ye-logo.v1.2

Україна отримала статус кандидата на вступ до Євросоюзу: що це означає

Політика 2654
«Україна прагне не приєднатися, а повернутися до європейської родини», — Володимир Зеленський
«Україна прагне не приєднатися, а повернутися до європейської родини», — Володимир Зеленський. Фото: знімок з відео Офісу президента

Щоб не втратити цей статус і наблизитися до членства в ЄС, наша країна має провести кілька реформ.

Вчора, 23 червня, лідери країн Євросоюзу надали Україні та Молдові статус кандидатів. Президент Європейської ради Шарль Мішель охрестив це рішення «історичним». Однак для повноцінного членства в ЄС нашій країні доведеться виконати низку завдань.

«Європейська Рада ухвалила рішення про надання Україні та Молдові статусу кандидатів на вступ в ЄС. Це історичний момент. Сьогодні вирішальний крок на вашому шляху до ЄС. Наше майбутнє разом», — заявив 23 червня Шарль Мішель.

Рішення щодо подальшої євроінтеграції України будуть прийняті, коли вона виконає усі поставлені перед нею умови.

Володимир Зеленський розповів, що нині Україна наблизилася до вступу в Євросоюз. Однак попереду чимало роботи. Попри війну держава продовжуватиме втілювати у життя законодавство, норми і правила ЄС в усіх сферах життя. Для цього уряд повинен розробити відповідну дорожню карту.

«Від Верховної Ради очікуємо схвалення в пріоритетному порядку євроінтеграційних законів. Від усіх вас — високої громадянської свідомості, відданості нашим цінностям і усвідомлення того, що ніхто не збудує нам європейську Україну, окрім нас. Ми змінюємо Україну для себе, а не для когось. Ми втілюємо реформи не через чиїсь вимоги, а через власні переконання. Україна прагне не приєднатися, а повернутися до європейської родини», — наголосив Володимир Зеленський.

Сім вимог, які має виконати Україна

Перша. Розробити та впровадити законодавство щодо процедури відбору суддів Конституційного Суду України. Зокрема, на ґрунті оцінки їх доброчесності та професійних навичок відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії.

Друга. Завершити перевірку доброчесності Етичною радою кандидатів у члени Вищої ради юстиції та відбір кандидатів для створення Вищої кваліфікаційної комісії судів України.

Третя. Посилити боротьбу з корупцією. Зокрема, на високому рівні. Для цього потрібно зробити розслідування таких злочинів ефективнішим і активнішим. А також — завершити призначення нових керівників Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Національного антикорупційного бюро.

Четверта. Забезпечити відповідність законодавству про боротьбу з відмиванням грошей стандартам (FATF) і прийняти комплексний стратегічний план реформування всього правоохоронного сектора як частини засобів безпеки України.

П’ята. Запровадити законодавство, яке обмежить надмірний вплив олігархів на економічне, політичне та громадське життя. Це повинно бути зроблено юридично обґрунтованим способом, враховуючи майбутній висновок Венеціанської комісії.

Шоста. Подолати вплив корисливих інтересів шляхом прийняття закону про засоби масової інформації, який узгоджує законодавство України з Директивою Євросоюз щодо аудіовізуальних медіапослуг і надає повноцінність незалежного регулятора ЗМІ.

Сьома. Завершити реформу законодавства про національні меншини, згідно з рекомендаціями Венеціанської комісії.

Що дає Україні статус кандидата

Як раніше пояснював прем’єр-міністр Денис Шмигаль, найперше цей статус закріплює європейське майбутнє України. Це означає, що вона не просто колись може стати членом ЄС, а що процес вже запущено. Звісно попереду ще багато роботи. Однак проведення реформ в Україні підтримуватиме Єврокомісія. Для цього вона надаватиме консультації та необхідну допомогу.

Отримавши статус кандидата, Україна також стане привабливішою для інвесторів та отримає більший доступ до європейських ринків. Від цього виграє вітчизняний бізнес, а від зростання економіки — загалом усі громадяни. Наприклад, щоб підтримати нашу країну в умовах масштабної війни Євросоюз впродовж року не накладатиме на українські товари імпортні мита. Це дозволить українським підприємствам заощадити десятки мільйонів доларів.

«Акумулюючи кошти для відновлення України сьогодні через спеціальний Трастовий фонд солідарності, ЄС ставитиметься до таких інвестицій не як до післявоєнної відбудови третьої країни, а інвестування в добробут потенційного майбутнього члена ЄС», — зазначив Денис Шмигаль.

До теми: Більшість українців підтримують вступ до Євросоюзу та НАТО — результати опитування

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую