ye-logo.v1.2

Дуда через суд повернувся у директорське крісло Хмельницької служби місцевих автодоріг

Політика 4123
Суд визнав, що звільнення Сергія Дуди було незаконним
Суд визнав, що звільнення Сергія Дуди було незаконним. Фото: з фейсбуку Сергія Дуди

Голова облдержадміністрації мотивував його звільнення систематичним невиконанням професійних обов’язків.

Днями керівництво Хмельницької облдержадміністрації поновило Сергія Дуду на посаді директора державного підприємства «Хмельницька обласна служба місцевих автодоріг». Його звільнили наприкінці травня цього року, але він зумів довести у суді незаконність такого рішення.

Хоча розпорядження про поновлення на посаді Сергія Дуди датоване 19 листопада, його оприлюднили лише 24-го. Підписав його заступник голови облдержадміністрації Сергій Ткачук: сам же голова Сергій Гамалій на той час взяв відпустку «на період складання сесії у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка». Підставою для поновлення раніше звільненого посадовця стало рішення Хмельницького міськрайонного суду.

Чому суд задовольнив позов Сергія Вікторовича

Згідно з рішенням суду, Сергій Гмалій звільнив Сергія Дуду 28 травня цього року. Було озвучено кілька причин такого рішення. Найперше йдеться про систематичне невиконання керівником своїх обов’язків: не виконав вимог однієї з постанов Кабміну і двох розпоряджень керівництва ОДА. Однак суд не отримав конкретних пояснень, у чому саме полягало «невиконання».

«Ще однією з причиною звільнення Сергія Вікторовича стало порушення законодавства під час закупівлі послуг з обслуговування наземних видів транспорту в грудні 2020 року. Однак, в чому полягає невиконання вимог законодавства, чи допущено саме ним зазначені порушення у сфері публічних закупівель в розпорядженні, що оскаржується, також не зазначено», — йдеться в судовому рішенні.

Як зазначив Сергій Дуда у своєму позові, він з 25 березня до 6 квітня цього року перебував на лікарняному, а до 16 квітня лікувався самостійно, і його як члена профспілкового органу не можна звільняти з роботи протягом однорічного терміну. Відтак його звільнення суперечить чинному законодавству. Хоча Хмельницька облдержадміністрація заперечила позовні вимоги, її представники не з’явилися на розгляд справи.

Зрештою Хмельницький міськрайонний суд визнав незаконним рішення про звільнення Сергія Дуди та скасував його. Хмельницьку облдержадміністрацію зобов’язав негайно поновити його на посаді директора ДП «Хмельницька обласна служба місцевих автодоріг» і сплатити 1 тисячу 816 гривень судового збору.

Втім, в представники облдержадміністрації можуть подати апеляцію на це рішення впродовж 30 днів з дати його проголошення, тобто 15 листопада.

Які майно та доходи декларував Сергій Дуда

Кореспонденти сайт «Є» традиційно наводить електронні декларації посадовців після їх призначення або звільнення. Тому вирішили поглянути й на останню декларацію Сергія Вікторовича, яка охоплює період з 1 січня до 1 червня цього року.

Нерухомість. У Хмельницькому Сергій Дуда володів квартирою і нежитловим приміщенням, а в селі Васильківці Ярмолинецького району — земельною ділянкою. Натомість його дружині Наталії Дуді належало дві земельні ділянки в обласному центрі.

Автотранспорт. Мав у власності два автомобілі: «ВАЗ» 1994 року випуску й «ЛУАЗ» 1993 року випуску.

Доходи. Цьогоріч у Хмельницькій обласній службі місцевих автодоріг Сергію Дуді нарахували 127 тисяч 556 гривень зарплатні за директорську роботу. Для порівняння, за 2020-й йому нарахували 341 тисячу 759 гривень зарплатні. Також з цьогорічних доходів, які він отримав до звільнення, Сергій Вікторович вказав 8 тисяч гривень від надання майна в оренду та 35 тисяч 245 гривень зарплатні. Натомість його дружині за кілька місяців цього року нарахували 107 тисяч 694 гривні у Хмельницькому облавтодорі, що є дочірнім підприємством державної акціонерної компанії «Автомобільні дороги України».

Грошові активи. Сергій Вікторович задекларував 12 тисяч доларів готівкою, а його дружина — 180 тисяч гривень готівкою.

Нагадаємо, у березня 2019 року тодішній голова Хмельницької облдержадміністрації Вадим Лозовий призначив Сергія Дуду керівником Служби місцевих автодоріг. Наступний голова Дмитро Габінет у січні 2020-го вирішив реорганізував це державне підприємство в інше — Хмельницьку обласну службу місцевих автодоріг. Її директором призначив того ж Сергія Дуду.

Натомість нинішній очільник облдержадміністрації Сергій Гамалій у квітні цього року відсторонив Сергія Дуду від виконання його обов’язків, а наприкінці травня — звільнив з посади. Виконання обов’язків директори Хмельницьку обласну службу місцевих автодоріг голова ОДА поклав на Владислава Фалюша.

Читайте також: Симчишин звільнив директорку хмельницького департаменту освіти та науки

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую