emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
2 Березня 2018 Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області 1080

Чи підлягає виконанню судовий наказ виданий судом у порядку наказного провадження щодо стягнення аліментів з боржників, які проживають за межами України?
Другим розділом Цивільного процесуального кодексу України передбачено особлива форма судового рішення у вигляді судового наказу, який видається судом за результатами розгляду заявлених вимог.
Статтею 161 ЦПК України чітко визначено перелік вимог на підставі яких може бути виданий судовий наказ, до якого відносяться і вимоги про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину – однієї чверті, на двох дітей – однієї третини, на трьох і більше дітей – половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину або про стягнення аліментів на дитину у твердій грошовій сумі в розмірі 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку якщо ці вимоги не пов’язані із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб.
Відповідно до вимог статті 167 ЦПК України заява про видачу судового наказу розглядається без судового засідання та повідомлення заявника і боржника.
Якщо боржник на день звернення до суду із заявою про видачу судового наказу щодо стягнення аліментів був зареєстрований на території України то підстав для відмови у видачі судового наказу для суду не має. Після того як був виданий судовий наказ стягувач пред’являє його до виконання у відповідний відділ державної виконавчої служби за місцем реєстрації (проживання) боржника у якому вживаються заходи, передбачені Законом України «Про виконавче провадження», щодо повного та фактичного виконання рішення суду.
А які вчиняти дії стягувачу, якщо боржник на день видачі наказу був зареєстрований в України, але фактично проживав за межами України або виїхав за межі України після видачі судового наказу?
Порядок виконання рішень судів за межами України регулюється відповідними міжнародними договорами та конвенціями сторонами або учасниками яких є Україна та країни проживання боржника.
Як передбачено міжнародними угодами для того щоб проводити стягнення аліментів з боржника, який проживає за межами країни на підставі рішення суду прийнятого на території України стягувачу необхідно звернутись із клопотанням про визнання та надання дозволу на примусове виконання рішення нашого суду до компетентного суду держави перебування боржника. До клопотання додаються наступні документи:
- рішення суду яке необхідно виконувати;
- довідка видана судом який приймав рішення про те, що рішення суду набрало законної сили та підлягає примусовому виконанню;
- довідка видана судом який приймав рішення про те, що рішення суду на території України не виконується;
- довідка видана судом який приймав рішення про те, що боржник належним чином був повідомлений про час та дату судового розгляду та копії документів справи, що підтверджують повідомлення боржника про час та місце судового розгляду справи.
Усі вище перелічені документи мають бути посвідченні підписом судді та скріплені гербовою печаткою суду і перекладені на мову запитуваної країни.
Враховуючи ту обставину, що відповідно до вимог ст. 167 ЦПК України порядок розгляду заяв про видачу судового наказу передбачає розгляд заяви без судового засідання та повідомлення заявника і боржника то суд не надасть відповідної довідки про те, що боржник належним чином був повідомлений про час та дату судового розгляду та копії документів справи, що підтверджують повідомлення боржника про час та місце судового розгляду справи, а отже у компетентного суду іноземної держави, який буде розглядати клопотання про визнання та надання дозволу на примусове виконання рішення українського суду, будуть підстави прийняти рішення про відмову у задоволенні клопотання, якщо боржник буде заперечувати проти його задоволення.
Отже проаналізувавши національне законодавство України та міжнародно-правові угоди, стороною яких є України, я б радив стягувачам, які мають на меті утримувати аліменти з боржників, що проживають за межами країни звертатись до суду у порядку позовного провадження, а не у наказному.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 28.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.3
39.33
42.42
42.45

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо