ye-logo.v1.2

Новий нардеп від БЮТ: «Жодної реформи не зможемо провести, поки не проведемо адміністративно-територіальну»

Політика 3328

Хмельничанин Юрій Ганущак, який замінив у парламенті Володимира Полохала, вперше представ перед журналістами-земляками, щоб познайомитися та розповісти про законопроекти, які він вже подав у Верховній Раді

Ще до початку прес-конференції нардеп Ганущак жартував, розповідаючи, як у Києві цікавився в «фахівців», за скільки можна продати його депутатський значок. «Кажуть, він немає цінності», - посміхаючись говорив 50-річний Юрій Іванович. Однак, зняв свій значок та дав потримати кожному журналісту. «На щастя! Може і ви колись станете депутатом», - продовжував жартувати нардеп.
Від жартів до реальності… На думку народного обранця, нині в Україні, фактично, жодна реформа не пройде з успіхом, поки не реформують адміністративно-територіальний устрій. «Це єдине, що може врятувати України, як країну, від авторитаризму, - заявив Юрій Ганущак. - А потім слід провести реформи місцевого самоврядування, територіальної організації влади. І в мене є ідеї, як це втілити в життя. Але, оскільки я в меншості, то провести ці реформи неможливо. По-перше, «більшість» - інтелектуально вбога, а по-друге – їм не вигідно проводити такі реформи. Багато хто розглядає Україну, як місце промислу, а не місце, де ти хочеш жити».
Ставши народним депутатом 18 жовтня 2011 року, Ганущак вже подав на розгляд парламенту два законопроекти. «Один із них буде розглянутий у найближчому майбутньому, - підкреслив Юрій Іванович. – Тому що він альтернативний до урядового. Він стосується державного фонду регіонального розвитку. Його суть в тому, щоб запустити систему субвенцій на регіональний соціально-економічний розвиток «підв’язану» під стратегію регіонального розвитку. Створення такого фонду гарантуватиме потужне фінансування на реалізацію проектів. Схема працює так: кожна область отримує квоти, які оголошують в березні й на місцях є півроку, щоб подати проекти, на які потрібне фінансування. Нині ж в місцевих радах є два тижні, щоб «всунути» те, що «всовується». Тобто те, що пролобіювали. Вже є пропозиція створити обласний фонд регіонального розвитку, але в обласній раді коливаються. А його створення дасть Хмельниччині мінімум 300 мільйонів гривень на рік інвестицій».
Другий законопроект Ганущака – про зміни до Закону «Про регулювання містобудівної діяльності». «Головним документом у сільській місцевості має бути не генеральний план, а схема використання землі, - каже Юрій Ганущак. – Адже з першого січня робота сільських рад може бути паралізована, тому що в них немає генплану. Але ж він селам не потрібен! До того ж, його створення коштує великих грошей. Пролобіювали… щоб сільські ради платили ці гроші. А схема використання земель – дуже актуальна. Особливо, зважаючи на те, що не сьогодні, так завтра запрацює ринок землі. І, щоб він нормально працював, має бути прозора схема, на якій відображено, які землі сільськогосподарського призначення, а які – ні».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую