emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
13 Березня 2017 Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги 2252

Порядок присвоєння почесного звання "Мати героїня"
До Ярмолинецького бюро правової допомоги звернулася мати п’ятьох дітей з проханням пояснити, куди звертатися і які документи подавати для отримання звання «Мати-героїня». Відповідає головний спеціаліст Ярмолинецького бюро правової допомоги Наталія Костюк.

Відповідно до Указу Президента України від 29.06.2001 №476/2001 «Про почесні звання України» жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п'ятьох і більше дітей, у тому числі дітей, усиновлених у встановленому законодавством порядку, враховуючи вагомий особистий внесок у виховання дітей у сім'ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їхніх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей,присвоюється почесне звання «Мати-героїня».

Почесні звання України є державними нагородами України, що присвоюються указом Президента України за особисті заслуги перед Українською державою.

Клопотання про присвоєння почесних звань, які порушуються органами місцевого самоврядування, подаються Президентові України через відповідні обласні, Київську, Севастопольську міські державні адміністрації.

Клопотання про присвоєння почесного звання «Мати-героїня», що порушуються органами місцевого самоврядування згідно із заявою жінки, яка претендує на присвоєння такого почесного звання, розглядаються відповідними місцевими державними адміністраціями протягом місяця з дати надходження такої заяви.

Органи, яким надано право вносити подання про присвоєння почесних звань, надсилають на ім'я Президента України зазначене подання і нагородний лист установленого зразка.У нагородному листі зазначаються конкретні заслуги особи, що стали підставою для порушення клопотання про присвоєння почесного звання. У нагородному листі про присвоєння почесного звання «Мати-героїня», до якого додаються підтверджувальні документи, зазначаються дані про кількість дітей, дати народження дітей, місце проживання або місце перебування кожної дитини із зазначенням адреси житла, конкретні заслуги матері у вихованні дітей, а також у відповідних випадках — причини, обставини та дати смерті дітей.

До подання і нагородного листа особи, яку представляють до присвоєння почесного звання «Мати-героїня» додаються:

- копія паспорта громадянина України,

- копія паспортного документа іноземця та документа, що підтверджує місце перебування чи проживання іноземця або особи без громадянства на території України на законних підставах;

- копії свідоцтв про народження дітей;

- копії документів про освіту дітей;
- характеристики дітей з навчального закладу, якщо дитина навчається, або з місця роботи, якщо працює (щодо кожної дитини окремо);

- виданий органом внутрішніх справ документ про наявність чи відсутністьвідомостей стосовно дітей, які перебувають на обліку правопорушників, що не досягли 18 років, у тому числі звільнених зі спеціальних виховних установ;

- довідка про наявність або відсутність судимості в особи, яку представляютьдо нагородження, та в кожного з дітей, яким виповнилося 14 років;

- за наявності та за бажанням матері — копії грамот, дипломів, подяк, свідоцтв, листів для визначення внеску жінки у розвиток творчих здібностей дітей, формування в них високих духовних і моральних якостей.

Особі, удостоєній почесного звання, вручаються нагрудний знак та посвідчення до почесного звання встановленого зразка.Вручення проводиться Президентом України або за його дорученням іншими посадовими особами в урочистій обстановці. Перед врученням оголошується указ Президента України про присвоєння відповідногопочесного звання.

Особи, удостоєні почесних звань, носять нагрудні знаки до них зправого боку грудей. Після смерті удостоєного почесного звання, за наявності спадкоємців, нагрудні знаки та посвідчення до почесних звань залишаються у сім'ї померлого як пам'ять. За згодою спадкоємців можуть бути передані на тимчасове або постійне зберіганнямузеям.

* * *

Нагадуємо, що роз'яснення законодавства і консультації з правових питань можуть безкоштовно отримати усі, хто звернеться до місцевих центрів з надання БВПД або у бюро правової допомоги, незалежно від статків та соціального статусу.

Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88.

Ярмолинецьке бюро правової допомоги — смт Ярмолинці, площа 600-річчя Ярмолинець, 1, тел. (03853) 2-13-64, 2-13-66.
Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 19.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.62
39.65
42.2
42.22

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо