emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
1 Листопада 2017 Віктор 1683

Багато віків тому на подільськіх теренах, на лівому березі річки Плоска, що поблизу села Гречани, з'явився невеличкий ліс, котрий і досі щовесни зеленіє та радує своєю красою. Спогади про цей ліс закарбувалсь у пам'яті багатьох поколінь мешканців Гречан.
Саме у зелені діброви цього лісу, коли наш побут не був так завантажений телебаченням та електронним спілкуванням, щороку ходили школярі, молодь та доросле покоління мешканців Гречан на весняні та літні відпочинки, а взимку на лижні прогулянки. Саме цей ліс асоціїюється у переважної більшості мешканців Гречан із спогадами про своє дитинство та юність.
З давніх часів не одне покоління жителів старих Гречан приділяли чималу увагу до його санітарного стану та чистоти, але сталось так, що на тривалий час Гречанській ліс залишився без господаря ( колись ліс мав назви - "Ліс Ручковського" від прізвища колишнього голови колгоспу в Гречанах, репресованого у 30-х роках минулого сторіччя, а вже пізніше він мав назву "Шкільний") . Безгосподарність лісу сталась після того, як в Гречанах розпався колишній радгосп імені Щорса, в якого Гречанській ліс знаходився на балансі у 70-х - 90-х роках минулого сторіччя.
Останні три десятеліття територія та прилісова смуга почала забруднюватись побутовими та виробничими відходами недбайливими особами. Ліс почав заростати чагарниками та накопичуватись поваленими після буревіїв деревами. Земля на котрій знаходиться ліс до недавніх часів знаходилась у віданні Хмельницького району і лише після останнього розширення меж міста Хмельницького, частина лісу всеж повернулась у межі нинішньої території міста Хмельницького.
Та до теперішнього часу Гречанській ліс так і не було проінвентаризовано та не прийнято на баланс жодним комунальним закладом Хмельницької міської ради.
Таке ставлення до лісових природніх ресурсів міста на мою думку є недолугим, бо ж для того, щоб виростити на вільному місці нове лісопаркове насадження потрібно чималі кошти з бюджету міста. Проаналізувавши ряд фактів, які я наведу нижче, у мене закралось враження, що на Гречанський ліс хтось таки «поклав своє око» і комусь таки кортиться прибрати його до своїх рук.
Отож почнемо з карти Генерального плану міста Хмельницького, що в даний час нажаль відсутня на сайті Хмельницької міської ради, але котру мені все ж таки вдалось скопіювати. Дана карта має так зване поясненя щодо призначення тих, чи інших земельних територій у межах міста. Але чомусь на цій карті Гречанський ліс навіть не позначений відповідними позначками, що то дійсно ліс чи то зелена паркова зона!
Так, нинішня міська влада може сказати, що то вина «попередників», в цьому нашої вини немає. Але чому тоді затверджуючи вже у 2016 році рішенням п'ятої сесії Хмельницької міської ради №31 від 16.03.2016 року програму охорони довкілля міста Хмельницького на 2016-2020 роки знову таки, чи то завбачно, чи по неграмотності та неуважності посадових осіб, котрі готували ту програму, забувається про те, що є такий Гречанський ліс на теренах міста, бо всі інші зелені насадження набагато менших розмірів перераховані та занесені у розділ 2.2. Охорона та раціональне використан-ня зелених насаджень, збереження природно-заповідного фонду.
Хоча у цьому ж таки розділі 2.2., зазначеної мною програми, на початку наголошується: “Основним заходом стану атмосферного повітря в місті є збереження існуючих, створення нових зелених насаджень та догляд за ними”. То у мене виникає незаперечливе питання до міської влади: - з чиєї вини, чи то безграмотності величезна територія природних зелених насаджень Гречанського лісу розміром близько 26 га випала з поля зору підготовників затвердженої програми охорони довкілля міста Хмельницького на 2016-2020 роки?!
Викладені мною факти не були би для мене дивними, якби з своєї власної ініціативи, ще в лютому 2016 року, я не піднімав дане питання перед міською владою створивши електронну петицію на сайті http://e-dem.in.ua/khmelnytsky/Petition/View/150 “Створення міського природнього лісопарку "Гречанський" на території Дальніх Гречан неподалік від вул.Болехівська (розчистивши та впорядкувавши існуючий ліс за костьолом Св.Анни)”, котра була оприлюднена ще до прийняття заначеної вище програми.
Підсумовуючи висказані мною думки, хотілось би надіятись на те, що теперішня міська влада всеж таки приділить увагу піднятому мною питанню, проведе відповідну інвентарізацію існуючих зелених насаджень Гречан-ського лісу та прийме його на баланс одного з комунальних закладів Хмельницької міської ради, звернувши увагу вже на цьогорічну електронну петицію http://e-dem.in.ua/khmelnytsky/Petition/ViewSigns/774 “Благоустрій та впорядкування лісу в районі Дальніх Гречан, створення в ньому музею старовинного побуту під відкритим небом ”, а також внесе відповідні зміни у затверджену Програму охорони довкілля міста Хмельницького на 2016-2020 роки, доповнивши її ще одним важливим об'єктом природно-заповідного фонду на території міста Хмельницький, котрий на моє переконання буде приносити користь не одному поколінню мешканців міста Хмельницького.
P.S. Звертаюсь до тих читачів та мешканців міста Хмельницького, кому не байдужа доля Гречанського лісу та тим, хто хоче збереження та розширення благоустроєних зелених зон на території міста для змістовного відпочинку, прошу підтримати електронну петицію щодо Благоустрою та впорядкування лісу в районі Дальніх Гречан, створення в ньому музею старовинного побуту під відкритим небом. Продовжуючи тему збереження та розвитку зеленого довкілля міста пропоную створити у цьому лісі музей старовинного побуту під відкритим небом. Приблизний вигляд, який би мав бути у того музею наведу на фото. Думаю створення такого музею прикрасило б місто Хмельницький та й привабило б туристів, а також такий музей був би для хмельничан ще одним гарним місцем для змістовного дозвілля. Схожі об'єкти культурного призначення існують в деяких місцях України, зокрема поблизу Київа є етнографічний комплекс “Українське село” https://travel.tochka.net/ua/8992-kuda-sezdit-na-vykhodnye-etnograficheskiy-kompleks-ukrainskoe-selo/.
Переконаний, що при позитивному рішенні щодо створення у нашому місті культурного об'єкту такого напрямку в Гречанському лісі, можливо б було його в подальшому розвинути як діючий етнографічний центр в котрому б проводились різнопланові заходи збереження народних традицій, культури та ремесел Поділля.
Окрім зазначених напрямків, там з часом можливо б було створити і живий куточок для звірів та домашніх тварин, в котрий би неодмінно приходили діти. Хотілось би почути думки щодо висловленої мною пропозиції , адже Гречанській ліс про який наголошується у даній статті існував вже у 1867 році, про що є свідчення на старих мапах Проскурова та села Гречани. Тому він має також і історичне значення для міста Хмельницького.
Тож прикладемо зусиль аби не втратити його для наступних поколіннь. Місце розташування та приблизний візуальний вигляд запропонованого мної його використання наведу на фото.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 24.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.58
39.59
42.36
42.37

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо