emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
8 Квітня 2021 Бакун Оксана Валеріанівна Лукиянова Діана Миколаївна 1583

Менопауза у жінок або що таке клімакс?
Менопа́уза, також відома як клі́макс, клімактерій нормальний період жіночого життя, коли яєчники перестають продукувати естрогени і згасає репродуктивна функція: менструації припиняються і втрачається фертильність.
Середній вік в якому наступає клімакс 51 рік (в межах 45-55 років). Але бувають випадки, коли клімакс наступає раніше 40-45 років. Є жінки, які знайомляться з першими признаками клімаксу уже у 36 років. Причиною цього є: зловживання алкоголем, наркотиками, хронічний стрес, спадковість , погана екологія, проблеми зі щитовидною залозою. Паління сприяє початку менопаузи на 1-2 роки раніше.
Приблизно у 75% жінок в період менопаузи спостерігаються менопаузальні симптоми зі сторони вегетативної нервової системи, такі як припливи жару та нічна пітливість. Приблизно у 20% випадків симптоми є особливо дискомфортними. Ожиріння посилює пітливість, тому контроль ваги відіграє важливе значення. Надмірне споживання кави, гострих страв та паління посилюють симптоми менопаузи.

Етіологія:
Разом зі зниженням функції яєчників, виробництво естрогенів в яєчниках припиняється майже повністю в період менопаузи. У той самий час збільшується секреція фолікулостимулюючого та лютеїнізуючого гормону. Зниження секреції естрогену може викликати вегетативні симптоми ще за кілька років до припинення менструальних кровотеч. Часто це супроводжується вкороченням менструального циклу і його нерегулярністю. Лише на пізній стадії спостерігається подовження циклу. Сприйняття клімактеричних симптомів значно відрізняється серед жінок. Найбільш сильні симптоми відчувають ті, у кого рівень естрогенів різко знижується, наприклад, після видалення яєчників

Симптоми:
Припливи жару, почервоніння і пітливість є найбільш типовими клімактеричними симптомами. Часто супроводжуються прискореним серцебиття. Короткотривалі періоди пітливості можуть змінюватися вираженим відчуттям холоду.
Порушення сну: безсоння пов'язується з нічною пітливістю, але якість сну також може погіршуватися і без цього. У багатьох жінок порушення сну є єдиним та найважливішим симптомом, що погіршує якість життя.
Психогенні симптоми: втома, дратівливість, зміни настрою, депресивний настрій.
Сексуальні симптоми: можлива втрата статевого бажання, диспареунія внаслідок потоншання слизової оболонки піхви.
Гінекологічні симптоми: впродовж пременопаузи внаслідок порушення овуляції можливі нерегулярність менструального циклу, кровомазання і виражені менструальні кровотечі. У постменопаузі гінекологічні симптоми викликані насамперед стоншенням слизової оболонки піхви і релаксацією тканин тазового дна.
Урологічні симптоми: уретральний синдром призводить до частого сечовипускання та дизурії за відсутності інфекції. Можливе виникнення рецидивуючих інфекцій сечовивідних шляхів. Послаблення контролю сечового міхура.
Мязово-скелетні симптоми: посилення артралгій, чутливості у суглобах, а також м'язових болей.

Клінічні дослідження перед початком лікування :
- Гінекологічний огляд і обстеження молочних залоз
- Результати Пап-тесту та мамографії
- Вимірювання артеріального тиску і ваги
- Визначення факторів ризику остеопорозу та серцевосудинних захворювань.
- Оцінка можливих протипоказань

Нормальна менопауза не є порушенням чи хворобою і не вимагає специфічного лікування, проте лікування допоможе зменшити симптоми, які значно впливають на якість життя і створюють жінкам дискомфорт.
- Щодо припливів рекомендують уникати куріння, кофеїну, алкоголю. Також від припливів можуть допомогти сон у прохолодній кімнаті, вживання холодних напоїв, уникання тісного одягу та тригерів припливів: гарячих напоїв, гострих спецій, стресу. Відмова від тютюну також зменшує ризики остеопорозу.
- Регулярні фізичні вправи покращують сон та утримують вагу в межах норми, вберігають від остеопорозу.
- Адекватні дози вітаміну D для збереження здорових кісток.
- Психотерапія, як індивідуальна, так і групова, особливо тривала, допомагає справитися з депресією, тривожністю.
- Під час сексу рекомендуються вагінальні лубриканти.
- При важких симптомах призначається менопаузальна гормональна (гормонозамісна) терапія (естроген + прогестин для жінок з маткою та тільки естроген для жінок без неї) клонідин, габапентин .
- При депресивних та тривожних станах ефективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну.

Навіщо звертатися до лікаря, якщо клімакс це природній процес?
Якщо жінку не тривожать неприємні симптоми, вона і справді може не квапитися до лікаря, але під час менопаузи в організмі можуть відбуватися суттєві гормональні порушення. А це може стати причиною багатьох хвороб, в тому числі раку матки. Тому під час менопаузи доречно спостерігатися у спеціаліста і повідомляти йому про найменші зміни стану здоров'я. На основі цієї інформації досвідчений фахівець визначить, які симптоми дійсно є ознаками клімаксу, а які - ознакою можливих захворювань.

Памятайте, що здоровя це найголовніший скарб в житті і його потрібно берегти!

Бакун Оксана Валеріанівна
Лукиянова Діана Миколаївна
ВДНЗ України Буковинський державний медичний університет

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 20.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.91
39.95
42.57
42.6

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо