ye-logo.v1.2

Хмельницькі журналісти знову скаржаться на утиски свободи слова

Політика 4332
Фото: banana.by

Цього разу в Городку та Летичеві. Тому очікують на оцінку подій від голови Хмельницької облдержадміністрації Василя Ядухи.

ЗАЯВА
секретаріату Хмельницької обласної організації Національної Спілки журналістів України

Президент України Віктор Янукович постійно запевняє українську та світову громадськість у відданості чинної української влади демократичним принципам свободи слова. Натомість  представники влади на місцях демонструють протилежну позицію. 22 листопада 2010 року була розповсюджена заява 30 хмельницьких журналістів про тиск на свободу слова з боку голови Хмельницької обласної адміністрації В.Ядухи. Під час зустрічі 24.11.2010 р. із підписантами заяви керівника прес-центру Адміністрації Президента О.Кошелєва В.Ядуха заявив, що журналісти  неправильно його зрозуміли: адже він, як представник Президента в Хмельницькій області, зобов’язаний гарантувати і гарантує тут свободу слова.

Проте наступні факти свідчать про те, що гарантії голови обласної державної адміністрації  не розповсюджуються на вертикаль виконавчої влади в краї. Це, зокрема,  демонструють події навколо журналістів у Городоцькому та Летичівському районах, що набули широкого суспільного резонансу.

22 лютого 2011 року Городоцька міська рада не затвердила проект документації на оформлення власності на землю батькам голови Городоцької райдержадміністрації В. Вербановського. Журналістка місцевої газети О. Максимова розповіла про це на шпальтах районної газети. Після публікації їй зателефонував невідомий і, не представившись, голосом, у якому Максимова і ще п’ятеро присутніх (дзвінок був переведений у гучний режим) упізнали  голос В. Вербановського, лаючись, пообіцяв журналістці «викинути її за патли з району». Проте місцеві правоохоронці, до яких звернулася журналістка, не зуміли визначити телефонний номер і особу  телефонного шантажиста, а голова райдержадміністрації категорично заперечує свою причетність до дзвінка. Що напевне ж свідчить про присутність у районі невідомого хама, абсолютно далекого від поняття про свободу слова, який, однак, болісно і брутально реагує винятково на публікації, що зачіпають інтереси голови райдержадміністрації. Отже, підозри щодо того, наче цим невідомим і є В.Вербановський, зникнуть тільки тоді,  коли телефонний терорист достеменно буде встановлений правоохоронцями.

У Летичеві ж прізвища всіх дійових осіб у подіях навколо «Летичівської газети» відомі. Це насамперед голова Летичівської районної державної адміністрації  М. Літвін і голова Летичівської районної ради В. Тимчак. Коли їхні спроби керувати виданням із владних кабінетів зустріли спротив редакційного колективу, редактор В.Борисов був   звільнений з посади. Поведінка найвищих посадовців району була засуджена журналістською спільнотою: пп. Літвін і Тимчак поповнили список ворогів преси, оприлюднений Національною Спілкою журналістів України 3 травня 2011 року.

 Проте на цьому тиск співзасновників на видання не закінчився. Наразі пп. Літвін і Тимчак вимагають «провести реструктуризацію редакції та оптимізувати чисельність персоналу», водночас розширивши цю чисельність переведеним із посади заввідділом внутрішньої політики райдержадміністрації на посаду заступника редактора  Р.Нікітюком (бухгалтером за фахом) і водієм (без якого редакція досі обходилася). Решта колективу попереджена про звільнення. Що не можна сприйняти інакше, ніж грубе втручання в роботу редакції і тиск на журналістів. 

Секретаріат  Хмельницької обласної організації НСЖУ заявляє про неприпустимість подібної поведінки посадових осіб і чекає  відповідальної і неупередженої оцінки даних ситуацій від голови обласної державної адміністрації В.Ядухи.

Зважаючи на неодноразові заклики Президента України В.Януковича надавати йому приклади тиску на свободу слова в Україні, передаємо копію даної заяви до Адміністрації Президента України та до Тимчасової слідчої комісії з розслідування фактів цензури та тиску на журналістів Верховної Ради України. 

                  

          Члени секретаріату:

                                                                                                               Микола Шокало,

          голова правління обласної організації НСЖУ, заслужений журналіст України;     

                                                                                                        Володимир Дмитрик,

          відповідальний секретар обласної організації НСЖУ;

                                                                                         Світлана Кабачинська,                власний кореспондент міжнародного тижневика «Дзеркало тижня. Україна», заслужений журналіст України.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую