ye-logo.v1.2

Покарання за підроблені COVID-сертифікати хочуть посилити: як голосували нардепи від Хмельниччини

Політика 3648
За використання підроблених COVID-сертифікатів нардепи планують підвищити розмір нинішніх штрафів
За використання підроблених COVID-сертифікатів нардепи планують підвищити розмір нинішніх штрафів. Фото: ілюстративне автора

В Україні мають посилити відповідальність за підроблені документи про проходження вакцинації.

Вчора, 2 листопада, Верховна Рада прийняла у першому читанні зміни до Кримінального кодексу України. Вони передбачають запровадження кримінальної відповідальності за підробку документів, які підтверджують отримання щеплень проти небезпечних інфекційних хвороб. Покарання загрожуватиме не лише за їх виготовлення та збут, а й використання. Хоча законодавчі зміни ще остаточно не прийняли, за підроблений COVID-сертифікат людину нині можуть судити за іншими кримінальними статтями.

Згідно з текстом законопроєкту, народні обранці планують доповнити Кримінальний кодекс України статтею 321-3 (Незаконні дії з документами, що стосуються проведення профілактичних щеплень). У ній передбачено різну відповідальність для кількох категорій людей. Вони набудуть чинності наступного дня після публікування закону. Однак спершу нардепи його мають проголосувати ще у другому читанні, а президент — підписати.

Які види покарання планують запровадити

Лише за використання підроблених документів про проходження вакцинації особі загрожуватиме штраф від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (нині від 17 тисяч до 34 тисяч гривень) або до двох років обмеження волі.

Передбачена й відповідальність для медиків, які вносять неправдиву інформацію про отримання щеплення від особливо небезпечних інфекційних хвороб. За це їм можуть призначити штраф від двох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів (від 34 тисяч до 56 тисяч гривень) або до двох років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном від одного до трьох років.

Натомість виготовлення для продажу таких документів та їх збут каратиметься штрафом від п’яти тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів (від 85 тисяч до 170 тисяч гривень) або позбавленням волі терміном до трьох років.

Власнику підробленого COVID-сертифікату вже нині загрожує кримінальна відповідальність

Запровадження подібних законодавчих змін — не доцільне. До такого висновку дійшли представники головного експертного управління Верховної Ради. Як аргумент вони наводять статтю 358 Кримінального кодексу, в якій вже передбачено відповідальність за підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут або використання (щоправда, деякі види покарань менш сурові за запропоновані нардепами новації — авт.).

Згідно з її четвертою частиною, за використання підробленого COVID-сертифікату людині загрожує до 850 гривень штрафу, або до шести місяців арешту, або до двох років обмеження волі. Натомість медика, як зазначають у головному експертному управлінні, можуть притягнути до відповідальності за статтею 366 Кримінального кодексу України (Службове підроблення). Максимальне покарання, передбачене нею — до п’яти років позбавлення волі.

Як голосували нардепи від Хмельниччини

Отож, у першому читанні відповідні законодавчі зміни підтримало 282 народних депутатів зі 311 зареєстрованих. Натомість один обранець проголосував проти, двоє утрималися й 26 взагалі не проголосували.

А нардепи від Хмельниччини за Руслана Стефанчука висловилися таким чином:

  • Віктор Бондар (депутатська група «Партія «За майбутнє») — не голосував;
  • Руслан Стефанчук (позафракційний) — за;
  • Володимир Ватрас (фракції «Слуга народу») — за;
  • Олександр Герега (депутатська група «Партія «За майбутнє») — відсутній;
  • Юрій Заславський (фракції «Слуга народу») — за;
  • Олексій Жмеренецький (фракції «Слуга народу») — за;
  • Олена Копанчук (фракції «Слуга народу») — за;
  • Сергій Лабазюк (депутатська група «Партія «За майбутнє») — не голосував;
  • Сергій Мандзій (фракції «Слуга народу») — за;
  • Ігор Марчук (фракції «Слуга народу») — за;
  • Микола Стефанчук (фракції «Слуга народу») — за.

До теми: Лікар з Хмельниччини продавав фальсифіковані COVID-сертифікати

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую