emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
12 Лютого 2018 Екатерина 849

Це повідомлення видалено, оскільки містить елементи реклами. Якщо ви хочете, щоб повідомлення було відкрите - зверніться до нашого рекламного відділу за телефоном 067-381-57-50 або емейлом [email protected]. Якщо ж ви хочете його прочитати, пройдіть за посиланням (читати далі)

Аграрний сектор економіки України: сучасний стан та перспективи розвитку

Протягом останніх п’яти років аграрний сектор економіки України підтримує тенденцію до зростання. Частка у валовій доданій вартості країни становить 13%, при використанні основних засобів вартістю понад 100 млрд. грн. Галузь є одною з основних бюджетоутворюючих сфер економіки та займає друге місце у товарній структурі експорту (близько 40%). Також АПК − основне джерело надходження валюти в Україну та ключовий фактор у підтриманні торговельного балансу.

Активний взаєморозвиток держави та бізнесу є необхідністю для значного прориву української аграрної продукції на зовнішніх ринках. Головними завданнями для уряду мають стати: удосконалення законодавства в аграрному секторі, для легшої адаптації європейський принципів управління сільськогосподарськими підприємствами, введення обов’язкових міжнародних стандартів та їх дотримання у виготовленні с/г продукції. Премьер-міністр Володимир Гройсман, зауважив, що у 2018 році Кабінет Міністрів України розпочав запровадження низки рішень, покликаних здійснити якісні зміни у аграрному секторі. Європейський вектор розвитку сприятиме формуванню успішної аграрної політики, що приведе до зміцнення позицій вітчизняного виробника сільськогосподарської продукції в середині країни та на міжнародній арені.

Потенціал аграрної галузі в Україні величезний. Уже нині в сільському господарстві працюють майже 45 000 підприємств. З них близько 2500 — великих і середніх. Та поки рослинництво нарощує обсяги, вітчизняне м'ясо-молочне виробництво у періоді стагнації. В наслідок цього, провідні компанії АПК займаються виготовленням рослинної продукції, частка якої в загальному обсязі складає близько 69%. Діяльність лідируючих підприємств приносить їм щорічно близько 8 млрд.дол доходу. Найбільшими агрохолдингами країни є: «Кернел», «UkrlandFarming», «Нібулон», «Миронівський хлібпродукт», «ViOil».


Агрохолдинг «Кернел» – провідний у світі та найбільший в Україні виробник та експортер соняшникової олії, ключовий постачальник сільськогосподарської продукції з регіону Чорноморського басейну на світові ринки. Свою продукцію Кернел експортує більш ніж в 60 країн світу. За 2017 рік компанія виготовила 1,2 тис. тон соняшникової олії, що принесло їй 1,208 млд. прибутку. Підприємство випускає продукцію під торговими марками «Стожар», «Щедрий Дар», «Чумак», «Маринадо», «Olio», «Kernel», «Premi», «Blanck».

ОВ СП «Нібулон» спеціалізується на вирощуванні пшениці I-II класів. Компанія є одним із найбільших вітчизняних виробників і експортерів сільськогосподарської продукції (пшениця, ячмінь, ріпак, кукурудза, сорго, соя, соняшник та ін.). Щороку підприємство обробляє 82 500 га земель в 12 областях України, та вважається найефективнішим рослинницьким виробництвом. Також до нього входять 8 відокремлених підрозділів у чотирьох областях України (Вінницька, Житомирська, Миколаївська, Хмельницька), що займаються тваринництвом. Племінний репродуктор у філії «Хмільник» та «Південний Буг», де займаються розведенням симентальської породи великої рогатої худоби, вивели Вінницьку область у лідери молочної продуктивності.

«Миронівський хлібпродукт» − провідна компанія на українського ринку курятини, охоплює близько 35% від загального її споживання і більше 55% українського ринку промислового виробництва курятини. Торгова марка «Наша Ряба» − одна з найвідоміших продуктових брендів в Україні. Сегмент птахівництва включає 3 бройлерні птахофабрики (Найбільша у Європі − ТО«³нницька птахофабрика», ПрАТ «Миронівська птахофабрика», ПрАТ «Оріль-Лідер») і 2 птахофабрики з розведення батьківського поголів'я(СТОВ «Старинська птахофабрика», ДП «Птахофабрика «Перемога Нова») та виробництва інкубаційного яйця. Обсяг виробництва курятини компанії «Миронівський хлібпродукт» за 2017 р. склав 566 242 тонн 2017 р., а експорт курятини зріс на 16% порівняно з показником (220 983 тонн).

Група Ukrlandfarming − потужний агрохолдинг, який керує найбільшим у країні банком родючого чорнозему площею 654 тис. гектарів. Компанія займається виробництвом зернових культур і насіння, яєць і яєчної продукції, цукру, тваринництвом і виробництво яловичини, дистрибуцією сільськогосподарської продукції і техніки, насіння, добрив і засобів захисту рослин. Підприємство Ukrlandfarming − лідер за розміром поголів'я великої рогатої худоби, виробництвом яєць та дистрибуції сільгосппродукції в Україні.

Продуктивна робота всього Агропромислового комплексу забезпечить сталу позицію підприємств з виготовлення сільськогосподарської продукції на ринку. Тому, окрім рослинництва та тваринництва, важлива галузь аграрного сектору − виробництво ветеринарних препаратів, кормових добавок, кормів та іншої зоопродукції.

Провідна компанія на ветеринарному гуртовому ринку країни − «О.L.KAR.-АгроЗооВет-Сервіс». Олег Караванський у 2003 році заснував підприємство O.L.KAR і вже більше 15 років воно тримає лідируючу позицію за виготовленням ветеринарних препаратів, кормових добавок, кормів та зоопродукції в Україні. Європейські профільні фахівці визнали лабораторію ветеринарного виробництва O.L.KAR найкращою в країні. На сьогодні компанією випускається більше 1000 найменувань різної ветеринарної продукції. Компанія обслуговує близько п’яти тисяч постійних клієнтів (4000 ветаптек, 1500 ветклінік, 3000 зоомагазинів, зооклуби та 2500 господарств (вирощування свиней, молочні ферми, птахофабрики). Протягом 2014-2017 р.р. підприємством вироблено та реалізовано, як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках продукції загальною вартістю більше 1 млрд. грн. Щорічно компанія Олкар старанно сплачує податки, значно поповнюючи державний бюджет. За останні чотири останні роки сума сплати досягла відмітки в 10 млн. грн.
«O.L.KAR.» − дистриб’ютор основних відомих закордонних виробників (Bayer, INVESA, Biowet Pulawy, Inter Heat, PFIZER, Армавірська біофабрика, КВЗ, Хювефарма Болгарія), які складають 95% ветеринарного ринку України. Окрім того, власна продукція експортується в понад 30 країн європейського, азіатського та арабського регіонів. За рахунок сучасного інноваційного виробничого комплексу компанія ввійшла в десятку виробників України, що мають право постачати ветеринарні препарати на ринок різних країн світу. За 2017 рік прибуток від експорту склав 38 млн. грн, а абсолютний середньорічний приріст демонструє позитивну динаміку розвитку компанії та стабільність її росту в середньостроковому трьохрічному періоді.
Таким чином, проаналізувавши сучасний стан аграрного сектору економіки України, можна виділити як позитивні так і негативні чинники, що впливають на нього. Ресурсний потенціал має значні можливості для подальшого активного розвитку галузі, та державою мають бути прийняті реальні заходи, для створення сприятливих умов існування всіх галузей АПК. Це сприятиме товарам вітчизняних виробників переважати над продукцією іноземних компаній, дозволить вийти на світовий ринок, значно збільшити прибуток, та, відповідно, надходження коштів до бюджету.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 28.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.3
39.33
42.42
42.45

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо