ye-logo.v1.2

На Хмельниччині зафіксували перші випадки чорного піару — ОПОРА

Політика 3590

Також спостерігачі вбачають ознаки використання адмінресурсу під час нещодавнього візиту Зеленського.

Сьогодні, 14 вересня, представники Громадянської мережі ОПОРА провели пресконференцію присвячену підготовці до місцевих виборів. Зокрема, вони зафіксували достроковий початок передвиборчої кампанії та перші випадки використання чорного піару й адміністративного ресурсу.

За словами координатора Громадянської мережі ОПОРА у Хмельницькій області Андрія Попика, на території Хмельницької області передвиборча кампанія розпочалася задовго до її офіційного старту. Такий фальстарт поєднувався з активізацією «благодійності» з боку деяких політиків і партій. Наприклад, під час Дня знань. Фактично це є порушенням, але притягнути політичні сили до відповідальності практично не можливо. Пояснюється це тим, що вони не проводили прямої агітації. Крім того, ще не сформовано списки висуванців до місцевих рад. Реєстрація кандидатів у депутати та на посади міських голів має стартувати 15 вересня.

«В умовах карантину навіть батьків не пускають всередину навчальних закладів. Проте в різних частинах області 1 вересня були випадки, коли нинішні або колишні депутати мали доступ до шкіл. Там вони самостійно або за допомогою вчителів залишали «подарунки» учням. Однак через те, що вони ще офіційно не зареєстровані як кандидати, з точки зору законодавства це можна розцінювати як підкуп виборців», — зазначив Андрій Попик.

Про чорний піар проти кандидатів і місцевих осередків політичних партій

Андрій Попик розповів, що вже зафіксовано перші випадки можливого використання чорного піару. Наприклад, хтось отримав базу телефонів хмельничан і проводив опитування виборців. Ці люди питали, чи жителі міста готові голосувати на місцевих виборах 25 жовтня за одну з кандидаток на посаду Хмельницького міського голови. Мається на увазі Інна Ящук від «Слуги народу».

«Ми отримали коментар від неї. Вона розповіла, що не знає, хто цим займається. А пізніше у соціальних мережах опублікувала інформацією, що такими дзвінками її намагаються очорнити. Однак, наскільки нам відомо, Інна Ящук ще не зверталася до правоохоронців», — сказав Андрій Попик.

Натомість представники обласного осередку ВО «Батьківщина» вже написали заяву в поліцію щодо використання проти них чорного піару за допомогою розповсюдження друкованої продукції.

Крім того, у Кам’янці-Подільському стався конфлікт представників ВО «Свобода» з нардепом попередніх скликань Володимиром Мельниченком. На одному з місцевих сайтів був опублікований негативний матеріал про одного ж членів осередку цієї партії, який кілька років перебував у СІЗО за звинуваченням у скоєнні вибуху під стінами Верховної Ради України. Проте його провинна не доведена. Тому представники ВО «Свобода» сприйняли це використанням проти них чорного піару з боку Володимира Мельниченка. Зі свого боку вони опублікували спростування негативної інформації про свого однопартійця та надрукували критичний матеріал про екснардепа.

«Якщо політики вважають, що проти них використовують чорний піар, вони повинні звертатися до правоохоронців. В іншому випадку можна вважати, що подібними заявами вони можуть намагатися привернути до себе додаткову увагу виборців», — переконаний Андрій Попик.

Про можливість використання адмінресурсу за участю президента

За словами координатора ОПОРИ, ознаки використання адміністративного ресурсу має захід за участю Володимира Зеленського, який відбувся 9 вересня у хмельницькому парку імені Михайла Чекмана. Офіс президента подає це як презентацію Стратегії розвитку Хмельницької області. Проте в її рамках також представили кандидатів у депутати місцевих рад та кількох міських голів від партії «Слуга народу». Цей захід схожим чином також подає обласний осередок цієї політичної сили.

«Тому поки не зрозуміло як варто сприймати цей захід. Ми поки не отримали офіційних коментарів. Проте така подія не є унікальною для Хмельницького. Такі ж заходи за участю президента проходили й в інших містах України», — розповів Андрій Попик.

До теми: В області сформували виборчі округи. Їх буде вісім

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую