emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
31 Січня 2019 Басюк Анна, студентка ВДНЗу "Буковинський державний медичний університет" спільно з асистентом кафедри акушерства та гінекології Боднарюк О.І. 16393

Небезпеки раннього статевого дебюту...
Сьогодні в Україні молодь починає статеве життя раніше, ніж покоління їх батьків, тому актуальним є своєчасне формування статевої культури. Дослідження про стан репродуктивного здоров’я молоді в Україні, проведене вітчизняними вченими впродовж останніх років, за підтримки представництва ЮНІСЕФ в Україні, мають такі результати (опитували учнів 9-11 класів і студентів вишів І—ІІ рівнів акредитації):
• 24,3% опитаних повідомили про наявність досвіду статевих стосунків: від 6,3% серед 13-річних до 44,6% серед 17-річних;
• хлопці частіше, ніж дівчата-однолітки, вказують на досвід статевих стосунків у всіх вікових групах;
• до досягнення віку 17 років статевий дебют, тобто наявність першого статевого контакту, визнали більше половини хлопців (54,9%) та кожна третя дівчина (33,9%);
• 73,1 % опитаних повідомили про використання презерватива під час останнього статевого акту;
• 17,1 % респондентів практикують переривання статевого акту як засіб контрацепції;
• кількість абортів в останні роки незначно знизилась, а контингент дівчат, які бажають пройти цю процедуру, коливається від 15 до 19 років.
Небезпечні наслідки раннього статевого дебюту: підліткова вагітність, психічні травми, ІПСШ та безпліддя.
Підліткова вагітність. Вагітність у ранньому віці може загрожувати здоров’ю, а іноді — життю. За даними ВООЗ, ймовірність мертвонародження та смертності новонароджених у матерів підліткового віку в 1,5 раза вища, ніж у жінок 20-29 років, крім цього, надзвичайно високий ризик материнської смертності.
Неможливість завершити навчання в школі, здобути освіту й професію обмежує можливості для отримання добре оплачуваної роботи, призводить до низького рівня доходу і зниження рівня життя породілі та новонародженого. Молода мама, яка не працює через необхідність догляду за малюком, потрапляє у довготривалу фінансову залежність від батьків або інших людей, які можуть тиснути на неї. Існує висока ймовірність осуду близьких та ризику виховувати дитину одній.
Психічні травми. Рання вагітність — це сильний стрес не лише з погляду фізіології, а й такий, що позначиться на психологічному стані, і на сексуальних стосунках у майбутньому. Це й страх перед батьками, і страх залишитися одній, якщо хлопець тримається осторонь від її проблем, і невизначеність перед майбутнім. Аборт — це складні психологічні та медичні проблеми. Статистика стверджує, що 25% жінок після першого аборту мають труднощі із зачаттям чи виношуванням дитини.
ІПСШ (інфекції, що передаються статевим шляхом). Ранній початок сексуального життя, часта зміна партнерів, нерегулярне використання презерватива під час сексуальних контактів, сексуальні стосунки під впливом психоактивних речовин є причинами найпоширенішого ризику — зараження ІПСШ. На сьогоднішній день встановлено понад 30 видів таких інфекцій, найчастіше вони упродовж тривалого часу перебігають латентно, тобто без клінічних проявів, уражаючи статевий апарат юних жінок та юних чоловіків. Найбільш поширені серед ІПСШ — урогенітальний трихомоноз, гонорея, хламідіоз, уреоплазмоз, бактеріальний вагіноз, генітальний герпес, кандидоз, та інші.
Найнебезпечнішими не тільки для репродуктивної системи, а й для всього організму і навіть життя є гепатит С та ВІЛ. Дівчата більше, ніж юнаки, схильні до зараження.
Доведено, що окремі типи вірусу папіломи людини (ВПЛ) згодом можуть спричинити рак шийки матки — ця інфекція передається не тільки під час статевого акту, а й при контакті «шкіра до шкіри» — тому презерватив не гарантує повного захисту.
Інфікування багатьма ІПСШ має невиражені симптоми, що посилює небезпеку переходу в хронічні форми. У разі ж самолікування можливі суттєві ускладнення. Якщо виникла підозра щодо зараження ІПСШ, потрібно терміново звернутися до кваліфікованого медичного спеціаліста та обов'язково пройти обстеження.
Безпліддя. Раннє статеве життя, ІПСШ і, як наслідок, хронічні хвороби статевої системи негативно позначаються на репродуктивному здоров’ї. Тому чим менша кількість статевих партнерів, тим менша вірогідність зараження різними інфекціями і менша ймовірність виникнення безпліддя.
Ідеальним засобом контрацепції для молодих людей і людей підліткового віку вважається презерватив. Простий і зручний у застосуванні, його завжди можна покласти в сумочку чи до кишені джинсів і скористатися у потрібний момент. Він захищає від небажаної вагітності та від захворювань, що передаються статевим шляхом, але не гарантує 100% результату - оскільки завжди існує ризик його неправильного застосування, низької якості або пошкодження цілісності. Тому краще утримуватись від раннього початку статевих стосунків до того часу, коли ви зможете відповідати за свої вчинки.
Слід починати говорити про інтимні стосунки між чоловіком і жінкою своїй дитині у віці 9-10 років, поступово надаючи інформацію невеликими порціями для осмислення. Що краще: час від часу ніяковіти, розмовляючи з власною дитиною про статеві стосунки, чи потім все життя виховувати її дитину, народжену раніше досягнення повноліття? Поясніть підлітку, що кохання – це не інтимні стосунки. Інтимні стосунки мають починатися не з сексу, а з розповідей про себе один одному, з прогулянок у парку, з обіймів і поцілунків, це стосунки, які вже пройшли випробування часом, зрілістю і романтикою.
Не бійтесь поговорити з власною дитиною про секс, тому що хто краще ніж дбайливі батьки зможе зрозуміти і допомогти, не інтернет, не телебачення і не модні журнали. Пам’ятайте, поінформований означає захищений!

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 27.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.6
39.63
42.56
42.58

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо