emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
21 Грудня 2017 РПЛ 1667

Це повідомлення видалено, оскільки містить елементи реклами. Якщо ви хочете, щоб повідомлення було відкрите - зверніться до нашого рекламного відділу за телефоном 067-381-57-50 або емейлом [email protected]. Якщо ж ви хочете його прочитати, пройдіть за посиланням (читати далі)

Головне – прагнення до змін або гортаючи сторінки польського досвіду
З 10 по 16 грудня Міжнародним республіканським інститутом IRI була організована навчальна поїздка до столичного міста Варшави (Польща). Учасниками навчального візиту стали 15 представників громадського сектору та політичних партій. Під час 6-денного візиту учасники мали змогу побувати в різних громадських організаціях, державних структурах та поспілкуватися з їх представниками. Наталія Процюк - керівник прес-служби Радикальної партії Олега Ляшка в Хмельницькій області була учасницею навчальної поїздки.
«Особисто для мене кожна із зустрічей, якими була так змістовно насичена програма, була цікава та корисна. Особливо цінною була зустріч із начальником відділу сталої мобільності Управління міських доріг Артуром Тондерою. (https://zdm.waw.pl/). Маючи досвід співпраці із молодіжними організаціями, знаю, що досвід впровадження «велосипедного руху» сприятиме реалізації даного руху на Хмельниччині. Відповідно до виступу Артура Тондера, близько 80% усієї велоінфраструктури було збудовано за кошти Європейського союзу. Внесок ЄС вагомий – у 2017 році фінансування проекту складало 39 млн злотих, з яких левова частка - 30 млн надійшла від ЄС та 9 млн – власні кошти міста.
Говорячи мовою цифр - довжина велосипедної інфраструктури - 531 км., з яких 401 км – це велосипедні доріжки, 68 км - пішохідно-велосипедні доріжки, 62 км - велосипедні смуги. Важливо відмітити, що 2/3 з цих доріг - доріжки з асфальтним покриттям, яке «дихає». Дане питання викликало жвавий інтерес – адже це «ноу-хау» німецьких технологів, яке, крім комфорту, ще й дбає про екологію. Щорік столичне місто Варшава дарує як любителям автівок, так і любителям велосипедів ще по 50 км якісних доріг по місту (при закладанні нової дороги обов'язково передбачено велозони). Ми мали чудову нагоду переконатися в перспективності вело руху у Варшаві – місто рясно насичене вело стоянками (проект публічних велосипедів VETURILO. https://www.veturilo.waw.pl), де за символічні кошти можна орендувати цей нехитрий транспортний засіб та потренувати свої м’язи. Популярність даного проекту підтверджується цифрами - перший рік реалізації проекту показав - 2012 р. назбирав 340 тис. користувачів, 2013 - 1,8 млн., а 2017 - 5 млн.
Під час впровадження проекту вело доріжок, відділ сталої мобільності Управління міських доріг, звісно, враховує інтереси всіх громадян – облаштовуються на паралелі зони озеленення, зони безпечного руху пішоходів тощо.
Звісно, для руху потрібен поштовх – в більшості випадків велопроекти були подані громадою в рамках партиципарного бюджету, що стало успішною та дієвою традиціює в подальшому благоустрої міста.
Другим актуальним та не менш важливим в інформаційному полі було питання децентралізації. Варто відмітити, що від початку процесів демократизації, Польща демонструвала високі темпи і якість суспільних перетворень, уміло застосовувала моделі радикальних змін в економіці та політичній стратегії. Під час зустрічі із представниками виконкому району Бялоленка міста Варшави переконалася, що в основі світогляду органів місцевого самоврядування лежить стабільність та доступність громадянського суспільства в усі сферах. Попри труднощі і складнощі перехідного періоду полякам вдавалося відстояти обраний напрямок руху та рухатись далі за обраним курсом - адміністративно-територіальної реформи. Зі слів представника Бюро забезпечення роботи Президента столичного міста Варшави, адміністративно-територіальна реформа базується на пріоритетних принципах децентралізації та субсидіарності. У ході цих реформ 49 воєводств були замінені 16 більшими та незалежними адміністративними районами. Також була впроваджена система 9 демократичного місцевого урядування.
Водночас, рівень децентралізації в Польщі доволі поміркований - польські гміни все ще залежать від коштів центрального уряду, оскільки доходи місцевих органів управління складають лише 17 % сукупного обсягу державних доходів. Що змінилося? Право на місцевому рівні розподіляти бюджетні кошти відповідно до преференцій та потреб, які необхідні на місцевому рівні. Процес децентралізації масово охопив український простір – виникає багато запитань, суперечок та не односторонніх тлумачень щодо викликів, які ставить перед нами діяльність ОТГ. Скептики зауважать – не можна децентралізувати владу. Польський досвід яскраво демонструє – можна! Але за умови проведення послідовних структурних реформ в усіх сферах суспільного життя та тісної координації новостворених органів.
Важливою зустріччю, як на мене, була такж зустріч із представниками виконкому столичного міста Варшави для району Бялоленка. Держслужбовці продемонстрували змістовну презентацію на тему громадських слухань та бюджету участі. Партиципаторний бюджет або «бюджету участі» - відносно нове для наших громадян та досить активно вживане для представників влади поняття. Кошти «громадського бюджету» витрачають на проекти, які розробляють і пропонують жителі, і долучаються, як свідчить практика, абсолютно усі охочі. Ось можливість кожному з нас вирішувати, як витрачати кошти на потреби міста, на втілення різних проектів тощо.
Реалізація: жителі міста складають власні проекти, а потім органи місцевого самоврядування визначають (перевіряють, оцінюють), чи можна їх реалізувати. Після процедурних перевірок розпочинається відкрите голосування - жителі голосують за проекти, переможці виграють і проект в наступному році починає реалізовуватись. І про гроші - «громадський бюджет» міста може складати від 1 до 2 % бюджету міста/району.
Щиро сподіваюся, що матиму змогу втілити в життя всі отримані знання задля просування України до демократичного розвитку.», - поділилася враженнями Наталія Процюк.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 26.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.6
39.63
42.56
42.58

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо