ye-logo.v1.2

Політичні «забавки»

Політика 3565
Фото: Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області

Події на четвертій сесії Хмельницької обласної ради показали, що депутатський корпус все-таки поділений на антагоністичні групи

Ще до початку сесії можна було припустити, що в сесійній залі буде «спекотно». Адже під стінами облдержадміністрації зібралися люди, котрі вимагали від влади підвищити закупівельні ціни на молоко від населення. Згуртували селян «свободівці», представництво яких в обласній раді можна перерахувати на пальцях. А тому можна було спрогнозувати, що позитивне рішення облрада цього дня навряд чи прийме. А ось погратися в політику – пограється.

Молоко… ко… ко…

Ця тема порушувалася в залі не раз. Спочатку Ігор Сабій зі «Свободи» запропонував внести до порядку денного питання про ситуацію із закупівельними цінами на молоко, оскільки це питання доволі актуальне нині. Та й люди під стінами ради зібралися… І лише 28 обранців погодилися із Сабієм. Пізніше про молоко заговорив і позафракційний Леонід Семенюк, який попросив колег повернутися до теми, бо вона й справді болюча. На що почув відповідь від голови обласної ради Миколи Дерикота: «Потрібно було вчасно вносити питання». На цьому молочні баталії не завершилися. Віталій Олуйко з «Сильної України» зауважив, що на нещодавній нараді керівництва облдержадміністрації та обласної ради із представниками молокопереробних підприємств було домовлено, що з першого червня ті купуватимуть у населення молоко за економічно-обгрунтованими цінами – 2,08 гривні. Він же підготував звернення від обласної ради до уряду країни, щоб влада вжила заходів, аби постанова Кабміну про дотацію сільгоспвиробникам виконувалася. «Тоді люди отримуватимуть більше грошей за молоко, яке здають», - зазначив Віталій Миколайович. Але й депутату з провладної партії не вдалося переконати більшість колег. Голосування – «за» 46 і звернення від обласної ради так і не «пішло» до Києва.

Крок на випередження?

«Віра. Надія. Любов» - про цю монументальну скульптуру, яка має з’явитися на майдані Незалежності в Хмельницькому знову заговорили. Цього разу «перше слово» належало регіоналу Михайлу Войтюку, який очолює благодійний фонд «Щедрість», котрий займається збором грошей на скульптуру. Михайло Дмитрович попросив колег створити спецкомісію для перевірки фінансової діяльності його фонду, щоб не було різних розмов, що накопичення благодійних внесків на «Віру. Надію. Любов» - це афера. Голова фракції «Батьківщини» Віктор Адамський запропонував ввести ще й громадськість із журналістами. Комісію створили, ось тільки про пропозицію Адамського забули. Ну, а дехто зауважив, що проблема не стільки в тому, який фонд збирає гроші, а як саме збирає. Тобто, людей змушують здавати одноденний заробіток. Як заявив «тимошенківець» Олег Демчук, до нього на прийом у Кам’янці-Подільському приходять люди, які скаржаться, що з них у примусовому порядку перераховують одноденний заробіток на благодійність. Михайло Войтюк відповів, що не чув подібного. На що дехто із депутатів зауважив: «А ви спитайте в голови адміністрації, як йому на пряму телефонну лінію дзвонив чоловік з Полонського району та розповідав, як там змушують здавати у ваш фонд гроші». Михайло Войтюк відповів: «Це був провокаційний дзвінок!» Мабуть, «смс-повідомолення» в газеті «Є Поділля», які надсилають наші читачі, теж чиясь провокація…

Атомна, 9 травня, відставка

Тема добудови двох енергоблоків на Хмельницькій атомній електростанції не оминула увагу депутатського корпусу. Валентина Савчук з Партії регіонів виступила із заявою, яка зводилася до того, що добудова потрібна і слід обласній раді звернутися до державної влади з пропозицією продовжувати енергетичну політику, а Шепетівку включити до 30-кілометрової зони. Для прийняття такого звернення необхідно було отримати 53 «за». Враховуючи той факт, що фракція «регіоналів» налічує 52 депутати, а в депутатську групу «Будуємо Хмельниччину разом», яку очолює губернатор Василь Ядуха, входить 61 депутат, то, здавалося, рада підтримає пані Савчук. Однак сталося диво – «за» було лише 50 обранців.

Проігнорувала рада і прохання Віктора Адамського звернутися до Генеральної прокуратури України щодо звільнення з-під варти Юрія Луценка. «За» лише 23 голоси. До речі, склалося враження, що опозиційними партіями до діючої влади є лише «Батьківщина» та «Свобода», оскільки вони частенько підтримували звернення один одного. А тому в кулуарах опозиціонери задавали один одному запитання: «А як голосують депутати «Фронту змін»?»

Дивним було й те, що ще по одній заяві від Партії регіонів, яка стосувалася львівських подій 9 травня, рада взагалі не голосувала. Регіонали хотіли звернутися до уряду та Верховної Ради, щоб заборонити в Україні «фашистські організації», однак, які саме, так і не стало зрозуміло. Можливо, причина неголосування була в тому, що депутати були шоковані заявою «Свободи» - Ігор Сабій озвучив відкритий лист, який «свободівці» надіслали на ім’я Президента України. Лист зареєстровано в канцелярії Адміністрації Президента України. У ньому міститься вимога відставки голови Хмельницької обласної державної адміністрації Василя Ядухи. За те, що «Хмельниччина перетворилася в одну із найвідсталіших областей за показниками соціально-економічного розвитку, посівши 21-е місце. Натомість в регіоні запроваджено справжній режим Ядухи, який супроводжується тотальною корупцією в органах влади, намаганнями здирництва, брехнею і «совковою показухою», нищенням молочного скотарства, спробами тиску на місцеве самоврядування та місцеві засоби масової інформації». Голова ради Микола Дерикот на оприлюднене звернення зауважив: «Ці обвинувачення повинні констатувати реальні факти. А ми нині пишаємося головою облдержадміністрації та деякими головами райдержадміністрацій, завдяки яким економіка області значно зросла».
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую