ye-logo.v1.2

Реформа децентралізації забуксувала через ряд політичних факторів На правах реклами

Політика 1843
Фото: 112.ua

Таку думку висловив народний депутат України, представник депутатської групи «Воля народу» Сергій Лабазюк.

За словами політика, проведення реформи децентралізації стане однією із найефективніших реформ, які впроваджуються в Україні з 2014 року, в разі вирішення кількох питань. Зокрема, ухвалення змін до Конституції (щодо децентралізації), які на сьогодні прийняті парламентом у першому читанні. Оскільки відповідні зміни повністю перевертають підхід до системи адміністративно-територіального устрою України. Ядром, первинною одиницею стають якраз громади, від яких далі йде утворення районів і в подальшому - регіонів.

При цьому нардеп зазначив, що жоден законопроект на подолання критичних проблем ОТГ, який зареєстрований у Верховній Раді, не має сенсу без зміни Основного закону, адже суперечать чинній Конституції. Тому головним завданням парламенту є прийняття конституційних змін щодо децентралізації і пізніше – прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України.

Сергій Лабазюк також нагадав, що у 2015 році було створено 159 об’єднаних територіальних громад, в 2016 році – ще 198. Тобто, на початок 2017 року в Україні успішно функціонує 367 ОТГ. Однак формуванню нових ОТГ часто протидіють на місцевому рівні. Різне бачення щодо об’єднання конкретних громад також мають місцеві осередки партійних організацій, адже розглядають ОТГ не з точки зору подальшого розвитку, а через призму електоральних симпатій виборців на тій чи іншій території.

«Саме тому депутатська група «Воля народу» ініціює дискусію щодо запровадження дедлайну, до якої громади мають провести добровільне об’єднання. Об’єктивно вважаємо необхідним встановити таку дату на 1 жовтня 2017 року. У разі відсутності єдності з питанні децентралізації Україна може стати першою країною, яка провалила реформу», - додав політик.

Нагадаємо, представництво Євросоюзу в Україні чекає від народних депутатів прийняття законів щодо децентралізації. Зазначимо, 19 січня Верховна Рада розгляне три законопроекти щодо децентралізації. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую