ye-logo.v1.2

Шахівниця Хмельницької ради

Політика 4085
Заява Анатолія Лаврентія про звільнення викликала у деяких депутатів подив та нерозуміння
Заява Анатолія Лаврентія про звільнення викликала у деяких депутатів подив та нерозуміння. Фото: Тетяни Димитрової

Хмельницька міська рада на черговій сесії розпочала нову політичну гру

Здається, після дванадцятої сесії Хмельницької міської ради, на політичній шахівниці обласного центру все змішалося. Якщо майже за рік каденції депутатів нинішнього шостого скликання можна було передбачити деякі їхні рішення, маємо на увазі політичні, то після останньої сесії все змінилося. Чи то збіг обставин, чи то більшість «біло-сердечних» вирішили змінити тактику, чи то якісь інші обставини змусили депутатів міської ради вести себе трохи по-іншому. Фракція «Батьківщини», яка до цього часу, фактично, ігнорувала депутатів «Свободи», якось несподівано почала «співати» із «свободівцями». Їх в лютому Оксана Кольгофер з Партії регіонів охрестила, як «Тріо Мареничів» (націоналістів у раді троє), майже в унісон.

Не свій чи чужий

На сесії планували зменшити кількісний склад Хмельницького міського виконавчого комітету. Мінус один член виконкому мав би бути через те, що начальника міського управління МНС перевели в інший район області. А ось нового керівника МНС чомусь вирішили не включати до складу виконкому. Але… довелося «викидати» двох! Несподівано (принаймні, так це виглядало) заяву на звільнення з посади заступника міського голови написав Анатолій Лаврентій. А це означало, що й зі складу виконкому він йде. Щоправда, для «обізнаних» депутатів такий крок Анатолія Степановича був прогнозованим. Зокрема, вже після сесії народний депутат, голова обласної організації ВО «Батьківщина» Василь Кравчук, назвав заяву пана Лаврентія «кроком на випередження». Мовляв, той знав, що мер Сергій Мельник вирішив скоротити його посаду, а тому й пішов «у наступ».

Нагадаємо, що призначення Анатолія Лаврентія, який на той момент був депутатом міської ради від Партії регіонів, розкритикували лише «свободівці». Нині ж, вже після звільнення, Анатолія Степановича критикують й інші політичні сили, які в раді «товаришують» із «бютівською» більшістю. Сам же пан Лаврентій свою заяву про звільнення назвав «протестом бездіяльності, популізму і політиканству міської влади, яка залишилася царювати під контролем опозиційних сил». Він з високої трибуни заявив, що в нього є чимало фактів, які «викривають діяльність посадових осіб, роботу у власних інтересах та наближених до них приватних структур». На що почув репліки з залу, на кшталт: «Чого ж цілий рік працював і мовчав?». А ось міський голова Сергій Мельник запропонував вже екс-заступнику передати весь «фактаж» заступнику прокурора, який був присутній на сесії. Депутат-свободівець Віталій Діденко поцікавився іншим: чому в кабінеті Анатолія Степановича стоїть бюст Лаврентія Берії. Пан Лаврентій дав коротку відповідь: «Щоб ви таких запитань не ставили».

Не хочеш – не працюй

Якщо раніше чимало заяв «Свободи» не отримували підтримки більшості, то цього разу «бютівці» підтримали колег-депутатів. Олександр Симчишин виступив з ініціативою створити депутатську комісію для контролю за будівництвом другої черги Чернелівського водогону. Здавалося, питання не політичне. Але це, мабуть, лише на перший погляд. Якщо ж заглянути в його суть, то без політики не обійшлося. Чого лише варті «вмовляння» депутатів від Партії регіонів не створювати такої комісії, адже вже замовили «незалежну експертизу». Однак більшість не звертала увагу на «регіоналів», як свого часу «ігнорували» «свободівців». А Сергій Мельник зауважив: «Не хочете, щоб ваш депутат працював у комісії, то нехай не працює».

Політикою від Чернелівського водогону віє й через те, що, за чутками, фірма, яка виграла тендер на будівництво, підконтрольна народному депутату від БЮТ. І, за словами Олександра Симчишина, труби, які використовує підприємство, мають неякісні муфтові з'єднання, тільки один ущільнювальний елемент. «На разі проводиться укладання труб і їх повне закопування. Згідно з вимогами щодо проведення гідравлічних випробувань, трубу мають засипати частково, муфтові з'єднання мають залишатися незасипаними для їх візуального контролю при випробуваннях, - заявив «свободівець». – А з державного бюджету на будівництво другої нитки виділили 30 мільйонів гривень, ще 9 мільйонів гривень – із міського бюджету. Ми маємо проконтролювати використання бюджетних коштів, з’ясувати придатність матеріалів, зокрема, труб, які використовуються при будівництві».

Підпустили ближче

Якби це був просто звіт із сесії, то, вочевидь, ми б розпочали з питання №1. А воно стосувалося змін до регламенту Хмельницької міської ради. Одне з яких «пройшло» майже через рік. Більшість підтримала пропозиції комісії з гуманітарних питань, щоб створення депутатської фракції не обмежувалося кількісним складом депутатів. До цього часу фракцію могла створити група обранців у складі п’яти осіб. Майже рік тому, коли приймали таке рішення, саме «свободівці» наполягали на тому, що кількісно обмежувати рада немає права. Але тоді більшість не дослухалася до націоналістів. Ті ж, в свою чергу, подали позов до суду. Щоправда, суд депутати від «Свободи» не виграли. Але… Досягнули свого на останній сесії. Рада, змінивши деякі положення регламенту, дозволила те, на чому наполягали майже рік «Тріо Мареничів».

Отже, вже на наступній сесії депутатам, вочевидь, доведеться не лише почути з уст секретаря Хмельницької міської ради Валерія Лескова заяву про створення нової фракції, а й збільшити кількісний склад виконавчого комітету. Адже зі створенням фракції «Свобода» має право на одного представника у виконкомі. Здається, на політичній шахівниці міської ради розігрується нова партія. Ось тільки чим вона завершиться, покаже час. Поки що, складається враження, що Хмельницька міська рада все-таки стає, як і «Батьківщина», опозиційною та шукає шляхи для об'єднання зусиль із іншими опозиційними силами. А це може бути доволі ризиковано, бо на горі, при розподілі бюджету на наступний рік, навряд чи дуже захочуть допомагати мешканцям міста, де при владі «не слухняна» опозиція.

Коментарі:

Нестор Махно 18.11.2011 19:17

Приємно бачити спробу аналітичного осмислення того, що відбувається у місцевому політикумі. Можна звичайно деякі позиції критикувати, але загалом я, слідкуючи за подіями останнього року в міській раді і навколо неї, приходжу до подібних висновків - тихою сапою, впевнено і наполегливо  "Свобода" вийшла на чільні позиції. Можу поплескати в долоні. Важко прогнозувати, що буде далі, бо гра стає цікавішою, але я переконаний, що "Свобода" свою гру продовжить грати і гратиме її ефективно і ефектно.  "Батьківщину" чекають не прості часи, навряд чи вона взагалі вистоїть до кінця каденції, а якщо і вистоїться, то в складі 10-12 депутатів.   

Ярослав Братенко 18.11.2011 13:36

троє свободівців створили за рік ситуацію, коли в міській раді все життя обертається навколо них. що не сесія, то Свобода, що не ініціатива, то Свобода. грамотна гра на шахівниці з їх боку перетворила з глядачів у гравців, а зараз вже і основних гравців, які вже грають іншими гравцями.

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую