emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
19 Грудня 2017 Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області 2725

Поділ спадщини. Розмір часток спадкоємців.

Законодавство виділяє два види спадкування – за заповітом та за законом. Тобто, першочергово спадкування відбувається по заповіту, і лише при відсутності заповіту спадкування буде здійснюватись по закону. В цьому випадку право на спадкування буде визначатися почергово. При цьому кожна наступна з п’яти черг спадкоємців отримає право на спадкування лише при відсутності спадкоємців попередньої черги.
При спадкуванні за заповітом спадщина може бути заповідана як в частках (при наявності кількох спадкоємців), так і шляхом заповідання конкретного майна кожному зі спадкоємців.
При спадкуванні за законом частки кожного зі спадкоємців є рівними.
Однак, Цивільним кодексом передбачено, що спадкоємці за усною угодою між собою можуть змінити розмір частки у спадщині щодо рухомого майна.
Письмова угода між спадкоємцями, посвідчена нотаріусом, є обов’язковою у випадку зміни розміру часток у спадщині, до якої включена нерухомість або транспортні засоби.
При поділі спадщини кожен зі спадкоємців має право вимагати виділ йому майна, рівного за вартістю. Хоча, за згодою самих спадкоємців допускається зменшення виділеної частки за умови виплати грошової компенсації у зв’язку з нерівноцінністю поділу. Розмір такої компенсації також визначається домовленістю між самими спадкоємцями.
Розглянемо дану ситуацію на прикладі. Після смерті батька залишилось троє дітей, які прийняли спадщину. До складу спадкового майна входять квартира, автомобіль та земельна ділянка. При відсутності заповіту частка кожного зі спадкоємців становила би 1/3 в кожному виді майна. Тобто, кожен з трьох спадкоємців мав би отримати свідоцтво про право на спадщину на 1/3 в квартирі, на 1/3 в автомобілі та на 1/3 в земельній ділянці. Спадкоємці домовились між собою та вирішили поділити спадкове майно таким чином, щоб кожному з них належало б окреме майно без виділу часток. Наприклад, один спадкує квартиру, інший – автомобіль (можливо з грошовою компенсацією), третій – земельну ділянку.
Відповідно, в нотаріуса, яким заведено спадкову справу, укладається договір про розподіл спадкового майна та на підставі даного договору спадкоємці отримують свідоцтва про право на спадщину кожен на свій вид майна.
Слід зауважити, що можливість розподілу між спадкоємцями спадкового майна застосовується лише у випадку спадкування за законом та спадкування за заповітом, коли спадкова маса розподілена між кількома спадкоємцями у частковому вираженні, а не у вигляді конкретно визначеного майна, власником якого стає спадкоємець за заповітом.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 19.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.58
39.6
42.26
42.27

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо