emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
10 Квітня 2021 Студентка 5 курсу Горянська Ксенія та Асистент кафедри Цисар Юлія Василівна ВДНЗ України «Буковинський державний медичний університет» Кафедра акушерства та гінекології 1136

Кесарів розтин - за і проти

В наш час досить актуальною є проблема щодо вибору способу народження, дехто прихильник природного шляху, дехто надає перевагу шляху кесарева розтину. Необхідно розуміти, що нижче наведене, це є операція, яка має як свої переваги і недоліки, проте, вона робиться суворо по показах.
Про особливості даного оперативного втручання розглянемо нижче.
Власне, згідно з визначенням Міністерства охорони здоров'я України, кесарів розтин метод оперативного розродження, при якому народження дитини відбувається через розріз передньої черевної стінки та матки, тобто це хірургічна операція, під час якої лікар акушер-гінеколог вилучає дитину через розріз черевної стінки та матки.
Показами, до данного виду оперативного втручання є:
1.Передлежання плаценти, підтверджене при УЗД після 36 тиж.
2.Рубець на матці за наявності протипоказань до вагінальних пологів(тобто пологів через природні шляхи):
3.Розрив матки в анамнезі;
4.Більше одного кесарева розтину в анамнезі;
5.Відмова жінки від спроби вагінальних пологів.
6.Тазове передлежання або неправильне положення першого плода при багатоплідній вагітності.
7.Поперечне положення плода.
8.Синдром затримки росту одного з плодів при багатоплідній вагітності.
9.ВІЛ-інфіковані;
10.Первинний генітальний герпес за 6 тижнів до пологів.
11.Екстрагенітальна патологія, тобто не повязана з статевою системою (після встановлення діагнозу профільним експертом,):
кардіологічна (підвищення артеріального тиску, вроджені вади серця та аорти і тд)
офтальмологічна поранення ока з проникненням, свіжий опік, та інші патології офтальмологічного спектру
пульмонологічна захворювання легень, що зумовлюють загрозу пневмотораксу, легенева кровотеча менше ніж за 4 тижня до розродження;
органів травлення портальна гіпертензія з варикозним розширенням вен стравоходу та шлунка, спленомегалія(збільшення селезінки), діафрагмальна кила;
неврологічна підвищений внутрішньочерепний тиск, стан після геморагічного інсульту.
12.Пухлини органів малого таза або наслідки травми таза, що перешкоджають народженню дитини.
13.Рак шийки матки.
14.Стани після розриву промежини ІІІ ступеня або пластичних операцій на промежині.
15.Стани після хірургічного лікування сечостатевих і кишково-статевих нориць.
16.Вроджені вади плода за умови можливості надання оперативної допомоги новонародженому (за наявності рішення перинатального консиліуму або консультативного висновку профільного експерта).
Також є покази до ургентного(невідкладного) кесаревого розтину, при таких випадках як: кровотеча до пологів або в першому періоді пологів за відсутності умов для швидкого розродження природними пологовими шляхами, розрив матки,тяжка прееклампсія або еклампсія(тобто поява судом або коми, які не можна пояснити іншими причинами, у вагітної або у породіллі з раніше діагностованою прееклампсією або артеріальною гіпертензію); також показом є дистрес плода, підтверджений об'єктивними методами обстеження; клінічно вузький таз; аномалії пологової діяльності за даними партограми, що не піддаються медикаментозній корекції, невдала спроба індукції пологів(втручання, спрямоване на ініціювання пологової діяльності до її самовільного початку з метою досягнення вагінального розродження), агональний стан або клінічна смерть вагітної при живому плоді.
Все вище перераховане є показами для виконання оперативного втручання, проте, вид родорозрішення для кожної вагітної вибирає лікар акушер-гінеколог, саме тому всім вагітним варто постійно консультуватись з лікарем, і намагатись уникати, за можливості, проведення пологів дома, за допомогою доул.
Висновок про необхідність пологів через кесарів розтин ухвалюється консиліумом з трьох лікарів. При цьому жінка повинна підписати документ про згоду на операцію і про те, що вона ознайомлена з ризиками, з якими пов'язана ця операція.
Тому, варто зазначити, які ускладнення можуть виникнути після виконання кесарева розтину:
1.Аспіраційний синдром (синдром Мендельсона) - одне з найбільш важких ускладнень, що виникає під час виконання операції під загальним знеболенням, розвивається при регургітації (тобто повернення) шлункового вмісту з послідуючим потраплянням його до легень;
2.Кровотеча із судин передньої черевної стінки;
3.Травматичні ушкодження суміжних органів під час операції, проте, на щастя, це буває досить рідко;
4.Загальна анестезія також іноді може викликати запалення легень.
5.Сильні болі в перші дні після операції, які переважно минають десь за 2-4 тижні після пологів.
6.Більш тривалий період відновлення, а також перебування в стаціонарі.
7.Реакції на анестезію, наприклад різке падіння кров'яного тиску або інші ускладнення.

Варто зазначити, що дитина, яка проходить родовим каналом, народжується вже підготовленою до існування в нашому агресивному для неї середовищі. Психологи вважають, що діти, народжені шляхом кесаревого розтину, більш пасивні і гірше досягають поставлених цілей, тому що у них немає прагнення до перемоги. У дитини під час проходження родовим каналом відбувається формування певних матриць, які згодом позначаються на її психотипі і характерній поведінці в подальшому житті прагненню до перемоги, здатності переносити навантаження, зокрема психоемоційні, стійкості характеру. Це є вагомим доказом того, що при можливості і під детальним лікарським контролем, перевагу, за відсутності протипоказань, варто надавати вагінальним пологам.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.07
39.13
42.09
42.15

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо