emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
30 Березня 2018 Батьківщина 897 1

Це повідомлення видалено, оскільки містить елементи реклами. Якщо ви хочете, щоб повідомлення було відкрите - зверніться до нашого рекламного відділу за телефоном 067-381-57-50 або емейлом [email protected]. Якщо ж ви хочете його прочитати, пройдіть за посиланням (читати далі)

Ми маємо захистити громадських активістів-антикорупціонерів

Депутати фракції «Батьківщина» у Верховній Раді стали на захист громадських активістів, які займаються антикорупційної діяльністю. Політики закликають парламент скасувати ухвалений президентською більшістю закон, який прирівняв активістів до держчиновників і зобов’язав їх подавати електронні декларації і нести кримінальну відповідальність за порушення.

Цей закон був ухвалений у березні поточного року і відразу зазнав критики як всередині країни, так і за її межами. Експерти розцінили його запровадження як помсту з боку влади тим громадським організаціям, які професійно займають антикорупційними розслідуваннями, в тому числі щодо чинних можновладців.

Фракція «Батьківщина» і її лідер Юлія Тимошенко разом з окремими колегами з інших фракцій відразу після ухвалення дискримінаційного закону зареєстрували законопроект №6271, який скасовує е-декларування для громадських організацій. Фракція вважає, і це підтверджується світовою практикою, що публічно звітувати мають ті, хто отримує кошти з державного бюджету (чиновники та депутати). Громадські ж організації існують в основному за рахунок грантів.

Президент Петро Порошенко пообіцяв європейським партнерам скасувати е-декларування для активістів. Однак відповідні законопроекти були внесені в останній пленарний тиждень перед завершенням періоду декларування і були провалені через те, що провладні фракції – БПП і Народний фронт – не дали достатньої кількості голосів.

Щоб виправити цю ситуацію, Юлія Тимошенко ініціювала проведення позачергового засідання парламенту. Однак на скликаній нараді голів фракцій лише «Батьківщина» і «Самопоміч» виступили за необхідність терміново захистити громадських активістів. Решта фракцій, включаючи БПП, відмовились виправляти дискримінаційний закон.

Попри це, Юлії Тимошенко під час наради керівників фракцій вдалося наполягти на розгляді пакету законопроектів щодо скасування е-декларування громадських організацій і декриміналізацію покарань на першому черговому пленарному засіданні. У вівторок, 3 квітня, ці питання будуть розглянуті першими в порядку денному.

Слід зазначити, що через президентську норму про обов’язкове е-декларування для антикорупціонерів Україна отримала чергову хвилю критики з боку західних партнерів. З розгромними заявами виступили посли країн «великої сімки» та Єврокомісар з питань політики сусідства Йоханнес Хан.

Лідер «Батьківщини» звернулась до всіх народних депутатів, уряду та Президента України із закликом скасувати е-декларування для громадянського сектору та «не знищувати своє власне громадянське суспільство».

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.07
39.13
42.09
42.15

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо