ye-logo.v1.2

«Швидкі» гроші

Політика 3120
Фото: Олег Майданюк

Найшвидше, практично за лічені хвилини, можна отримати певну суму грошей, якщо ризикнути своєю власністю. Плюс – швидко, мінус – досить ст


Золото, автомобіль, побутова техніка, антикваріат – усе це список тих речей, які можуть стати заставою для отримання позики у ломбарді. Принцип отримання кредиту схожий. Потрібно надати документ, який засвідчує особу, найчастіше – паспорт. Працівники закладів «короткострокових кредитів» укладають договір з клієнтом, де вказуються термін повернення позики, відсотки та умови.
Найчастіше кредити надають на десять днів, може бути менший чи більший термін, в залежності від домовленості. У «Ломбарді» в центрі міста клієнт переплачує 0,99%, у «Чесних відсотках» – 1%, а у «Скарбниці» все дуже індивідуально, запевняють працівники – все залежить від суми позики, вартості застави, терміну кредитування.
– Ми оформляємо кредит за 3-5 хвилин. Існує система знижок – дисконтні карти для постійних клієнтів: синя – 15%, срібна – 25%, золота – 30%. Коли людина приходить до нас вперше, ми даємо їй синю карту, тобто, клієнт платить повністю відсотки лише перший раз, – розповідають у ломбарді «Скарбниця».
Проте, на питання: «Які ж ці відсотки?», відповіли, що вони (відсотки) – вираховуються кожному клієнту індивідуально.
– Якщо людина принесла в заставу річ, яка коштує 1000 гривень, а їй потрібно лише, наприклад, 500, то краще взяти лише 500, бо відсотки нараховуються на ту суму, яку клієнт отримує на руки, – пояснюють у ломбарді «Чесні відсотки».
У цій установі кредит надають на десять днів, саме за такий проміжок часу клієнт сплачує по 1% від суми позики щоденно. Якщо ж виплата не здійснюється за десять днів, то відсоток збільшується до 3. Але варіант «продовження» кредиту можливий, за домовленості між ломбардом та клієнтом.
– Якщо людина не повертає вчасно гроші і не попереджає про затримку, то згідно договору, застава інкасується, – кажуть у «Скарбниці».
Річ, яку людина віддає у ломбард, щоб отримати позику, оцінюється спеціалістами закладу одразу ж.  Одні рахують 110 гривень за грам золота, інші – 100 гривень. З побутовою технікою чи авто- мобілем – складніше, враховують «вік» майна, технічний стан. Але, як кажуть працівники ломбардів міста, найчастіше все ж заставою стають коштовні вироби із золота.
 У «Скарбниці» та «Чесних відсотках» кредит може досягати 100% від оціночної вартості речей, у «Ломбарді» – людина отримує 80%.
Спеціалісти говорять, що за законом у неплатника є три дні, після закінчення договору, за які він має погасити заборгованість, інакше доведеться «попрощатися» із своєю власністю.
Щоб продовжити термін кредитування, клієнт має сплатити принаймні відсотки, або частково повернути кредит, і повідомити про необхідність «продовження співпраці». Позичальників попереджають, що краще вчасно повідомити про затримку й обговорити нові умови.
У «Чесних відсотках» кажуть, що мають домовленість із ювелірними підприємствами, інкасоване золото здають за ціною брухту й обмінюють на нові вироби, доплачуючи за роботу майстрів.
Ще не доводилося «забирати» у клієнтів їхні речі, що знаходилися під заставою, у «Ломбарді».
У «Скарбниці» «заставні» речі, які перейшли у власність ломбарду, відправляють у головний офіс у Києві. У цьому закладі й оцінку товарів проводять також у столиці. Працівники розповідають, що вони, навіть, можуть більше ніколи не побачити тих речей, не кажучи вже про колишнього власника.
Отож, термінову позику можна отримати за лічені хвилини на термін від одного дня й більше. З постійними клієнтами працівники ломбарду досить лояльні.
З огляду на «кризу», й майже припинення кредитування банками, для ломбардів настав «зоряний час».


Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую