emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
27 Серпня 2018 Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області 433

А ти знаєш як захистити права споживача?

Основним нормативно-правовим актом, що забезпечує права покупців, є Закон України «Про захист прав споживачів» від 12.05.1991 № 1023-XII.
Як же діяти, якщо твої права як споживача порушені?
Періодично ви можете побачити, коли ціна в чеку не співпала з цінником. Відповідно до вищезазначеного закону, продавець (виконавець), який реалізує продукцію, повинен обов'язково зазначати ціну кожної одиниці такої продукції або однієї категорії продукції та ціну однієї стандартної одиниці цієї продукції. Написи щодо ціни реалізації продукції мають бути чіткими і простими для розуміння. Ціна продукції повинна включати в себе всі податки та неподаткові обов'язкові платежі, які відповідно до законодавства сплачуються споживачем під час придбання відповідної продукції.
Якщо ціна на вибраний товар є іншою ніж в ціннику:
- звернися до адміністрації магазину з вимогою повернення різниці між ціною на ціннику та ціною, зазначеною у чеку;
- збери докази порушення твоїх прав: сфотографуй цінник, збережи чек;
- залиши запис у Книзі відгуків і пропозицій;
- звернися із відповідною заявою про порушення своїх прав до управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області (29000, м. Хмельницький, вул. Шевченка, 53, телефон гарячої лінії: (0382) 65-07-34).
Ви придбали неякісний товар? Споживач має право на обмін товару належної якості протягом чотирнадцяти днів, не рахуючи дня купівлі. Для цього необхідно зберегти товарний вигляд, споживчі властивості, пломби, ярлики; мати чек або квитанцію.
У разі виявлення протягом гарантійного строку недоліків споживач має право вимагати:
пропорційного зменшення ціни;
безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк або відшкодування витрат на усунення недоліків товару.
У разі виявлення протягом гарантійного строку істотних недоліків, які виникли з вини виробника товару (продавця, виконавця), або фальсифікації товару, споживач має право за своїм вибором вимагати від продавця або виробника:
1) розірвання договору та повернення сплаченої за товар грошової суми;
2) вимагати заміни товару на такий же товар або на аналогічний, з числа наявних у продавця (виробника), товар.
Якщо ціна на товар, який повертаєте збільшилася або зменшилася, тоді продавець повертає суму вказану у чеку.
Варто знати, що ризик випадкового знищення майна несе його власник, тобто якщо ви випадково зіпсували товар не потрібно за нього платити.

Зверніть увагу, що в Україні затверджений перелік товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню). До них відносять продовольчі товари, лікарські препарати та засоби, предмети сангігієни. А також наступні непродовольчі товари: фотоплівки, фотопластинки, фотографічний папір; корсетні товари; парфюмерно-косметичні вироби; пір'яно-пухові вироби; дитячі іграшки м'які; дитячі іграшки гумові надувні; зубні щітки; мундштуки; апарати для гоління; помазки для гоління; розчіски, гребенці та щітки масажні; сурдини (для духових музичних інструментів); скрипічні підборіддя; рукавички; тканини; тюлегардинні і мереживні полотна; килимові вироби метражні; білизна натільна; білизна постільна; панчішно-шкарпеткові вироби; товари в аерозольній упаковці; друковані видання; лінійний та листковий металопрокат, трубна продукція, пиломатеріали, погонажні (плінтус, наличник), плитні матеріали (деревноволокнисті та деревностружкові плити, фанера) і скло, нарізані або розкроєні під розмір, визначений покупцем (замовником); аудіо-, відеокасети, диски для лазерних систем зчитування із записом; вироби з натурального та штучного волосся (перуки); товари для немовлят (пелюшки, соски, пляшечки для годування тощо); інструменти для манікюру, педикюру (ножиці, пилочки тощо); ювелірні вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.
Якщо ви будете захищати порушені права як споживача у судовому порядку, то варто знати, що Споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, що пов'язані з порушенням їх прав.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 31.07.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
40.97
41.02
44.33
44.36

Архів новин

<<Липень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо