ye-logo.v1.2

Хмельницький: про гроші та деталі з минулого претендентів на посаду міського голови

Вибори 5320
Хмельничани 25 жовтня визначатимуть, хто цього разу посяде крісло міського голови
Хмельничани 25 жовтня визначатимуть, хто цього разу посяде крісло міського голови. Фото: з архіву редакції

Огляд біографій кандидатів на посаду Хмельницького міського голови.

Цієї неділі, 25 жовтня, на українців очікують чергові місцеві вибори. Зокрема, міських голів. Хоча передвиборчої агітації вдосталь, іноді виборці не знають про всіх кандидатів, які хочуть очолити їхні громади. Тому кореспонденти сайту «Є» вирішили розповісти про кандидатів (за алфавітом) на посаду очільників міст обласного значення Хмельниччини. Зокрема, інформацію про їхнє політичне минуле, бізнес і статки. Розпочнемо з обласного центру.

Іван Гончар — приватний підприємець, висуванець від політичної партії «Сила і честь»

Іван Гончар

Фото: з фейсбука Івана Гончара

Першим у нашому списку за алфавітом йде Гончар Іван Ярославович. Він балотується на посаду Хмельницького міського голови від партії «Сила і честь». Її головою на загальнонаціональному рівні є Ігор Смешко — колишній керівник Служби безпеки України (2003-2005 років) та радник президента.

Крім того, Іван Гончар очолює список цієї політичної сили кандидатів у депутати до Хмельницької міської ради. Втім, раніше він був членом ВО «Свобода». Саме у лавах цієї політичної сили він обирався депутатом до Хмельницької обласної ради у 2010 та 2014 роках. З лютого 2014 року до листопада 2015 року він працював головою облради. А торік Іван Ярославович вирішив вийти з лав ВО «Свобода» та скласти свої депутатські повноваження. Тоді ж він заявив, що балотуватиметься на посаду Хмельницького міського голови, адже має власне бачення розвитку міста.

Щодо його короткої біографії, то Іван Гончар народився 3 травня 1977 року в селі Вербка Монастириського району Тернопільської області. Освіту здобув у Кам’янець-Подільський педагогічному університеті за спеціальністю «Інформатика, математика».

За інформацією ресурсу «YouControl», нині Іван Гончар займається підприємницькою діяльністю. Він зареєстрований у Хмельницькому як фізична особа-підприємець. Його основним видом діяльності вказано гуртову торгівлю фруктами й овочами. Натомість його дружина Гончар Людина Володимирівна є засновницею приватного підприємства «Фруктовий Рай-Аяк» (Хмельницький) та співзасновницею ТОВ «ІФ-Фрукт» (Івано-Франківськ) і ТОВ «Тер-Фрукт» (Тернопіль). До речі, керівником та співзасновником останнього товариства зазначено депутата Хмельницької облради від ВО «Свобода» Віктора Бурлика.

У електронній декларації за 2019 рік з нерухомості Іван Гончар вказав чотири земельні ділянки, три житлові будинки, одну квартиру та складське приміщення, якими володіють він або члени його сім’ї. Його задекларований дохід від зайняття підприємницькою діяльністю торік склав 4 мільйони 867 тисячі 391 гривню. Тоді особисто він мав готівкою 500 тисяч гривень.

Богдан Лукашук — підприємець і син нардепа Верховної Ради попередніх скликань

Богдан Лукашук

Фото: з фейсбука Богдана Лукашука

Лукашук Богдан Олегович балотується на посаду Хмельницького міського голови від ВО «Батьківщина». Також він очолює список кандидатів у депутати до міської ради обласного центру.

На відміну від його батька Олега Лукашука, який був народним депутатом чотирьох скликань Верховної Ради, у Богдана Лукашука політична кар’єра є не настільки тривалою. Після місцевих виборів 2015 року він є членом виконавчого комітету Хмельницької міської ради, а торік балотувався до парламенту. Також він є головою громадської організації «Батьківщина Молода», а свого часу був помічником нардепів Євгена Константинова й Арсенія Яценюка, а впродовж 2014-2015 років — працював заступником голови Хмельницької районної державної адміністрації.

Фактично 38-річний Богдан Олегович на цих виборах є наймолодшим кандидатом на посаду Хмельницького міського голови. Він народився 10 серпня 1982 року в обласному центрі. Нині Богдан Лукашук працює заступником директора виробничого підприємства «Явір-Інвест».

За інформацією ресурсу «YouControl», Богдан Лукашук є засновником ТОВ «Газ-Лайн» (Хмельницький) і співзасновником ТОВ «Буг-Терра» (Хмельницький) й обслуговуючих кооперативів «Житлово-будівельний кооператив «Лісовий квартал 1» (Славута) і «Житлово-будівельний кооператив «Лісовий квартал 2».

В останній електронній декларації кандидата у нардепи Богдан Лукашук вказав, що у 2018 році володів сімома земельними ділянками у Київському, Славутському, Хмельницькому районах і містах Славута й Хмельницький. З нерухомості тоді він володів також незавершеним житловим будинком у селі Шевченкове, що на Київщині. Його задекларований дохід за 2018 рік склав 54 тисячі 150 гривень, а готівкою він тоді зберігав 15 тисяч доларів.

Олександр Симчишин — нинішній міський голова обласного центру

Олександр Симчишин

Фото: khm.gov.ua

Симчишин Олександр Сергійович вдруге балотується на посаду Хмельницького міського голови від ВО «Свобода». Проте у Хмельницькому створено партію, яка носить його прізвище — «Команда Симчишина», кандидати від якої будуть балотуватися до міської, районної та обласної рад.

Фактично вперше Олександр Симчишин доторкнувся до місцевої політики у 2010 році. Тоді він був обраний депутатом Хмельницької міської ради. Під час Революції Гідності він брав активну участь у місцевих подіях й іноді їздив на столичний Майдан. Опісля, з квітня 2014 року до липня 2015 року, працював першим заступником голови Хмельницької облдержадміністрації. У листопаді 2015 року його обрали Хмельницьким міським головою. Тоді Олександр Сергійович в другому турі отримав 61 відсоток голосів. За його найбільшого конкурента Костянтина Чернилевського, тодішнього виконувача обов’язків міського голови, проголосувало 39 відсотків виборців.

Народився Олександр Симчишин 4 листопада 1980 року в селі Йосипівка Старосинявського району. Закінчивши у 1997 році історичний факультет Кам’янець-Подільського державного педагогічного університету, довгий час будував кар’єру освітянина.

Згідно з його електронною декларацією за 2019 рік, у Хмельницькому він мав земельну ділянку та житловий будинок, а також частину права власності на квартиру в Старій Синяві. Торік міський голова придбав автомобіль «Nissan Qashqai» того ж року випуску за 534 тисяч 500 гривень. Для цього він взяв у банку 381 тисячу 783 гривні кредиту.

Торік Олександру Симчишину нарахували 680 тисячі 821 гривню зарплатні міського голови та майже 6 тисяч гривень банківських відсотків і бонусів від банку. На рахунках банків він зберігав 17 тисяч 500 гривень.

Анатолій Собко — підприємець і депутат, який хоче очолити обласний центр

Анатолій Собко

Фото: з фейсбука Анатолія Собка

Собко Анатолій Іванович офіційно є безпартійним, але на посаду Хмельницького міського голови балотується від партії «За конкретні справи», а також очолює партійний список цієї політичної сили до міськради. Нагадаємо, її співголовою є нардеп Олександр Герега. Саме від цієї політичної сили Анатолій Собко був обраний депутатом Хмельницької міської ради у 2015 році. Проте вперше він став міським обранцем у 2010-у від «Партії Регіонів». Свого часу Анатолій Іванович також очолював міський осередок цієї політичної сили.

Народився Анатолій Собко 1 червня 1970 року в селі Мурована Ярмолинецького району. З 1990-го він працював на виробничому об’єднанні Хлібопекарської промисловості, поки не почав займатися підприємницькою діяльністю.

За інформацією ресурсу «YouControl», Анатолій Собко є власником приватного виробничо-ремонтного підприємства «Мазсервіс», ТОВ «Готельно-розважальний комплекс «Собкофф», співвласником ТОВ «Вікна» і співзасновником ТОВ «Автопромтехмаш». Усі компанії зареєстровані у Хмельницькому.

В електронній декларації за 2019 рік Анатолій Іванович вказав нерухомість, якою володіли або він, або члени його родини: три земельні ділянки, три житлові будинки і дві квартири. У вересні цього року він продав один зі житлових будинків у Хмельницькому за 4 мільйони 564 тисяч гривень.

Його загальний задекларований дохід за 2019 рік від зайняття підприємницькою діяльністю та за основним місцем роботи склав 1 мільйон 13 тисяч 149 гривень. Також він вказав 2 мільйони 49 тисяч гривень доходу від «відчуження цінних паперів та корпоративних прав». Однак особисто значними грошовими заощадженнями не володів – лише члени його родини.

Інна Ящук — декан місцевого університету й висуванка від президентської сили

Інна Ящук

Фото: з фейсбука Інни Ящук

Ящук Інна Петрівна є безпартійною. На посаду Хмельницького міського голови вона балотується від партії «Слуга народу» та є першою у списку від неї до міської ради. Раніше, у 2006 році та 2015 році, вона без успіху балотувалася до Хмельницької міської ради. Однак у тому ж 2015-у була обрана до обласної ради від партії «Об’єднання «Самопоміч».

Народилася Інна Петрівна 4 вересня 1972 року у Хмельницькому. Здобувши вищу освіту в Кам’янець-Подільському державному педінституту імені Затонського, вона почала будувати кар’єру освітянина. Нині вона працює деканом факультету початкової освіти та філології Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії.

На відміну від свого чоловіка вона не володіє корпоративними правами. А ось Віктор Ящук, за інформацією ресурсу «YouControl», є власником ТОВ «Будівельна компанія «Авіла» (Хмельницький), ТОВ «Красилівзагтозерно» (Красилів), засновником фермерського господарства «Надія Поділля» (село Михайлівці Красилівського району) та співзасновником ТОВ «А-Груп» (Хмельницький), обслуговуючих кооперативів «Житлово-будівельний кооператив «Авіла 3» (Хмельницький) і «Лісогринівецький» (Хмельницький).

Згідно з електронною декларацією за 2019 рік, Інна Ящук та її чоловік володіли 18 земельними ділянками, а також орендували ще дві ділянки. Переважна їх більшість розташована у селі Лісові Гринівці Хмельницького району. Також вона вказала в обласному центрі дві квартири: одну в особистій власності, а іншу з «правом безоплатного користування». А її чоловік володів двома незавершеними квартирами у Хмельницькому та незавершеним житловим будинком у Лісових Гринівцях. Загальний задекларований дохід Інни Ящук за 2019 рік склав 394 тисячі 575 гривень. Офіційно особисто значними готівковими коштами не володіла.

Читайте також: Вибори 2020: Центральна виборча комісія пояснила, як варто заповнювати бюлетені

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую