ye-logo.v1.2

У Кам’янці досі не стихли відголоски виборів

Політика 3155
Головним же питанням для кам’янчан і досі залишається доля  їхнього “народного  мера» Анатолія Нестерука.
Головним же питанням для кам’янчан і досі залишається доля їхнього “народного мера» Анатолія Нестерука. . Фото: Сергій Прищепа

Мер судиться з опонентами, а сільського голову намагаються переобрати

У селі
Слобідко-Кульчієвецький сільсь­кий голова Марія Міткевич запа­м’ятає минулі перегони на все життя. Адже її мало не позбавили законної посади, на яку її обрала значна більшість виборців…
Спочатку районна територіальна комісія  послухала скарги  одного з кандидатів Руслана Нестерова й ухвалила: визнати вибори такими, що не відбулися. Далі  Хмельницький окружний адміністративний суд  у листопаді прийняв  постанову про повторні вибори в цій сільраді. Марія Міткевич з цим не змирилася і подалася відстоювати справедливість у Львівському  апеляційному  адміністративному   суді, який скасував як неправомірні постанови Хмельницького суду та Кам’янець-Подільської районної виборчої комісії. Апеляційний суд особливо  наголосив на протиправності дій районної виборчої комісії, бо згідно із законом вирішення таких питань не є в компетенції районної виборчої комісії. Колегія суддів заявила, що судом першої інстанції безпідставно не надано цій обставині жодної правової оцінки. До речі, за свою головиху  активно виступили й виборці. Зібравши майже тисячу підписів, вони написали тривожні  листи губернатору, в суд, ЦВК.  Люди боялися, що їх громаду «розтягнуть на шматки». А всьому причина, вважають люди – дорога земля Слобідки та інших сіл приміської сільради. Золота, прямо скажемо, земелька. Це визнає й чинна районна влада. Зокрема, голова РДА Михайло Желізник. Такиих проблем, каже він, не виникає в далеких селах, такої боротьби за крісло сільського голови ніде немає. Він же негативно  оцінив і рішення ТВК про перерахунок голосів, на чому наполягала районна ТВК.
13 грудня ТВК зібралася  знову і ухвалила-таки рішення про перерахунок голосів. Проти цього була лише її голова Любов Іваніцька. На її думку: “Це шлях зворотний, шлях назад”. Комісія одразу приступила до виконання власного рішення. Щоправда, їй довелося це робити не в приміщенні міської ради, за своєю адресою, бо скінчився договір оренди приміщення. Відтак, комісія опинилася в районному центрі культури та мистецтв “Розмай”.
Бюлетені, до слова, не були здані до архіву, зберігалися в сільраді. “Я взагалі сумніваюся, чи їх не “перемалювали” за цей час”, – виступила з протестом Марія Міткевич.  Засудили рішення  районної виборчої і керівники району. “Голова районної ради Іван Романчук викликав до нас міліцію”, - поскаржилися члени комісії. Розкриваючи конверти, вони виявили, що на одній із дільниць у пачці за Міткевич бракує 200 бюлетенів. Невже ДВК, яка складалася з представників різних партій, так помилилася? Пізно вночі перерахунок завершили й почали писати уточнюючі протоколи. “Тепер, – прокоментував опонент Марії Міткевич, – попереду вже я, на 28 голосів”. Адвокат Марії Міткевич Максим Ільчишен повідомив, що його підзахисна має намір знову звернутися до суду.


У місті
Багато хто з наших читачів запитує: де ж подівся екс-кандидат на посаду міського голови міста над Смотричем Ростислав Ярема?  Мером після проведеного ТВК перерахунку голосів став, як відомо, податківець  Михайло Сімашкевич. Під час цієї процедури саме в пачках бюлетенів за Ярему знаходили недійсні бюлетені та бюлетені з помилкою в прізвищі кандидата Сімашкевича.  Міська  прокуратура ще розслідує кримінальну справу щодо появи в смітниках біля виборчих дільниць виборчої документації. Усі ці перипетії  не підштовхнули Ростислава Ярему раз і назавжди покинути політику.  Про це він поспішив повідомити кам’янчанам, вкотре дякуючи їм за підтримку на виборах.  В недавньому інтерв’ю газеті “Фортеця» він заявив, що під час виборів його ошукали. Але тепер усе, що відбулося – вже історія, і відстоювати свою правоту він далі вже не буде. 
Зараз пан Ростислав визначається, як бути із запрошенням на роботу зі столиці. Якщо погодиться родина, (а Ярема – багатодітний батько,  найменші  сини-двійнята мають усього кілька років) ,то він стане киянином. Щоправда, сподівається, не назавжди, обіцяє повернутися  в Кам’янець.
Наразі в міському суді слухається справа за позовом мера Михайла Сімашкевича до пана Яреми та кількох ЗМІ. Чинний мер вимає спростувати заяву Яреми про перемогу Сімашкевича, яка була оприлюднена на початку листопада. На його думку, ця заява завдала шкоди його діловому  іміджу.
Головним же питанням для ка­м’янчан і досі залишається доля їхнього “народного  мера» Анатолія Нестерука.  17  грудня мине місяць, на який суд продовжив утримання Нестерука під вартою. “Чи завершиться вже нарешті слідство, чи  буде він вільним бодай до Нового року, Різдва?» – питають з тривогою повсюди люди. Після пережитого громадою шоку, пов’язаного з арештом Макаровича, кам’янчани так і не погоджуються зі звинуваченнями їх керівника в хабарництві.
 Щойно світ побачила  книга «Народний мер» – документальна хронологія життя та діяльності для блага кам’янчан Анатолія Нестерука. Приурочена до 55-річного ювілею героя. Щоправда, до друку її підписали уже через тиждень  після цієї дати  – 22 листопада. Автори – ректор Національного університету імені Огієнка, депутат обласної ради від Партії регіонів Олександр Завальнюк та його помічник Олександр Комарніцький. Реакція на це видання у громади неоднозначна. Одні схвалюють: справді  Нестерука в місті й далеко поза ним шанують за порядність, чесність, працьовитість, безкорисливість, відданість людям, про що  два дослідники й написали. Інші обурюються, погортавши товстенький  том. Жодного слова про все, що сталося 20 вересня й після нього, в книзі немає. А люди очікували  цього, вже побачивши саму назву. Може, автори зважили на слідство і вирішили йому не  перешкоджати?!  Чи допишуть, коли  ще один розділ  до свого твору  – бодай про те, як боролася за свого народного мера громада?! Цим Кам’янець засвідчив високу довіру та повагу своєму народному меру і 100-відсотково підтвердив його імідж. Зауважте, керівників, за яких люди так масово і сміливо виходять на майдан, в Україні майже немає.  Чи, може, на них не настав час?!

 

Коментарі:

прокуратура Хмельницької обл 20.12.2010 13:07

Прокуратурою Хмельницької області завершено слідство у кримінальній справі за обвинуваченням колишнього Кам’янець – Подільського міського голови та керуючого справами виконавчого комітету міської ради у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.368 та ч.2 ст.364 КК України. Встановлено, що за надання приватному підприємству в оренду 1,5 га земельної ділянки вказані особи вимагали від його власників перерахувати на розрахункові рахунки суб’єктів підприємництва в м.Кам’янець-Подільський кошти в сумі 300 тисяч гривень. З них 110 тисяч посадовцями отримано як хабарі. Обвинуваченим обрано міру запобіжного заходу - тримання під вартою. Справу направлено до суду для розгляду по суті. Прес-служба прокуратури Хмельницької області.

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую