ye-logo.v1.2

Позмагатися за крісло мера Хмельницького подорожчало

Політика 3970
Грошова застава за участь у місцевих виборах зросла в десятки рази
Грошова застава за участь у місцевих виборах зросла в десятки рази. Фото: з архіву

Застава на місцевих виборах зросла.

Новий виборчий кодекс, який в грудні був підписаний президентом України, ввів і нові ціни на грошову заставу для учасників виборів. І, як зазначають у руху «Чесно», заставу у місцеві ради, якщо порівнювати з виборчою кампанією 2015 року, підняли майже в 40 разів.

«Ми спочатку думали, що це якась технічна помилка, - каже Віта Думанська, координаторка Громадського руху «Чесно». – Але потім обговорили це з учасниками до робочої групи з розробки Виборчого кодексу і з’ясували, що ніякої помилки немає. Це таке політичне рішення. В той час, коли в інших країнах здешевшують «вхід» у політику, знижують прохідний бар’єр, у нас, виходить, зовсім інше. Щоб потрапити в політику, потрібно заплатити ще більше, а прохідний бар’єр партій залишається на рівні 5%».

Місцеві вибори в Україні мають відбутися в жовтні цього року. І, якщо в 2015 році кандидати на посаду міського голови Хмельницького платили 9 946 гривень застави, то тепер бажаючим стати мером доведеться заплатити 378 тисяч гривень, що в понад 39 разів більше. «Кандидатам, які вийдуть до другого туру, заставні кошти повернуть, а ось іншим ні. Вони підуть у місцевий бюджет», - пояснює Віта Думанська. Для порівняння, у 2019 році кандидат на посаду президента вносив заставу в 2,5 мільйони гривень. А ось кандидат на посаду мера Києва в 2020 році повинен буде сплатити... понад 4 мільйони гривень.

Зросла грошова застава і для партій, які захочуть взяти участь у місцевих виборах. Щоб позмагатися за прохід до Хмельницької міської ради, будь якій партії потрібно буде заплатити 378 тисяч гривень, замість 9,9 тисячі. «Ті політсили, які подолають 5% бар’єр, отримають свої гроші назад. Інші – ні, - продовжує координаторка Громадського руху «Чесно». – Вважаю, що така застава є великою та створює новим партіям перепону на те, щоб увійти в політичне життя». Застава до обласної ради ще більша – за реєстрацію партійний список доведеться внести 1 мільйон 870 тисяч гривень.

Утім, чи саме такими будуть розміри грошових застав – поки стовідсоткової гарантії немає. «Є кілька можливих сценаріїв розвитку подій. Базовий передбачає, що парламент не вноситиме змін до Виборчого кодексу і партії/кандидати повинні будуть вже зараз зважувати, чи спроможні вони зібрати потрібні кошти та чи готові їх втратити у випадку програшу на виборах. Якщо така готовність є, то, зважаючи на розмір застав, варто починати збирати гроші вже зараз, - пишуть на сайті руху «Чесно», який проаналізував застави по областям України. - Інші сценарії передбачають внесення змін до Виборчого кодексу, в чому мали би бути зацікавлені і парламентські партії, адже вже за півроку вони повинні будуть віддати в якості застав суми, співмірні із витратами на ведення парламентської кампанії. У такому випадку або знизять розмір застави, або разом зі збереженням/зниженням розміру застави буде запропоновано альтернативу у вигляді збору підписів. У будь-якому випадку, такі зміни варто готувати та ухвалювати вже зараз, аби всі потенційні учасники осінніх виборів розуміли, за якими правилами ці вибори відбуватимуться та на які бюджети їм розраховувати».

Читайте також: Голови громад закликали нардепів не голосувати за законопроєкт Зеленського

Розмір грошової застави для кандидатів на посаду міського голови в різних мітсах України. Інфографіка з chesno.org

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую