ye-logo.v1.2

Політична криза у Кам’янці-Подільському: міськрада залишилася без секретаря

Політика 3296
Міський голова зупинив рішення сесії щодо обрання нового секретаря, а депутатам забракло голосів, щоб його оскаржити
Міський голова зупинив рішення сесії щодо обрання нового секретаря, а депутатам забракло голосів, щоб його оскаржити. Фото: з фейсбуку Кам'янець-Подільської міськради

Сьогодні, 15 лютого, депутатам забракло голосів, щоб подолати вето міського голови.

Минулого тижня за результатами таємного голосування місцеві депутати обрали нового секретаря Кам’янець-Подільської міської ради. Ним став представник партії «Слуга народу» Сергій Самсонюк. Проте невдовзі міський голова Михайло Посітко наклав вето на це рішення. Він вважає результати голосування неправомірними. А сьогодні, 15 лютого, на позачерговій сесії Кам’янець-Подільської міськради депутати мали підтвердити результати голосування за секретаря.

Чому Михайло Посітко ветував обрання Сергія Самсонюка секретарем міськради?

Кам’янець-Подільський міський голова Михайло Посітко 11 лютого зупинив рішення сесії, яке стосується обрання нового секретаря міськради. Про це він повідомив на своїй сторінці у фейсбуці.

За словами Михайла Володимировича, 9 лютого секретарем міської ради та членом виконкому депутати обрали представника партії «Слуга народу» Сергія Самсонюка. Його кандидатуру підтримав 21 місцевий обранець. Згідно з регламентом і чинним законодавством, це голосування мало бути таємним. Проте детальний аналіз виборчих бюлетенів ставить під сумнів таємність волевиявлення 18-ох депутатів.

«Група депутатів з 18 людей, які підтримали кандидатуру Сергія Самсонюка, у графі «ЗА» використовували попередньо узгоджені ними порядкові номери. А саме: I, II, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 16, 17, 18, 19. Таким чином кожен з цих депутатів чітко ідентифікував своє волевиявлення позначкою, яка не повторювалася в інших бюлетенях», — розповів Михайло Володимирович.

Михайло Посітко переконаний, що 9 лютого було порушено таємність депутатського голосування, а тому його результати є недійсними. Фото: ілюстративне з архіву редакції

Михайло Посітко переконаний, що 9 лютого було порушено таємність депутатського голосування, а тому його результати є недійсними. Фото: ілюстративне з архіву редакції

На його переконання, цей факт ставить під сумнів вільне волевиявлення депутатів. Відтак таке голосування не може вважатися таємним, а його результат — законним.

Також Михайло Постіко заявив про конфлікт інтересів, який має Сергій Самсонюк. Це унеможливлює зайняття ним посади секретаря Кам’янець-Подільської міськради. Причиною є те, що Сергій Іванович є керівником ТОВ «Поділля метал», а його дружина володіє 50 відсотками від статутного капіталу цього підприємства.

«Нині ТОВ «Поділля метал» орендує комунальне майно міськради — нежитлове приміщення колишнього кінотеатру «Юність», площею понад 3 тисяч 565 квадратних метрів. Воно вже заборгувало місцевому бюджету понад 1 мільйон 452 тисячі 423 гривні орендної плати. Попри судові рішення ця сума досі не погашена», — заявив Михайло Володимирович.

Депутатам не вистачило голосів, щоб подолати вето міського голови

Депутати міської ради у двотижневий термін мали змогу відхили зауваження Михайла Посітка щодо результатів таємного голосування. Для цього їм було потрібно набрати дві третини голосів від загального складу ради, тобто 26 голосів.

Тому на дев’яту ранку 15 лютого було призначено позачергову сесію міськради. На неї винесли лише одне питання. Воно й стосувалося зупинення міським головою рішення щодо обрання Сергія Самсонюка секретарем.

Щоб оскаржити розпорядження Михайла Посітка, депутатам забракло голосів. Фото: знімок трансляції сесії Кам’янець-Подільської міськради

Щоб оскаржити розпорядження Михайла Посітка, депутатам забракло голосів. Фото: знімок трансляції сесії Кам’янець-Подільської міськради

Однак для подолання вето міського голови обранцям забракло голосів. З 35-и зареєстрованих депутатів «за» проголосувало лише 19. Натомість 12 обранців натиснули кнопку «проти», а 4 — утрималися. Таким чином розпорядження Михайла Посітка набуло законної сили. Відтак Кам’янець-Подільська міська рада залишилася без секретаря.

Досить гратися у політику: позиція Сергія Самсонюка

Перед сьогоднішнім голосуванням Сергій Самсонюк виступив перед депутатами і міським головою. Він розповів, що впродовж останніх тижнів на нього «вилили стільки бруду», скільки не було за всю його політичну діяльність. Також він пояснив, що ТОВ «Поділля метал» має заборгованість за оренду через дію карантину.

«Подібні проблеми також мають інші підприємства України, які займаються кінопрокатом і дитячими розвагами. Це сталося через пандемію коронавірусу, яка поставила на коліна галузь масових розваг. Щоб платити 90 тисяч гривень оренди в місяць, потрібно заробляти. Однак через карантинні обмеження кінотеатр «Юність» працює на третину від своїх можливостей», — пояснив Сергій Самсонюк і пообіцяв, що у майбутньому заборгованість буде погашена.

Сергій Самсонюк не погоджується з діями міського голови. Фото: знімок трансляції сесії Кам’янець-Подільської міськради

Сергій Самсонюк не погоджується з діями міського голови. Фото: знімок трансляції сесії Кам’янець-Подільської міськради

Під час свого виступу він також заявив, що міський голова займає неконструктивну позицію та не поважає думку депутатів і людей, які за них голосували.

«Досить гратися у політику. І таке питання… Припустимо я виграю суди, як ми будемо з вами далі працювати?», — звернувся Сергій Іванович до Михайла Посітка.

Експерт про можливі наслідки політичної кризи у Кам’янці-Подільському

Регіональний аналітик громадського руху ЧЕСНО Олег Черненко розповів кореспондентам сайту «Є», що нинішня ситуація у Кам’янці-Подільському є політичною кризою. Таке іноді трапляється у містах, в яких голова немає своєї більшості у міськраді, а частина депутатів йдуть в опозицію до нього.

«У Кам’янці-Подільському у жодної зі сторін поки немає чіткої переваги. Вони весь час міряються своїм впливом, але стоять на місці. Тому їм потрібно домовлятися, як налагодити роботу. Проте ситуація може розв’язатися за іншим сценарієм, — розповідає Олег Черненко. — Нині у парламенті зареєстрований законопроєкт, який має дозволити двом третім від депутатського корпусу відкликати міського голову з його посади. Тоді містом тимчасово керуватиме секретар. Проте така ситуація може бути невигідною для усіх сторін, адже тоді будуть оголошуватися не лише нові вибори міського голови, а й депутатів міськради».

Олег Черненко називає нинішню ситуацію у Кам’янці-Подільському політичною кризою. Фото: ілюстративне з архіву редакції

Олег Черненко називає нинішню ситуацію у Кам’янці-Подільському політичною кризою. Фото: ілюстративне з архіву редакції

За словами експерта, поки що нинішня політична криза не ставить під загрозу життєдіяльність міста. Є різні структурні підрозділи міської ради та комунальні підприємства, які й надалі виконуватимуть свою роботу. Також відсутність секретаря не ставить під сумнів легітимність, прийнятих рішень наступними сесіями. Проте політична криза все ж має певні негативні наслідки.

«Найперше це стосується інвесторів і міжнародних організацій, які зацікавленні у співпраці з Кам’янцем-Подільським. Не думаю, що вони нині погодяться на таку співпрацю, адже у них може виникнути питання, чи міськрада може ефективно приймати якість рішення», — зазначив Олег Черненко.

Нагадаємо, фактично у Кам’янці-Подільному вже кілька місяців не можуть обрати нового секретаря міськради. Депутати весь час не можуть дійти до спільної думки.

Також депутатка міської ради від ВО «Свобода» Олеся Понятовська заявила, що 27 січня невідомі підпалили її автомобіль. Вона пов’язала це зі своєю депутатською діяльністю. А правоохоронці відкрили за цим фактом кримінальне провадження. Крім того, у лютому в Кам’янці-Подільському було зафіксовано ще кілька підпалів автотранспорту. Проте невідомо, чи вони були пов’язані з депутатами міської ради.

Читайте також: Михайло Посітко розповів про проблеми Кам’янця-Подільського, громаду та виконання обіцянок

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую