emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
24 Листопада 2017 Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області 1237

Спадкове законодавство має багато нюансів, про які далеко не всі знають, але багато хто міг би ними скористатися. До прикладу, особа після того як склала та нотаріально посвідчила заповіт, може в будь-який час не тільки внести до нього зміни, але і взагалі скасувати заповіт.
Право заповідача на зміну та скасування заповіту є невід’ємною частиною права на заповіт, гарантованої Цивільним кодексом України свободи заповіту. Нотаріус (інша посадова/службова особа, що посвідчує заповіт) не вправі вимагати від заповідача обгрунтуванння своїх дій та зазначення причин скасування чи зміни заповіту.
Зміна заповіту можлива шляхом складання нового заповіту, в якому заповідачем будуть скасовані чи змінені окремі розпорядження попереднього заповіту. В будь-якому випадку більш пізній заповіт скасовує попередній повністю або у частині, в якій він йому суперечить. Якщо раніше складеним заповітом спадкодавець розпорядився лише частиною майна, а більш пізнім заповітом розподілив його другу частину, то такі заповіти після смерті заповідача будуть чинними обидва.
Предметом змін до заповіту може бути розмір часток спадкоємців, конкретизація або зміна даних про спадкове майно тощо. Наприклад, заповідач хоче уточнити адресу проживання одного із спадкоємців або місце роботи, хоча такі відомості не обов'язково зазначати в заповіті, але вони є необхідними для розшуку і повідомлення спадкоємців про відкриття спадщини.
Підставою скасування заповіту може бути тільки воля та бажання заповідача, який під час цієї дії був дієздатним, усвідомлював значення своїх дій, міг керувати ними та не помилявся щодо настання правових наслідків.
Можна виділити два способи скасування заповіту:
1) складення нового заповіту, який скасовує попередній;
2) скасування заповіту шляхом подання заяви про скасування заповіту.
Складаючи новий заповіт повідомте нотаріуса про наявність попереднього заповіту та його умови, аби нотаріус мав змогу докладно роз’яснити Вам наслідки складання нового заповіту та чинність попереднього.
Юридичним наслідком заяви про скасування заповіту є те, що за відсутності нового заповіту спадкування здійснюється за законом. Заява про скасування заповіту не може містити інших розпоряджень, крім розпорядження про скасування заповіту.
Реалізація права на зміну чи скасування заповіту відбувається за правилами, встановленими для складання заповіту (тобто, особисте звернення до нотаріуса або уповноважених на посвідчення заповіту осіб; загальні вимоги до форми нового заповіту або заяви про скасування заповіту встановлено у ст. 1247 Цивільного кодексу України, а конкретні - у ст. 1248 Цивільного кодексу України та у Законі України «Про нотаріат»).
Як вбачається із зазначеного, зміна заповіту (внесення змін до заповіту) здійснюється шляхом складання нового заповіту, тоді скасування його можливе як шляхом складання нового заповіту, так і шляхом подання заяви про це.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 26.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.6
39.63
42.56
42.58

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо