emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
11 Квітня 2021 Викладач БДМУ:Цисар Юлія Василівна Студент: Гаіна Чіпріан Гергійович 199

Гіпертонічні розлади при вагітності

Артеріальна гіпертензія (АГ) у вагітних лишається однією з основних причин материнської і дитячої перинатальної захворюваності й смертності як у високорозвинених країнах, так і в країнах, що розвиваються.
Одним із станів, що супроводжуються АГ під час вагітності, є гіпертонічна хвороба (ГХ), або первинна АГ. Це захворювання досить поширене серед жінок дітородного віку [10]. При виношуванні вагітності на фоні ГХ часто виникають такі ускладнення, як поєднана прееклампсія (ПЕ), невиношування вагітності, передчасне відшарування нормально розташованої плаценти, дистрес, затримка розвитку плода та його загибель.
Метою роботи було удосконалити систему організаційних і лікувально-профілактичних заходів у жінок з гіпертонічною хворобою для покращення закінчення вагітності для матері й дитини.
Критеріями визначення хронічної АГ, тобто АГ, існуючої до вагітності:
підвищення артеріального тиску (АТ) систолічного (САТ) до 140 мм рт.ст. або вище та/або діастолічного (ДАТ) до 90 мм рт.ст. або вище в I половині вагітності (двічі або більше);
вказівки на підвищення АТ до 140/90 мм рт.ст. і вище до вагітності за даними анамнезу;
наявність ГХ або нейроциркуляторної астенії (НЦА) за гіпертензивним типом за даними виписки з амбулаторної карти.
Критерієм встановлення ПЕ було підвищення ДАТ до 90 мм рт.ст. і вище вперше в II половині вагітності (в поєднанні з протеїнурією 0,3 г/л чи без неї та/або значними набряками), наявність діагнозу ПЕ за даними виписки з пологового будинку.
Поєднану ПЕ встановлювали при появі у хворої на ГХ протеїнурії ( 0,3 г/л) та/або більш значного підвищення АТ чи виражених набряків; діагнозу наявності поєднаної ПЕ за даними виписки з пологового будинку.
Встановлено, що частота АГ у вагітних великого міста становить 6,7 %. У 3,5 % жінок має місце АГ, що передує вагітності, або хронічна АГ; у 3,2 % жінок АГ, зумовлена вагітністю (ПЕ різної тяжкості). У переважної більшості вагітних з хронічною АГ спостерігається первинна АГ, або ГХ (вторинну АГ, за даними індивідуальних карт вагітних, в жодному випадку виявлено не було). Здебільшого у жінок з ГХ в популяції визначається захворювання І стадії, 1-го ступеня. Поєднана ПЕ обтяжує перебіг вагітності у 47,3 % жінок з ГХ. Усього випадки ПЕ відмічаються у 4,8 % вагітних.
У структурі гіпертензивних розладів у вагітних дещо превалює АГ, що передує вагітності, і зокрема ГХ. Її питома вага становить 52,9 %. Частка АГ, зумовленої вагітністю (ПЕ), дорівнює 47,1 %. ГХ, не ускладнена ПЕ, становить 27,9 %, поєднана ПЕ 25,0 %. ПЕ в цілому становить 72,1 %
Результати проведеного дослідження свідчать про поширеність серед вагітних ГХ. Навіть при тому, що в переважної більшості вагітних із ГХ мають місце початкові прояви захворювання, поєднана ПЕ ускладнення вельми загрозливе для матері й дитини зустрічається майже у половини цих хворих. На частку поєднаної ПЕ припадає одна третина всіх випадків ПЕ у вагітних. Зниження числа випадків цього ускладнення, особливо ранніх і тяжких його форм, не тільки допоможе покращити закінчення вагітності у хворих на ГХ, але й буде сприяти збереженню здоровя матері й дитини в популяції в цілому.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 19.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.62
39.65
42.2
42.22

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо