ye-logo.v1.2

Чи скличуть позачергову сесію Хмельницької облради через «формулу Штайнмаєра»

Політика 2452
Деяких депутатів облради обурив формат «формули Штайнмаєра»
Деяких депутатів облради обурив формат «формули Штайнмаєра». Фото: ілюстративне з архіву редакції

Представники фракції ВО «Свобода» готують звернення про скликання позачергової сесії.

Вчора, 1 жовтня, однією з головних новин дня в країні стала інформація про  «формула Штайнмаєра», запропоновану німецьким політиком для врегулювання війни на Донбасі. Її текст на Мінських переговорах узгодила українська делегація. Деякі політичні сили назвали її «капітуляцією України». Відреагували на цю подію й окремі депутати Хмельницької обласної ради, які вважають за потрібне провести з цього приводу позачергову сесію.

Так, депутат обласної ради від фракції «За конкретні справи» Наталія Вишневська сьогодні, 2 жовтня, написала на своїй сторінці у «Facebook», що потрібно скликати позачергову сесію Хмельницької обласної ради. На її переконання місцеві обранці повинні солідаризуватись із закликами недопущення втілення в життя «формули Штайнмаєра».

«Ніякої «формули Штайнмаєра», як складової Мінських угод, не існує! Підписання формули російського походження — формули Путіна, де-факто, означає послаблення або навіть і зняття санкцій проти Росії. А також: легітимізацію окупованого РФ Донбасу, легітимізацію незаконного референдуму в Криму і незаконної анексії Криму. Не можна допустити такого сценарію розвитку подій. Варто солідаризуватись з тими акціями і закликами, які сьогодні лунають серед ветеранів. Ми не дамо зруйнувати Українську державу!», — пише Наталія Вишневська. 

Розкритикували вчорашні події й інші депутати обласної ради. Наприклад, Наталія Коваль від фракції «Об’єднання «Самопоміч» хоч і не закликає проводити позачергову сесію облради, засуджує «формулу Штайнмаєра». Згідно з дописом у «Facebook», її не влаштовує брифінг президента, на якому не прозвучало жодної конкретної відповіді. Усі гарантії ґрунтуються лише на його словах.

«Це приблизно, як «закінчиться епоха бідності і брехні». Я особисто готова їхати на Київ та з іншими боротись за свою країну. Тут насправді вибір не великий. Або зараз дати відсіч будь-яким спробам капітуляції, або виїжджати. А їхати я не хочу. Це моя земля», — пише Наталія Коваль.

Як повідомили у пресслужбі Хмельницької обласної ради, станом на 15-у годину від депутатів чи фракцій поки що не надходило жодних звернень про скликання позачергової сесії. Не було відповідних розпоряджень і її керівництва.

Проте заступник очільника фракції ВО «Свобода» Юрій Смаль розповів сайту "Є", що наразі завершується підготовка тексту звернення до голови Хмельницької обласної ради щодо суспільно-політичної ситуації в країні для скликання позачергової сесії.

«Звернення від фракції ВО «Свобода» маємо передати у канцелярію облради до кінця цього дня. Орієнтовно, позачергова сесія може пройти у понеділок», — зазначив Юрій Смаль.

Оновлено о 17:02. Канцелярія обласної ради вже отримала депутатське звернення. Наразі його направили на розгляд керівництва цього органу місцевого самоврядування.

Оновлено о 17:42. Крім того, представники низки патріотичних організацій написали звернення про скликання позачергових сесій міської та обласної рад. Їх адресували міському голові Олександру Симчишину та голові облради Михайлу Загородньому. Під зверненнями підписалися ГО «Об’єднання учасників та інвалідів бойових дій «Подільська січ», ВП ВГО «Ветеранське братерство», БФ «Подих надії нації», ГО «Спілка інвалідів війни та ветеранів АТО Хмельниччини», ПП «Національний корпус Хмельниччини».

Згідно з текстом їх звернень, прийняття положень «формули Штайнмаєра» фактично означає, що за всі наслідки російсько-української війни платитимуть українці. Натомість, «усіх вбивць народу України та її ворогів ми не тільки амністуємо, а ще й сприятимемо в розвитку їх планів. Так звані ватажки «ЛНР» і «ДНР» вже заявили, що тільки їм вирішувати, коли у них пройдуть вибори, а не Українській владі. Ніякого контролю над кордоном Українська влада не отримає», — цитата зі звернення.

Таким чином активісти закликають Олександра Симчишина та Михайла Загороднього скликати позачергові сесії. На них депутати повинні звернутися до Володимира Зеленського та Верховної ради України про недопущення «капітуляційних угод».

За словами прессекретаря Хмельницького міського голови Ольги Саліпи, поки що листа від громадських активістів орган місцевого самоврядування не отримував. Проте у середу, 9 вересня, запланована чергова сесія міської ради. На неї планують винести звернення до центральної влади щодо «формули Штайнмаєра».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую