emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
30 Жовтня 2017 Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області 1215

Зміни до Сімейного кодексу України щодо збільшення мінімального розміру аліментів.

08.07.2017 вступив в дію Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів».
Прийняття останніх змін має на меті створення дієвих механізмів, які унеможливлюватимуть злісним неплатникам аліментів використовувати передбачені механізми для ухилення від сплати аліментів, затягувати розгляд судових справ, а також сплачувати необґрунтовано малий їх розмір.
Згідно закону, аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини. Крім того, той із батьків або інший законний представник дитини, на ім’я якого виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини.
Неповнолітня дитина, згідно з законом, має право на самостійне одержання аліментів та розпорядження ними відповідно до Цивільного кодексу України.
Закон визначає, що мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку(раніше було 30%).
Так прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років становить з 01 травня пo 30 листопада 1426 грн., з 01 грудня - 1492 грн., для дітей віком від 6 до 18 років становить з 01 травня пo 30 листопада 1777 грн., з 01 грудня -1860 грн. Відповідно мінімальний розмір аліментів згідно чинної редакції Сімейного Кодексу України для дітей віком до 6 років становить станом на 01.10.2017 - 713 грн., для дітей віком від 6 до 18 років – 888,50 грн.
Звичайно, визначений законодавцем мінімальний розмір аліментів не може забезпечити гідного рівня проживання дитини. Проте підвищення рівня мінімального розміру аліментів безсумнівно можна охарактеризувати, як таке, що покращить становище дітей.
Важливим положенням Закону на шляху захисту інтересів дітей стало внесення до обставин, які враховуються судом при визначенні розміру аліментів наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів.
Дане положення є позитивним зрушенням в механізмі призначення аліментів, оскільки, на практиці, доволі часто особа, що зобов’язана сплачувати аліменти не має місця офіційного працевлаштування, проте при цьому володіє значними матеріальними статками.
Також, законодавцем доповнено статтю 183 Сімейного Кодексу України, а саме, той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину (станом на 01.10.2017 – не більше 14260 грн. для дитини віком до 6 років та не більше 17770 грн. для дитини віком від 6 до 18 років).
Ще одним нововведенням є розширення можливості застосування спрощеної процедури для отримання рішення про стягнення аліментів.
Так, стягнення аліментів може здійснюватися у наказному проваджені. Суть наказового провадження у порівнянні із стандартним зверненням до суду із позовом (позовне провадження) полягає у значно спрощеному та більш оперативному розгляді питання по суті. Так після прийняття судом ухвали про відкриття наказного провадження судовий наказ по суті вимог видається судом у триденний термін. Сам судовий наказ видається без виклику заявника, боржника та інших осіб, а також без проведення судового засідання.
Таким чином, наведені зміни до Сімейного кодексу України можна вважати важливим кроком вперед на шляху покращення механізму призначення аліментів. До того ж позитивною зміною вбачається підвищення мінімального розміру аліментів.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 27.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.6
39.63
42.56
42.58

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо