emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
11 Листопада 2013 Олег Майданюк 1490

Сьогодні – 500 років з дня народження Станіслава Оріховського
11 листопада виповнюється 500 років з дня народження визначного українського письменника-полеміста, культурного та громадського діяча Станіслава Оріховського. Навчання у провідних європейських університетах, знайомство з Лютером, Дюрером, Кранахом та іншими визначними діячами 16 століття, блискучий талант і ревне відстоювання свободи й справедливості перетворили Оріховського на найвідомішого українця свого часу. Його твори читали монархи і мудреці по всій Європі, його ідеї захоплювали, а вчинки – вражали.
11 листопада виповнюється 500 років з дня народження визначного українського письменника-полеміста, культурного та громадського діяча Станіслава Оріховського.
Навчання у провідних європейських університетах, знайомство з Лютером, Дюрером, Кранахом та іншими визначними діячами 16 століття, блискучий талант і ревне відстоювання свободи й справедливості перетворили Оріховського на найвідомішого українця свого часу. Його твори читали монархи і мудреці по всій Європі, його ідеї захоплювали, а вчинки – вражали.
Будучи католицьким священиком в Галичині Оріховський, усупереч вимозі целібату (безшлюбності), одружився з коханою жінкою і, незважаючи на тиск і погрози, публічно закликав папу римського не лише визнати його шлюб, але й скасувати обов’язок целібату взагалі.
Більшість творів письменника написані латиною. Будучи відданим громадянином Польської держави, до складу якою належала тоді Галицька Русь, і закликаючи до демократичного і справедливого державного ладу, Оріховський водночас був палким патріотом Русі-України. До свого прізвища він додав наймення Роксолан (тобто «русин», «українець») і постійно підкреслював своє українське походження.
«Твори Оріховського-Роксолана, як і багатьох інших латиномовних письменників, належать до нашої культурної спадщини», - сказав у виступі на вечорі у Київському музеї книги і друкарства, присвяченому ювілею, лауреат Шевченківської премії, письменник і дослідник українського бароко Валерій Шевчук. «Маємо знати й вивчати твори, написані тут у різний час не лише українською, а і латинською, польською, російською мовами, бо всі вони належать до української літератури», - відзначив Валерій Шевчук.
Учасники вечора, організованого музеєм книги та рухом «Простір свободи», мали можливість поспілкуватися з перекладачем творів Оріховськьго з латини на українську мову Володимиром Литвиновим, послухати старовинну українську музику у виконанні Тараса Компаніченка, уривки з творів Станіслава Оріховського-Роксолана.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 24.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.59
39.64
42.29
42.34

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо