emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
17 Січня 2018 Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги 1814

Фахівчиня Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Руслана Матущак домоглась скасування рішення суду першої інстанції про позбавлення батьківських прав учасника бойових дій щодо неповнолітньої доньки та малолітнього сина.

До Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся громадянин Д., учасник бойових дій, із заявою про надання йому правової допомоги для оскарження рішення про позбавлення його батьківських прав щодо неповнолітньої доньки та малолітнього сина.

Як повідомив заявник, рішенням Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області від 15 жовтня 2015 року його було позбавлено батьківських прав відносно неповнолітньої доньки та малолітнього сина.

Захищати інтереси клієнта в суді призначили заступницю начальника відділу представництва Хмельницького місцевого центру з надання БВПД Руслану Матущак (довіреність №40 від 25.05.2017 року).

В апеляційній скарзі юристка вказала, що рішення Шепетівського міськрайонного суду є необґрунтованим та незаконним і просила його скасувати та ухвалити нове – про відмову в задоволенні позову.

З-поміж іншого Руслана Матущак зазначила, що докази, якими суд обґрунтував своє рішення, є недостатніми для задоволення позову, оскільки відсутність спілкування батька з вчителями чи вихователями не означає відсутність у нього інтересу до дітей. А довідка про проживання дітей з бабусею лише доводить той факт, що у батька відсутня можливість проживати разом з дітьми, оскільки позивачка чинить цьому перешкоди.

Крім того, суд першої інстанції помилково не врахував, що на момент судового розгляду відповідач не був належним чином поінформований про судовий процес, не міг надати свої заперечення на позов і пояснення щодо обставин справи. Суд також не взяв до уваги бажання батька виховувати та утримувати дітей.

Позивачка, яка є бабусею дітей, у свою чергу, просила відхилити апеляційну скаргу як безпідставну. Подаючи позов до суду першої інстанції, бабуся дітей вказувала, що відповідач вихованням дітей не займався та ухилявся від такого обов'язку, не цікавився їхнім життям, фізичним та духовним розвитком, станом здоров'я, не проявляв батьківської опіки. Окрім цього, в березні 2014 року батько вчинив насильство щодо доньки. Діти перебували на утриманні позивачки.

Водночас суд першої інстанції не врахував, що згідно з повідомленням Славутського об'єднаного міського військкомату від 15.09.2015 року громадянин Д. 13 серпня 2015 року був призваний на військову службу по мобілізації у військову частину, розташовану на Львівщині.

З 26.11.2015 року чоловік проходив службу в зоні АТО, з квітня 2017 року як військовослужбовець за контрактом відряджений до військової частини в м. Запоріжжі.

Наведені обставини об'єктивно унеможливлювали належне виконання ним своїх обов'язків по вихованню дітей, починаючи з серпня 2015 року.

Зважаючи на те, що позбавлення батьківських прав є крайнім заходом, суд може у виняткових випадках при доведеності винної поведінки когось із батьків з урахуванням її характеру, особи батька, а також інших конкретних обставин справи відмовити в задоволенні позову про позбавлення цих прав, попередивши відповідача про необхідність змінити ставлення до виховання дитини (дітей) і поклавши на орган опіки та піклування контроль за виконанням ним батьківських обов'язків.

Взявши до уваги ці обставини, колегія суддів дійшла висновку, що позбавлення громадчянина Д. батьківських прав щодо обох дітей як крайній захід впливу є передчасним, оскільки деякі дії відповідача (спілкування з дітьми по телефону тощо) свідчать про намагання зберегти зв'язки з ними. В свою чергу, неналежне виконання ним своїх батьківських обов'язків зумовлене частково і об'єктивними причинами.

Таким чином, 12.10.2017 року Апеляційний суд Хмельницької області частково задовольнив апеляційну скаргу, скасувавши рішення Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області від 15 жовтня 2015 року в частині позбавлення батьківських прав.

* * *

Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, нагадаємо, що вразливим категоріям громадян держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу. Щоб отримати таку допомогу, необхідно звернутися до місцевого центру з надання БВПД або у бюро правової допомоги.

Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 20.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.66
39.68
42.23
42.24

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо