ye-logo.v1.2

Хмельничанин в команді Зеленського та дострокові вибори – підсумки дня

Політика 7998
Володимир Зеленський поки що на роботу на велосипеді, як у серіалі Слуга народу, не їздить
Володимир Зеленський поки що на роботу на велосипеді, як у серіалі Слуга народу, не їздить. Фото: ukrinform.ua

Якими були новини 21 травня.

Одні вибори минули, інші вибори попереду. Інавгурація новообраного Президента позаду, і тепер час нових призначень. Вівторок видався доволі інформаційнійним, особливо в політичній площині. Ще б пак, адже в країні новий президент – Володимир Зеленський. А, відповідно, мають з'явитися й інші нові (а може й старі) обличчя на верхівці влади. Але не лише цим запам'ятається 21 травня, що минає. Отож, про новини дня у підсумках від сайту «Є».

Від ранку чи не усі «погляди» були спрямовані до Києва, де президент Володимир Зеленський зустрічався з головами парламентських фракцій. Говорили про ймовірність проведення позачергових виборів до Верховної Ради. А під вечір з’явився й указ Глави держави про розпуск парламенту 8 скликання та проведення позачергових виборів 21 липня цього року. Завтра ж, 22 травня, має пройти позачергова сесія Верховної Ради України, на якому депутати мають розглянути питання про внесення змін до законів про вибори народних депутатів, а також і про публічні закупівлі.

Зроблені й перші кадрові кроки шостого президента України. Спочатку Зеленський звільнив Віктора Муженка, начальника Генерального штабу - Головнокомандувача Збройних Сил України. Іншим указом призначив на цю посаду генерал-лейтенанта Руслана Хомчака, який з 2016 року очолював штабу Сухопутних сил ЗСУ. Як више українська служба «BBC»: «Під час війни на Донбасі Руслан Хомчак командував одним з секторів сил АТО у Донецькій області та операцією зі взяття Іловайська».

Призначив Зеленський голову Адміністрації Президента. Ним став юрист Андрій Богдан, який начебто є адвокатом олігарха Ігоря Коломойський. Прийнамні, сам Коломойський стверджував про це в квітні цього року в інтерв'ю журналістам програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший»). Богдан у політиці людина не нова, він працював в уряді Миколи Азарова. Після Євромайдану в березні 2014 року Андрія Богдана звільнили. Як пише «Громадське», Богдан підпадає під дію закону про люстрацію: він не може упродовж 10 років працювати на держслужбі з часу вступу закону в силу, тобто до жовтня 2024 року.Водночас, згідно з розслідуванням «Bihus.Info», Адміністрація президента не зареєстрована юридично і не є органом влади, а тільки дорадчим, тож і її співробітники не є державними чиновниками.

І ще одне кадрове рішення – Зеленський призначив Сергія Шефіра першим помічником Президента України. Сергій Нахманович – обличчя нове в українській політиці. До цього до цього був сценаристом, продюсером та директором «Студії Квартал-95».

На цьому кадрові призначення не завершилися. Так, Сергія Трофімова, виконавчого продюсера «95 кварталу» призначено першим заступником глави Адміністрації Президента України. Юрія Костюка, Руслана Рябошапку, Кирила Тимошенка призначено заступниками глави АП. Юрій Костюк - зі «Студії Квартал-95», Руслан Рябошапка працював у Нацагентстві з запобігання корупції, Кирил Тимошенко є засновником компанії «Гуд Медіа».

А представником Президента України у Верховній Раді України став… хмельничанин Руслан Стефанчук. Руслан Олексійович - доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії правових наук України, заслужений діяч науки і техніки України, адвокат. Хоч і народився 29 жовтня 1975 року в Тернополі, але виріс саме в Хмельницькому. Тут він завершив школу №18, тут і вчився у двох вишах – нинішніх Хмельницькому університеті управління та права та Хмельницькому національному університеті. Навіть був проректором університету управління та права. Саме Руслана Стефанчука називають ідеологом партії Зеленського «Слуга народа».

А в Хмельницькому сьогодні говорили про… третій рок-фестиваль «Rock&Buh». Він пройде в місті 24-26 травня в Молодіжному парку, що біля міського пляжу. Загалом на цього року на ньому виступлять 37 виконавців. Хедлайнерами стануть гурти «СКАЙ», «O.Torvald» та «ТНМК». Детальніше у матеріалі «За три дні до «Rock&Buh»: організатори розповіли, що підготували».

Тим часом мешканці Дунаєвецької міської об’єднаної територіальної громади подали майже чотири десятки проектів, які пропонують реалізувати коштом громади в рамках Громадського бюджету (бюджет участі). Наразі уже проводиться онлайн-голосування, яке й визначить переможців ідей, котрі фінансуватимуть за рахунок коштів громадського бюджету. Цьогоріч на їх реалізацію виділили 968 тисяч гривень. Детальніше читайте у новині «На Дунаєвеччині біля мальовничого водоспаду хочуть облаштувати зону відпочинку».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую