ye-logo.v1.2

На вибори до Хмельницької облради витратили понад 8 мільйонів гривень

Політика 2387
Найбільше на виборчу кампанію до Хмельнициької обласної ради витратила партія За конкретні справи - понад 5,88 мільйонів гривень
Найбільше на виборчу кампанію до Хмельнициької обласної ради витратила партія За конкретні справи - понад 5,88 мільйонів гривень . Фото: автора

Найбільші офіційні витрати на виборчу кампанію в партії «За конкретні справи». Найменші – у Радикальної партії Олега Ляшка.

Семи партіям, які представлені в Хмельницькій обласній раді сьомого скликання, виборча кампанія, згідно поданих ними фінансових звітів, копії яких є в розпорядженні «Є», обійшлася в 8 мільйонів 286 тисяч 270 гривень та 33 копійки! Отож, у середньому, більше, ніж один мільйон витратила кожна з семи партій, аби їхні представники були в раді. Та, якщо проаналізувати детально, то лише одна партія витратила більше мільйона. Інші – значно менше. А ціна одного голосу виборця коливається від 85 копійок до 64 гривень.

Левова частка офіційних витрат на виборчу кампанію «лягла» на партію «За конкретні справи», засновниками якої  є нардепи Олександр Герега та Андрій Шинькович. «Конкретним» вибори дор обласної ради обійшлися в 5 мільйонів 881 тисячу  736 гривень, з яких, судячи зі звіту, 5 869 920 гривень – власні кошти партії. Найбільша частина цих грошей була витрачена на рекламу з засобах масової інформації - 2 мільйона 444 тисячі  615 гривень. У підсумку «За конкретні справи» вибороли на виборах найбільшу кількість мандатів – 19. Але й ціна одного стала найвищою – понад 309 тисяч 565 гривень.

«Блок Петра Порошенка «Солідарність» на виборах до Хмельницької обласної ради посів друге місце та отримав 17 мандатів. При цьому витратив на свою передвиборчу кампанію набагато менше, ніж переможець – 826 тисяч 969 гривень і 29 копійок, з яких понад півмільйона гривень були внесками кандидатів у депутати. Найбільшу частину свого бюджету «порошенківці» витратили на виготовлення матеріалів передвиборчої агітації – понад 393 тисячі гривень.  Ціна мандату для цієї політсили склала 48 тисяч 645,25 гривень.

Аграрна партія України витратила трохи більше, ніж «Блок Петра Порошенка «Солідарність» - 864 тисячі 849,75 гривні, а мандатів отримала менше – 11. Все це, як вказано у фінансові звіті, власні кошти партії. Більша частина грошей «аграріїв» пішла на виготовлення матеріалів передвиборчої агітації – 433 245,8 гривень. Отож, якщо в’язати витрати на кампанію та здобутий результат, то потрапляння одного депутата від Аграрної партії до облради обійшлося «аграріям» у 78 тисяч 622 гривні та 70 копійок.

«Батьківщина», від якої до обласної ради, як і від Аграрної партії, пройшли 11 депутатів, витратила значно менше, ніж «аграрії». Офіційні витрати «тимошенківців» склали 119 тисяч 286 гривень та 13 копійок, з яких більша частина коштів – понад 92 тисячі гривень, внески самих кандидатів. У підсумку один мандат депутата облради обійшовся «Батьківщині» в 10 тисяч 844 гривні та 19 копійок.

«Свобода», яка завела до ради 10 депутатів, витратила на свою кампанію 246 тисяч 623 гривні 88 копійок, з яких 107 тисяч власні кошти партії. Найбільшу суму понад 165 тисяч гривень «свободівці» витратили на виготовлення матеріалів передвиборчої агітації. Отож, один депутатський мандат «Свободі» обійшовся обійшовся у 24 тисячі 662 гривні та 38 копійок.

«Об’єднання «Самопоміч», здобувши на виборах останню сьому прохідну сходинку (8 мандатів), за витратами посіла четверте місце. Ця політсила на свою передвиборчу кампанію витратила 313 тисяч 746 гривень та 6 копійок, з яких 316 832,89 гривні – внески самих кандидатів. Як і більшість інших партій, «Самопоміч» найбільше витратила на виготовлення матеріалів передвиборчої агітації – понад 156,6 тисячі гривень. Один депутат облради цій партії обійшовся  в 39 тисяч 218 гривень та 25 копійок.

Останні по витратам, але не останні за результатом.  Радикальна партія Олега Ляшка, яка посіла шосте місце на виборах до Хмельницької обласної ради та отримала 8 мандатів витратила на свою кампанію лише 33 тисячі 59 гривень та 22 копійки, більша частина яких – 19 558,38 гривні, «пішли» на друк агітаційних матеріалів. «Радикалам» один мандат облради обійшовся в 4132,4 гривні.

Порахували ми й інше: скільки кожна з партій витратила на те, щоб здобути голос виборця. Отож, найвища ціна одного голосу склала 64 гривні. Саме в таку суму обійшовся один голос партії «За конкретні справи». На другому місці Аграрна партія України, яка «вклала» в одного виборця, який проголосував за неї 15,67 гривні. «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» один виборець обійшовся в 9,54 гривні, а «Об’єднанню «Самопоміч» - 8,24 гривні. «Свободі» один голос виборця обійшовся 4,83 гривні, а «Батьківщині» - 2,17 гривні. У Радикальній партії Олега Ляшка витратили менше гривні за один голос! Якщо їхні витрати поділити на кількість отриманих на виборах голосів, то один виборець, який проголосував за «радикалів», обійшовся партії 85 копійок.

Нагадаємо, що партії, представники яких стали депутатами Хмельницької міської ради, офіційно витратили на виборчу кампанію понад 4,6 мільйона гривень.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую