emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
4 Вересня 2018 Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області 771

«Чужих дітей не буває», або що нового чекає неплатників аліментів
Міністерство юстиції приділяє велику увагу захисту прав дітей і працює над удосконаленням законодавства у цій сфері. Перший закон «Чужих дітей не буває» показав реальний результат.
Проте Мін'юст вирішив піти далі і розробив другий пакет законів, які набудуть чинності вже 29 серпня. Це не просто ініціативи, які посилюють відповідальність неплатників аліментів, це комплексні закони, які створюють економічні передумови для подальшого вдосконалення механізму забезпечення конституційного права дітей на достатній рівень життя та покращення їх матеріального стану. Крім цього нове законодавство спрямоване на розвиток інституту відповідального батьківства та підтримку тих батьків, які сумлінно виконують свій батьківський обов'язок.
Зокрема, серед новел цього пакету законів - збільшення мінімального розміру аліментів, накладення додаткових штрафів на суму боргу по аліментах, спрощення процедури виїзду за кордон з тим із батьків, з ким проживає дитина, вдосконалення порядку побачень з дитиною того з батьків, хто з нею не проживає, обмеження щодо перебування боржників на державній службі, кримінальна відповідальність за ухилення від суспільно корисних робіт у вигляді позбавлення волі до 2 років, податкові пільги для сумлінних батьків, які витрачають додаткові кошти на гуртки, навчання, спортивні секції і духовний розвиток дитини, та ряд інших новацій.
Так, Законом передбачено введення поняття мінімально гарантованого розміру аліментів — це 50% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку:
- для дітей віком до 6 років - 779 грн. 50 коп.;
-від 6 до 18 років розмір аліментів складатиме 972 грн.
Мінімально рекомендований розмір — це 100% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку:
- для дітей віком до 6 років — розмір аліментів 1559 грн.;
- від 6 до 18 років - 1944 грн.
Ще одна новація збільшення розміру аліментів при тривалій наявності заборгованості:
-не платиш 1 рік і більше – сума боргу автоматично зростає на 20%;
-не платиш 2 і більше роки – сума додаткової сплати сягне 30%
-не платиш від 3 років – сума боргу збільшиться на 50%.
Вказані кошти будуть перераховані стягувачу на утримання дитини.
Також передбачено призначення суспільно корисних робіт при несплаті аліментів протягом 3 місяців.
Якщо ж протягом року знову накопичується борг, то призначаються суспільно корисні роботи на строк від 240 до 360 годин.
Громадяни, які хочуть зайняти керівні посади повинні будуть подати довідку про те, що вони не мають заборгованості по сплаті аліментів, розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців.
А також, передбачено звільнення чиновників, які мають заборгованість по виплаті аліментів більше 12 місяців.
Окрім того, запроваджується автоматизований арешт коштів боржника за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів.
Запроваджується притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які ухилитимуться від суспільно корисних робіт і обов'язок засуджених працювати, щоб забезпечити сплату аліментів.
Передбачається застосування ряду обмежень до батьків, які не платять аліменти дітям з інвалідністю або тяжко хворим дітям, вже одразу після того, як борг по аліментах перевищить суму за 3 місяці.
Підсумовуючи законодавчі зміни, варто зазначити, що вони в цілому здатні забезпечити умови для ефективного та оперативного захисту прав дітей.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 31.07.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
40.97
41.02
44.33
44.36

Архів новин

<<Липень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо