emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
22 Листопада 2013 іван 1385

Злодії й шахраї Росії тягнуть Україну в болото

Сергій Палій, російський оглядач, написав 19 листопада 2013 , 16:50


Україна ось уже два десятиліття як здобула незалежність. Але сотні пут ще утримують країну , не дають їй піти від впливу своєї гордовитої і великодержавної сусідки .

Народ України з надією дивиться в бік більш цивілізованої Європи , робить кроки до зміцнення зв'язків з Євросоюзом , де створені умови для нормального життя громадян , промисловість використовує найсучасніші технології , працюють закони і ведеться реальна , ефективна боротьба з корупцією.

Багато хто думає , що Україна може запросто вступити до ЄС. Ні, справа ця складна . Спочатку України треба підписати Угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі. Потім почнеться підгонка українських законів і стандартів до європейського рівня , а саме прийняття в ЄС буде обставлено дуже жорсткими вимогами.

Керівництво Євросоюзу розуміє доленосність для України цього кроку , тому для такого великого і перспективного партнера ними буде зроблена серйозна поступка . Якщо влада України будуть суворо дотримуватися " Дорожню карту" , скрупульозно і своєчасно виконувати всі вимоги ЄС , час вступу до Євросоюзу може скласти менше двох років. Але для цього доведеться працювати дуже жорстко і чітко.

Країни , що вступили в ЄС за останні дев'ять років , на собі переконалися , що порятунок потопаючих - справа рук самих потопаючих. Ніякі чиновники з ЄС не стануть наводити порядок у фінансах , промисловості , сільському господарстві , ЖКГ , охороні здоров'я країни. Це робитимуть самі українські керівники , яким чітко окреслять завдання з інтеграції .

" Нові " країни ЄС можуть підтвердити , що в Євросоюзі крім " пряника " для них приготований і "батіг " , який при порушенні фінансової дисципліни пускають в хід. Найдієвіший метод покарання - обмеження фінансування , відмова в кредитах .

З розвалом Радянського Союзу і втратою платоспроможності Росією технічно і морально застаріла продукція , що вироблялася для країн -членів РЕВ , стала не потрібна. Тому на заводах і фабриках країн колишньої Східної , а нині Центральної Європи , рішуче позбувалися застарілого обладнання , виробляли реконструкцію , а часом і перепрофілювання виробництва , переходили на випуск сучасної продукції , яка повністю відповідала б високим європейським стандартам , санітарним нормам і фітосанітарним вимогам Євросоюзу , що безсумнівно підвищувало конкурентоспроможність їхніх товарів .

Україна нині повторює той же шлях , що пройшли колишні країни РЕВ. Думається , що втрати України від вступу до Євросоюзу будуть не такі страшні , як їх малюють російські бюрократи й журналісти : вона поставить хрест на застарілій економіці радянського типу , почнеться реальне реформування промисловості та сільського господарства , оздоровиться ділова атмосфера , зменшиться корупція , протекціонізм і кумівство серед керівництва країни , регіонів і галузей промисловості. Загалом під контролем Євросоюзу у корупціонерів і бюрократів України буде менше можливостей обкрадати власний народ.

Багато хто думає , що якщо іноземці куплять в Україні якийсь завод , то відразу почнуть на ньому масове виробництво продукції на експорт. Це - верх наївності ! Європейські компанії - не філантропи . Якщо продукція українських підприємств не буде затребувана в світі і не стане приносити їм відчутний прибуток , вони не стануть робити в них вливання , оскільки не захочуть омертвлять свої гроші.

Так що сподіватися , що прийде добрий дядько і забезпечить усіх замовленнями і роботою не варто. За ці замовлення належить поборотися . Це в часи Ради економічної взаємодопомоги Радянський Союз економічно підтримував країни Східної Європи. Тоді свою сільгосппродукцію в Росії нерідко гноїли на складах і переорювали на полях. Зате все, що виробляли в Угорщині, Польщі , Болгарії , Румунії та інших країнах соціалістичного табору вивозили в СРСР.

Зараз ці країни , вступивши до ЄС , самі вибудовують свої відносини з країнами Західної Європи. Але виробництво промислової та сільськогосподарської продукції у них по колишньому координується , а при необхідності квотується керівництвом Євросоюзу , який абсолютно не схожий на радянський РЕВ або Держплан . Тепер все по -чесному. Жодна країна не може паразитувати за рахунок іншої країни , жодна країна не може займатися підйомом власної економіки на шкоду економікам інших країн- членів ЄС. Звідси деколи і йде квотування виробництва продукції . Причому це безпосередньо стосується не тільки фермерів Болгарії , Румунії і т.д. , але і фермерів Франції , Іспанії , Бельгії , Нідерландів та інших країн ЄС. Тим не менш, багато хто з них вже якось пристосувалися і виживають . Загалом зараз боротьбу за місце під сонцем ведуть всі фермери Євросоюзу , і не тільки фермери.

Поки Україна не вступила в "зону вільної торгівлі" хотілося б нагадати їй одну приказку : " Гладко було на папері , та забули про яри " . Справа в тому , що в країну може хлинути потік продукції компаній із Західної та Центральної Європи. Тому , щоб українська промисловість і сільське господарство не були підірвані і зруйновані , Україні слід жорстко попередити керівництво Євросоюзу , що вона не допустить анархії в торговельних відносинах з ЄС. Раз Україна не прийнята в члени ЄС , то є суверенною державою і уряд країни не може пустити міжнародну торгівлю на самоплив. Тому Україна має право обмежувати імпорт продукції з ЄС . Наприклад , кількість товарів з ЄС не може перевищувати 35-40 відсотків загальної кількості товарів у торговельних мережах України . А кількість товарів з кожної країни - члена ЄС не може перевищувати 25-30 відсотків загальної кількості таких же товарів , що надійшли з усіх країн Євросоюзу.

Владі України та промисловцям доведеться засукати рукави і вже сьогодні докласти максимум зусиль для підняття якості, зниження енерго - і матеріаломісткості продукції . Інакше громадяни перестануть її купувати. А російські корупціонери , які на словах обіцяють свою "дружбу " і " допомога" , вже зараз під різними приводами " перекривають кисень " українським підприємствам і , можливо , просто заважають проведенню реформування української економіки.

Сподіваюся , керівництво України розуміє , що отримання тільки політичної незалежності від Росії для цієї країни вже недостатньо. Україна зараз вкрай важливо розірвати пуповину, що зв'язує її з , можливо , наскрізь просоченої корупцією економікою Росії . Промисловці та підприємці України прекрасно усвідомлюють , що російські корупціонери , можливо , від них не відстануть , що продовжуватиметься диктат , викручування рук , введення різних заборон на ввезення української продукції. Тому Україні треба , якомога швидше , потрапити під крило і захист Євросоюзу.

Слід чесно визнати , що зі вступом України до Євросоюзу продукція її підприємств авіаційної , ракетної і двигунобудівній галузей промисловості не знайде покупців у країнах ЄС. Малоймовірно , що керівництво Євросоюзу стане заохочувати дублювання виробництва продукції , яку випускають на підприємствах Західної Європи. Причому продукції найвищої якості ! Залишається сподіватися , що влада України будуть прагнути зберегти робочі місця в країні . Але як ? ..

Зі вступом України в ЄС ряд підприємств може бути закритий або перепрофільований зі значним скороченням робочих місць. Щоб уряд України зберегло на плаву ці підприємства , продовжилося надходження податків до бюджету ( бюджетів усіх рівнів) , не сталося масового безробіття і влада країни зберегли свій електорат ( виборців з числа працівників підприємств , їхніх родичів і друзів ) , потрібно піти на неординарний крок. Треба продати , поки на них ще можна знайти покупця , підприємства, що виробляють продукцію для ракетної , авіаційної , двигунобудівній та інших галузей промисловості , російському ВПК. Думається , лише російські компанії ВПК зможуть зберегти виробництво на них і робочі місця в Україні . Це несподівано , але , швидше за все , так і є.

Сама Росія мало що може запропонувати Україні , крім обіцянок і перепон . Більше того , російські ділки , можливо , мріють прибрати до рук ( викупити за безцінь або отримати в рахунок сплати боргів) українську газотранспортну систему. Хоч у Росії на кожному розі віщали , що ГТС України - " іржава труба " , декому просто не терпиться дістати її , щоб ще більше прокачувати газу до Європи для порятунку свого статус- кво. А про те, що роблять в Росії , сказав ще М.Є. Салтиков- Щедрін : " Крадуть " . Зараз вже не приховують , що розкрадання бюджетних коштів іноді доходять до 30 відсотків. Враховуючи , що масштаби проектів постійно зростають , а доступ до " годівниці " постійно скорочується , можете уявити , як зросли апетити наших корупціонерів.

Оскільки корупція в Росії зберігає латентність для тих , хто її не хоче бачити , економіка країни занепадає . Так , за перші три квартал 2013 року ВВП Росії зріс всього лише на 1,3 відсотка. Насилу віриться обіцянкам , що тепер тільки за один квартал зростання ВВП Росії збільшиться у півтора рази . Втім , в Росії давно вміють " малювати " для звітів красиві цифри .

До речі , якщо світові ціни на нафту впадуть на 10-15 відсотків , то ВВП Росії може почати зменшуватися , що призведе до згортання багатьох інфраструктурних проектів , скорочення фінансування соціальних програм і значного погіршення життя " дорогих росіян " . Тим не менше, наші злодії і шахраї , ймовірно , продовжують мріяти про своє світле майбутнє і сподіваються , що вартість бареля нафти до 2030 року зросте аж до 164 доларів. До речі , кажуть , що ціна нафти зростає під час війни.

Цікаво , а з ким Росія припускає воювати? Її імперські замашки з показушними навчаннями , на які , ймовірно , збирають мало не всю ще боєздатну техніку з усієї країни , виглядають трохи дивно. А потуги " збирання земель " і створення якогось супер -держави призведуть до того , що , як у часи СРСР , за рахунок російського бюджету будуть годувати ще й сусідів з їх корупціонерами і бюрократами . До речі , для того , щоб підтримувати своїх союзників і закуповувати в них промислову і сільськогосподарську продукцію , російській владі , ймовірно , доведеться штучно стримувати розвиток російської економіки і скорочувати виробництво подібної техніки і товарів в самій Росії .

На жаль , сама Росія сьогодні нагадує розсипається " колос на глиняних ногах " . Не випадково стали лунати пропозиції відокремити від Російської Федерації то один , то інший регіон , а то й зовсім віддати Арктику або Сибір з Далеким Сходом. У Росії зараз , ймовірно , такий розвал і розбрат , що вона вже не може довести до розуму навіть нові ракети з ядерними боєголовками , щоб поставити їх на нові АПЛ. Так що без газу і нафти Росія , ймовірно , тільки пшик .

Залишається сподіватися , що влада України не піддадуться на шантаж і будуть продовжувати підготовку до вступу до ЄС . Ну , а газотранспортна система країни залишиться по колишньому української . Тим самим буде збережений ще один бар'єр на шляху до енергетичної гегемонії Росії у всій Європі. Можливо , це змусить російських корупціонерів і бюрократів злізти з сировинної труби і зайнятися підйомом російської промисловості , відродженням експортоорієнтованих виробництв і боротьбою з корупцією в нижчестоящих структурах.

На закінчення хотів би побажати владі України стійкості та цілеспрямованості , а народу цієї країни терпіння і витримки , щоб перенести всі труднощі , які можуть виникнути на шляху до Євросоюзу. Інакше Україна буде затягнута в болото російської корупції і зупиниться у своєму розвитку.

Сергій Палій.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.07
39.13
42.09
42.15

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо