emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
3 Лютого 2017 Максим 995

Чому при кожному розблокуванні вашого смартфона або увімкненні ПК ви повинні дякувати українцю – Любомиру Романківу?

Сьогоднішнє суспільство уже не здивуєш жодними сучасними технологіями, оскільки майже кожен, хто «йде в ногу з часом», може похвалитися наявністю хоча б одного смартфона, планшета чи ПК, а дехто і в кількох екземплярах. Але, напевно, більшість з вас навіть не усвідомлює, що усього цього могло б і не бути, якби один український вчений, уродженець міста Жовква Львівської області, у 1962 році не винайшов спосіб запису інформації на голівку жорсткого диска.
Саме Любомир Романків, працівник всесвітньо відомої компанії IBM, першим у світі розробив магнітні голівки, за допомогою яких можна було записувати інформацію. Над цим же завданням «ламали» голову ще 9 інших компаній, утім лише вихідець з України мав суттєву перевагу – тільки він розбирався в хімічній інженерії, електрохімії та металургії.
Спочатку ці голівки були завбільшки з квасолину, та команда Романківа працювала доти, доки їх розмір не зменшився до товщини однієї волосини.
Простими словами: «Щойно ви тиснете ґудзик (кнопка вмикання – авт.) на своєму комп’ютері – я вже працюю для вас», – так Романків пояснює важливість свого винаходу.
Сам її концепт розробили досить швидко. Питання про те, як вона мала б виглядати, вирішувалося близько року, але самі процеси технологічної розробки тривали майже 5 років. Над ними в команді працювали ще 7 осіб.
Цей винахід зробив переворот у комп’ютерній індустрії та допоміг здешевити зберігання цифрових даних. Якщо у 1979 році збереження 1 гігабайта інформації коштувало півмільйона доларів, то в наші дні – декілька центів.
Розробивши магнітні голівки, компанія ІВМ випустила на ринок перші у світі жорсткі диски. Дебютну партію щойно виготовлених дисків якраз і придбала компанія Apple. Саме тоді вони почали випускати свої перші ПК. До цього моменту в них нічого не виходило, та й не вийшло б з об’єктивних причин.
Багаторічна наукова діяльність та робота в ІВМ проклали вченому шлях до Зали національної слави США, де портрет українця висить поряд з іншими винахідниками, зокрема, Стівом Джобсом. Любомир каже, що цю нагороду він отримав завдяки Пласту. Пласт допоміг йому в тому, що «навчив робити крок за кроком, відважно. І якщо є якийсь неуспіх, то треба знайти спосіб як його перебороти і далі просуватися вперід» (цитата з інтерв’ю). Наразі пан Любомир є Начальним пластуном (тобто головним пластуном світу).
Цікаво, що магнітними голівками винахідливість українця не обмежується. У нього 67 патентів та 150 опублікованих винаходів.
«Коли я починав над цим працювати, то не уявляв, який вплив мій винахід матиме на людство і на комунікацію. Якщо хтось каже, що це неможливо зробити, то я кажу: «Якщо ви не можете, хтось інший мусить це зробити». Що тяжче завдання, то більший виклик для мене.
Коли я дізнався, що 9 різних компаній працюють над будовою магнітних голівок і не можуть їх збудувати, мій мозок почав працювати – я почав шукати інший спосіб», – саме ці слова мене найбільше надихають і я остаточно зупинив свій вибір на постаті Любомира для ґрунтовного дослідження його особистості.
Провожу я це дослідження у зв'язку з тим, що беру участь у конкурсі канадсько-української організації O.W.L. Open World Learning з нагоди 125-річчя перших українських поселень в Канаді та 150-річчя Незалежності Канади.
Романків 70 років живе закордоном, має канадське громадянство, Україну називає найважливішою для себе країною, але переїжджати на Батьківщину не збирається, бо «працюючи в ІВМ, я можу значно більше зробити для України, ніж працюючи там». Як зізнається дослідник, щоночі він читає українську пресу і якщо новини в ній погані, довго не може заснути. Звертаючись до молодих працівників, завжди наголошує: «Виходьте за рамки і будьте непоступними. Своїм ентузіазмом до праці дивуйте інших».
Тож, друзі, робіть неможливе!

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.13
39.17
42.26
42.3

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо