ye-logo.v1.2

Два роки у Верховній Раді: результати роботи нардепів від Хмельниччини

Політика 1782
За даними ОПОРИ, упродовж двох років роботи нинішнього парламенту відбулося 9 582 голосування, зареєстрували 3 868 законопроєктів, з яких 480 депутати ухвалили.
За даними ОПОРИ, упродовж двох років роботи нинішнього парламенту відбулося 9 582 голосування, зареєстрували 3 868 законопроєктів, з яких 480 депутати ухвалили. . Фото: facebook.com/verkhovna.rada.ukraine

Хто частіше порушував партійну дисципліну, а хто став лідером за кількістю ініційованих законопроектів. Про це розповіли в ОПОРІ.

Протягом двох років роботи Ради нардепи від Хмельниччини частіше голосували «за» або ж утримувалися. Натомість лідерами за кількістю ініційованих законопроектів стали представники фракції «Слуга народу» , а партійну дисципліну найчастіше порушують представники депутатської групи «Партія «За майбутнє». Про це йдеться в дослідженні Громадянської мережі ОПОРА.

Нині Хмельницьку область у Верховній Раді України дев’ятого скликання представляють семеро мажоритарників, а також депутати обрані за партійними списками. Четверо обранців у парламенті вперше, і всі – від партії «Слуга народу». Це Микола Стефанчук, Олена Копанчук, Олексій Жмеренецький та Ігор Марчук. Ще троє депутатів, обраних у одномандатних виборчих округах, мають чималий досвід, адже потрапили до Ради вже втретє. До цієї групи належать представники депутатської групи «Партія «За майбутнє»: Сергій Лабазюк, Віктор Бондар та Олександр Герега.

«Загалом протягом двох років роботи Ради мажоритарники від Хмельниччини частіше голосували «за» або ж утримувалися: в 30,8% та 27,1% голосувань відповідно. В 21,3% голосувань, попри реєстрацію на засіданні, не голосували, в 19,7% були відсутні на засіданнях, а от кнопку «Проти» натискали лише в 1,1% голосувань, тобто 703 рази, - йдеться у дослідженні. - Щодо нардепів, обраних у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі за списком партії «Слуга народу», які також позиціонують себе представниками області, то їхні голосування не особливо відрізняються від голосувань колег від регіону».

Проаналізувавши голосування фракцій, можна виявити тих нардепів, які частіше від інших нехтують партійною дисципліною і приймають власні рішення, не дослухаючись до рекомендацій партійного керівництва. ОПОРА з’ясувала, що серед хмельницьких нардепів найчастіше врозріз із лінією групи йдуть представники депутатської групи «Партія «За майбутнє», зокрема й сам співголова групи Віктор Бондар. Проте найбільшим «бунтівником» з-поміж колег від Хмельниччини в депутатській групі є нардеп Олександр Герега. Він голосував всупереч позиції більшості з фракції в 57,6% усіх своїх голосувань. Депутати, обрані за партійними списками переважно демонструють високий рівень партійної дисципліни. Найбільше голосував всупереч лінії фракції Юрій Заславський — 26,4% голосувань.

Одним із основних прав народних депутатів є право ініціювати проекти законів, докладаючи в такий спосіб зусиль для реалізації своїх обіцянок перед виборцями. «З-поміж мажоритарників від області лідером за кількістю законопроектів є Олексій Жмеренецький. У його доробку 121 законопроект. Олена Копанчук разом з колегами ініціювала 84 проекти законів, а Микола Стефанчук – 69. Зазвичай тематика ініційованих нардепами законопроектів значною мірою залежить від приналежності народних обранців до певних комітетів. Закономірно, що законопроекти Миколи Стефанчука, який є членом Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, переважно стосуються правової політики та галузевого розвитку. З-поміж нардепів, обраних за партійними списками лідером є Володимир Ватрас. Більшість законопроектів, а саме 51, стосуються правової політики», — повідомляють експерти громадської організації ОПОРА.

За результатами дослідження, упродовж двох років роботи Ради 9 скликання хмельницькі нардепи-мажоритарники виступали в сесійній залі загалом три години 47 хвилин. Найбалакучішим виявився народний депутат Віктор Бондар, тривалість 109 виступів якого склала дві години 55 хвилин. Фактично не виступав у Раді Олександр Герега, оскільки депутат лише двічі передавав слово своїм колегам, що зайняло в нього сім секунд. Зовсім небагатослівними були «нардепи-списочники». Володимир Ватрас говорив у Раді п’ять хвилин 14 секунд, Сергій Мандзій – дві хвилини 45 секунд, Юрій Заславський – 55 секунд.

Підготувала Саша КОВАЛИК.

Читайте також: Монастирський замінив Авакова: що відомо про нового міністра

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую