ye-logo.v1.2

Хмельниччина Online : про реформи

Політика 3241
Фото: Дана

У влади і громади єдина мета – економічний розвиток країни

21.02.2011 у Будинку рад відбулось розширене засідання громадської ради при облдержадміністрації, участь у роботі якому взяв голова облдержадміністрації В.Ядуха, керівники громадських рад при райдержадміністраціях, міських (міст обласного значення) радах, начальник ГУПФУ в області О.Заярнюк, голова ДПА в області К.Циркун, керівники регіональних галузевих рад при облдержадміністрації, члени координаційної ради з питань підтримки підприємництва при облдержадміністрації, керівники структурних підрозділів з питань внутрішньої політики райдержадміністрацій, виконкомів міських (міст обласного значення) рад, представники Головного управління економіки, Головного фінансового управління облдержадміністрації.
На порядок денний засідання було винесено питання «Про урядові реформи», «Про Програму соціально-економічного та культурного розвитку Хмельницької області на 2011 рік», а також обговорено Регіональну програму підтримки підприємництва Хмельницької області на 2011-2012 роки, Програму залучення інвестицій в економіку області.
Звертаючись до присутніх, Василь Степанович зазначив, що завдяки обранню Віктора Януковича Президентом була відновлена вертикаль влади й напрацьований план дій на найближчу перспективу. Глава держави в програмі економічних реформ на 2011-2014 р. визначив головні напрями реформ, за якими уже в нинішньому році потрібно досягти прогресу: «Заможне суспільство, конкурентноздатна економіка, ефективна держава». Кабінет Міністрів наприкінці січня 2011 року прийняв Національний план дій на 2011 рік щодо реалізації програми Президента. Він охоплює 21 напрямок роботи. Основні з них стосуються наступних сфер:
Пенсійна система. Головна мета пенсійної реформи - забезпечення справедливої пенсії для кожного українця. Пенсійне законодавство вже напрацьоване, і в цей час підходить до завершенню етап його широкого суспільного обговорення. Головна новація - введення з 2013 року персоніфікованих накопичувальних пенсійних рахунків, завдяки чому кожен українець зможе самостійно відкладати на старість і впливати на розмір власної пенсії.
Житлово-комунальне господарство. Реформа ЖКГ уже стартувала - з наведення порядку в сфері встановлення тарифів для комунальних підприємств. В.Янукович уже доручив місцевим органам самоврядування до кінця першого кварталу 2011 року підготувати нову методику формування тарифів на комунальні послуги. Потрібно визначити перелік витрат, що включають у тариф, і їхню економічну обґрунтованість, щоб виключити завищення комунальних розцінок. Достатній рівень тарифів і контроль за використанням тарифного виторгу, що забезпечить новостворена Нацкомісія регулювання ринку комунальних послуг, забезпечить модернізацію галузі. Реформуванню ЖКГ буде також сприяти реалізація ряду нацпроектів - «Чисте місто», «Якісна вода» й «Місто майбутнього».
Агропромисловий комплекс. Ціль - збільшення власного виробництва сільгосппродукції й забезпечення продовольчої безпеки. Для досягнення цієї мети з доручення прем'єр-міністра Н.Азарова повинні бути розроблені нацпроекти в АПК. Сьогодні Кабінет міністрів застосовує систему стимулів для сільгоспвиробників - виплачує компенсацію по кредитах, притягнутим в 2009-2011 р. для закупівлі племінної худоби й птиці, а також нової сільськогосподарської техніки й устаткування іноземного виробництва, аналоги яких не виробляються в Україні. Уряд також застосовує практику здешевлення міндобрив для аграріїв, збільшує дотації виробникам соціально важливих продуктів.
Державний бюджет. В 2010 році Уряду вдалося стабілізувати систему держфінансів: був скорочений дефіцит держбюджету з 15% до 5%, майже вдвічі знижена середня ставка державних запозичень, забезпечене виконання як видаткової, так і дохідної частини державного кошторису. Надалі система держфінансів повинна бути спрямована на забезпечення стабільного економічного росту й виконання соціальних зобов'язань держави. Для проведення необхідних перетворень будуть прийняті закони про державний борг, про держзакупівлі, посилена бюджетна дисципліна.
Земельна реформа. Ціль - розробка й прийняття законопроектів про ринок земель, державний земельний кадастр. 23 березня відбудуться парламентські слухання щодо земельної реформи, за підсумками яких будуть прийняті подальші рішення. Уряд поставив перед собою завдання - вирішити проблеми інвентаризації землі протягом двох років. Питання скасування мораторію на продаж сільськогосподарських земель повинне бути врегульованим у відповідності із національними інтересами.
Освіта. Цього року Уряд розробить нові державні стандарти початкової, базової й повної загальної середньої освіти. Планується ввести в навчально-виховний процес загальноосвітніх навчальних закладів інформаційно-комунікаційні технології. Буде також удосконалена система оцінки знань школярів. 

Медицина. Найближчі два роки - 2011-й й 2012-й - оголошені Адміністрацією Президента періодом підготовки до системної повноцінної реформи охорони здоров'я. Кіровоградська, Вінницька й Дніпропетровська області - регіони, де буде здійснюватися ряд пілотних проектів. Експеримент, для реалізації якого буде прийнятий окремий закон, передбачає реорганізацію мережі медичних закладів і введення нової схеми їхнього фінансування. Після 2012-го роки будуть підведені його підсумки, після чого позитивний досвід буде розповсюджений по всій Україні.
Науково-технічна й інноваційна сфера. У лютому 2011 року Кабінет міністрів розробив Програму інвестиційно-іноваційної діяльності в Україні на 2011-2015 р. Програма - конкретний план, що і як потрібно робити протягом найближчого років для переходу до інтенсивного розвитку економіки. Це - активізація спрямована на модернізацію виробництва інвестиційної діяльності, підвищення конкурентноздатності вітчизняних виробників, зниження залежності національної економіки від зовнішніх негативних факторів.
За підсумками обговорення було внесено конкретні пропозиції до проектів зазначених програм, зокрема у питанні поліпшення транспортного обслуговування населення, завершення будівництва об’їзної дороги у м. Дунаївці, будівництва 3-го та 4-го енергоблоків на ХАЕС та ін.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую