emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
8 Квітня 2021 Yuriy Karvatskyy 2191

У Сибір навічно за читання Святого Письма.
70-ті роковини репресивної операції Північ

Вночі, 8 квітня 1951 року, тисячі мирних мешканців Західної України розбудив раптовий прихід до їхніх домів солдатів з рішенням радянської влади про негайне виселення навічно членів організації Свідків Єгови. У сотні товарних потягів повантажили та відправили в сибірському напрямку 6140 чоловіків, жінок та дітей, які не вчинили жодного злочину, а постраждали лише за свою віру.
Сучасним громадянам України, які користуються свободою віросповідання і можуть вільно висловлювати свої переконання, важко навіть уявити, що релігійна приналежність могла стати причиною такого жорстокого ставлення. Що ж спонукало радянську владу прийняти рішення про репресії? Свідки Єгови не отримали визнання від радянської влади і від 1939 року проводили свою діяльність підпільно, пояснює Костянтин Бережко, кандидат історичних наук, який 16 років досліджує радянські репресії. Проведення богослужінь і читання Біблії та релігійної літератури кваліфікувалося владою як антирадянська діяльність. У цілком таємній записці Сталіну міністр державної безпеки СРСР Віктор Абакумов зазначив, що Свідки Єгови активно діють і до них долучаються нові віряни. Тому з метою припинення подальшої антирадянської діяльності він запропонував виселити Свідків Єгови з України, Білорусі, Молдови, Латвії, Литви та Естонії до Томської та Іркутської областей.
Родину Михайла Волосянка, мешканця Хмельницького, було виселено в Іркутську область. Його матері Ганні на той момент було 5 років. Пан Михайло розказує: Хоча мама тоді була маленькою дівчинкою, вона добре памятає, як не хотіла покидати свій дім. Вона часто розповідала нам, дітям, про двотижневу поїздку в товарняку, а також про холод Сибіру, адже спочатку їх поселили в наметах.
За одну ніч життя тисяч людей кардинально змінилося і вони втратили все, що мали. Та це зовсім не зламало віру Свідків Єгови, а навіть стало цінним уроком непохитної релігійної позиції для прийдешніх поколінь. Розповіді мами про її сибірське життя були дуже повчальними та цікавими для мене, а пізніше допомагали мені захищати свої переконання в школі у радянський час і триматися їх донині, ділиться Михайло Волосянко, який разом з дружиною та сином належать до місцевої громади Свідків Єгови.
Жодні труднощі, які так несподівано спіткали Свідків Єгови, не зламали їх. Аж у 1965 році, через 14 років, відповідно до Указу Виконавчого Комітету СРСР, вічне заслання для Свідків Єгови закінчилося, і їм було дозволено покинути місце виселення.
Операція Північ була спрямована на те, щоб примусово виселити вірян з їхньої Батьківщини і зламати їхню позицію тяжкою працею та суворими умовами життя. Та чи можна назвати її успішною? Аж ніяк! Юрій Карвацький, речник Свідків Єгови у Хмельницькій області, говорить: Виселення не похитнуло віру Свідків Єгови і не змусило їх відмовитися від своїх переконань. Навпаки, переслідування укріпило рішучість цих людей триматися біблійних вчень і допомагати іншим розвивати любов до Бога і ближніх. Адже їх виселяли не за злочини, а за те, що вони поклонялися Богу. Після виселення Свідки Єгови продовжили ще активніше ділитися знаннями з Божого Слова, Біблії, з іншими людьми. Зараз в одній лише Хмельницькій області проживають 2920 Свідків Єгови. Справді, перед лицем жорстоких репресій може вистояти тільки міцна, щира віра і глибоке переконання!

Вікторія Науменко

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.3
39.33
42.42
42.45

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо