ye-logo.v1.2

Віолета Лабазюк відновила повноваження голови Хмельницької облради: що ухвалив суд

Політика 6387
Віолеті Лабазюк суд повернув повноваження голови облради 24 грудня
Віолеті Лабазюк суд повернув повноваження голови облради 24 грудня. Фото: з архіву редакції

Очільниці облради повноваження повернув суддя, який раніше тимчасово зупинив їхню дію.

Сьогодні, 28 грудня, на сайті Хмельницької обласної ради опублікували текст ухвали, яка стосується виконання Віолетою Лабазюк повноважень голови ради. Цю ухвалу 24 грудня прийняв суддя Хмельницького окружного адміністративного суду Петро Салюк, який раніше тимчасово зупинив дію повноважень нової очільниці обласної ради.

Згідно з текстом нової ухвали, депутат Вадим Лозовий подав до окружного адміністративного суду позов про визнання протиправним обрання Віолету Лабазюк головою Хмельницької облради. Також він надіслав заяву про забезпечення свого позову. Тобто, поки орган правосуддя не прийняв остаточного рішення у цій справі, Вадим Лозовий попросив зупинити виконання Віолетою Лабазюк повноважень голови облради. Це прохання депутата суд задовольнив 14 грудня.

Однак спершу до цього ж суду 21 грудня звернувся представник Віолети Лабазюк, а далі 23 грудня — представник Хмельницької обласної ради. Обоє попросили скасувати ухвалу про забезпечення позову Вадима Лозового. Вони пояснили, що тимчасове зупинення виконання Віолетою Лабазюк своїх повноважень ставить під загрозу функціювання обласної ради. Зокрема, питання скликання сесій та прийняття бюджету.

Під час судового засідання представник депутата Вадима Лозового просив не задовольняти заяви представників Віолети Лабазюк і обласної ради. Проте цього разу орган правосуддя вирішив стати на бік новобраної голови. Скасування своєї ж попередньої ухвали Петро Салюк аргументував тим, що встановив певні обставини, які раніше не були йому відомі.

«А саме, що вжиті заходи забезпечення позову можуть порушувати права осіб, які не є учасниками цього судового процесу. Тобто інтереси жителів Хмельницької області та суб’єктів права комунальної власності. У разі несвоєчасного затвердження обласного бюджету на 2021 рік, може зупинити виконання гарантованих державою напрямків соціального захисту та соціального забезпечення. Також через неотримання відповідного фінансування існує небезпека для забезпечення роботи закладів охорони здоров’я, які спрямовані на боротьбу COVID-19, що на переконання суду взагалі є неприпустимим», — йдеться в ухвалі.

Таким чином Хмельницький окружний адміністративний суд ухвалив задовольнити заяви представників Віолети Лабазюк і Хмельницької обласної ради про скасування заходів забезпечення позову Вадима Лозового. Відповідно — скасувати ухвалу від 14 грудня про тимчасову зупинку виконання повноважень головою облради.

Ця ухвала набрала своєї законної сили у момент її винесення. Однак її можна оскаржити впродовж 15 днів у Сьомому апеляційному адміністративному суді, який розташований у Вінниці.

Нагадаємо, Віолета Лабазюк припинила виконувати свої повноваження як голова Хмельницької облради з 14 грудня. Того ж дня вона скликала пресконференцію, на якій пояснила причину такої ситуації. А її уповноважений Андрій Сорокопуд заявив, що ухвалу Хмельницького окружного адміністративного суду оскаржуватимуть у Сьомому апеляційному адміністративному суді.

До речі, у Списку судових справ, призначених до розгляду вказано, що апеляцію Віолети Лабазюк вінницький суд мав розглянути 28 грудня. Засідання було призначене на 10:30.

Також нагадаємо, що Віолету Лабазюк обрали головою облради 7 грудня під час таємного голосування. За її кандидатуру проголосувало 33 депутати. Однак пізніше її опоненти, наприклад Оксана Бочкарьова, яка теж претендувала на цю посаду, поставили під сумнів легітимність обрання нової голови облради. Причиною стало визнання лічильною комісією «дійсним» вирішального 33-го бюлетеня, у якому позначка за Віолету Лабазюк стоїть за межами призначеного для цього клітинки.

Остання сесія Хмельницької обласної ради, на якій приймали бюджет на 2021 рік, пройшла 24 грудня. Через тимчасове зупинення виконання повноважень Віолетою Лабазюк, пленарне засідання скликав перший заступник голови облради Володимир Гончарук.

Читайте також: Депутати Хмельницької облради звернулися до уряду щодо карантину

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую