emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
7 Листопада 2017 Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області 4029

Обмеження після припинення діяльності, пов'язаної з виконанням функцій держави, місцевого самоврядування

З метою попередження вчинення корупційних правопорушень та правопорушень, пов’язаних з корупцією, в Україні для осіб, які займають посади в органах державної влади та місцевого самоврядування, існує ряд обмежень, встановлених антикорупційним законодавством. Проте, такі обмеження існують не тільки для працюючих посадовців, але й для тих, хто вже припинив вищезазначену діяльність.
Так, у статті 26 Закону України «Про запобігання корупції» зазначено, що особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, які звільнилися або іншим чином припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, забороняється протягом року з дня припинення відповідної діяльності укладати трудові договори (контракти) або вчиняти правочини у сфері підприємницької діяльності з юридичними особами приватного права або фізичними особами - підприємцями, у випадку, якщо такі посадовці протягом року до дня припинення виконання функцій держави або місцевого самоврядування здійснювали повноваження з контролю, нагляду або підготовки чи прийняття відповідних рішень щодо діяльності цих юридичних осіб або фізичних осіб – підприємців.
Крім того, звільненим особам з посад органів державної влади та місцевого самоврядування також забороняється розголошувати або використовувати в інший спосіб у своїх інтересах інформацію, яка стала їм відома у зв’язку з виконанням службових повноважень, крім випадків, встановлених законом, а також протягом року з дня припинення відповідної діяльності представляти інтереси будь-якої особи у справах (у тому числі в тих, що розглядаються в судах), в яких іншою стороною є орган, підприємство, установа, організація, в якому вони працювали на момент припинення зазначеної діяльності.
Таким чином, важливість зазначених вимог у Законі України «Про запобігання корупції» полягає у тому, що за своєю природою зазначений превентивний механізм має на меті мінімізувати ризики виникнення конфлікту інтересів при переході службовця чи посадовця на іншу, не пов’язану з виконанням функцій держави роботу. Крім того, дотримання вказаної норми допоможе мінімізувати випадки, коли особа у неправомірний спосіб створює особливо сприятливі умови для установ, підприємств, організацій, де вона планує працювати після залишення публічної служби або використовує на новій посаді службову інформацію або інші можливості своєї колишньої посади на службі.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 24.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.5
39.52
42.22
42.24

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо