emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
11 Квітня 2021 Ринжук Вікторія– студентка 6 курсу, Бакун О.В – доцент кафедри акушерства та гінекології Вищого державного навчального закладу України “Буковинський державний медичний університет” 1084

Коронавірус і вагітність: які ризики для майбутніх мам?
Понад рік світ живе з COVID-19. За цей період накопичилося достатньо даних про особливості перебігу нової коронавірусної інфекції у вагітних жінок, ризики та вплив на майбутню дитину.
На ранніх термінах вагітності можливі трохи підвищена температура, утруднене дихання, легкий нежить. Самопочуття жінки може бути аналогічним тому, як при легкій застуді, що не повинно викликати занепокоєння. В яких випадках з урахуванням епідемічної обстановки варто звернутися до лікаря? Які симптоми повинні насторожити?
Основні симптоми при легкому перебігу COVID-19 неспецифічні, за винятком аносмії (порушення нюху) і зміни смакових відчуттів, але ці симптоми спостерігаються в середньому всього у 21% вагітних з COVID-19.
В цілому COVID-19 не має "фірмових" симптомів, тому не слід орієнтуватися на появу будь-якого одного з них, а оцінювати ситуацію комплексно. Якщо у вагітної виникає підозра, що вона може бути хвора коронавірусною інфекцією, їй слід зв'язатися з лікарем - кожна ситуація буде оцінюватися індивідуально.
Слід звернутися до лікаря у випадках, якщо температура тіла вище 37,5, з'являються інші ознаки захворювання: кашель, біль у грудях, біль у м'язах і суглобах, головний біль.
Хочу зазначити, що утруднене дихання задишка не характерні для ранніх строків вагітності і виникають переважно в третьому триместрі в результаті того, що зростаюча матка знижує рухливість діафрагми і можливість дихати "на повні груди". Тому поява задишки на ранніх термінах вагітності - це безумовний привід для звернення до лікаря.При появі будь-вираженої задишки і ймовірних симптомів гіпоксії (запаморочення, слабкість, переднепритомні стану) необхідно оцінити сатурацію з використанням пульсоксиметра, що, на щастя, зараз не проблема.
Безумовно, важливо також оцінювати анамнез і наявність контактів з людьми, хворими COVID-19.
Чи можна говорити, що вагітні жінки, у яких знижується на цей період імунітет, більш сприйнятливі до вірусу?
На даний момент немає статистичних даних, що підтверджують, що вагітні більш сприйнятливі до вірусу SARS-CoV-2 і частіше хворіють COVID-19, ніж невагітні жінки такої самої вікової групи. Питання зниження імунітету під час вагітності досить складне - скоріше, варто говорити про специфічну перебудову в роботі імунної системи.
Також на даному етапі немає підстав стверджувати, що вагітні жінки частіше хворіють COVID-19, проте тяжкість перебігу захворювання може бути більш виражена в зв'язку з рядом особливостей - наприклад, за рахунок більш високої схильності до тромбоутворення.
Які чинники впливають на ймовірність розвитку важких ускладнень в результаті COVID-19? Чи відіграє тут роль вік жінки?
Важливий не стільки вік, скільки стан здоров'я вагітної. Ризик важкого перебігу COVID-19 значно зростає при наявності таких факторів, як цукровий діабет, захворювання серцево-судинної системи (артеріальна гіпертензія, серцева недостатність), захворювання органів дихання (бронхіальна астма), аутоімунні захворювання.
За даними, озвученими на XV Міжнародному конгресі з репродуктивної медицини, 20% від усіх випадків смертей при COVID-19 у вагітних і породіль викликані тромбоемболічними ускладненнями.
Чи відрізняється лікування вагітної жінки з COVID-19? Багато препаратів протипоказані в цей період.
Безумовно, лікування вагітних з COVID-19 ускладнюється тим, що багато лікарських засобів протипоказані в зв'язку з негативним впливом на плід.
Також дещо складніше забезпечити прон-позицію (положення "лежачи на животі"), особливо в третьому триместрі, проте вагітність на будь-якому терміні не є протипоказанням до прон-позиції: вона успішно застосовується при необхідності.
Важливо враховувати і той факт, що вагітність сама по собі викликає схильність до тромбозів за рахунок перебудови системи гемостазу, що в поєднанні з COVID-19 є вкрай вагомим фактором ризику тромбоемболічних ускладнень, тому потрібне проведення тромбопрофілактики (переважно низькомолекулярні гепарини).
Які довгострокові ускладнення можливі після перенесеного захворювання?
Дослідники описують так званий пост-COVID синдром, для якого характерні слабкість і стомлюваність, болі в м'язах і суглобах, задишка, головний біль, зниження концентрації і працездатності, тривожність і депресія, порушення сну.
Для вагітних найбільш небезпечні такі наслідки COVID-19, як гіперкоагуляція і схильність до тромбозів. Важливо пам'ятати, що патологічні зміни можуть зберігатися протягом декількох місяців після перенесеного захворювання.
Як може впливати на перебіг вагітності наявність вірусу у жінки? Підвищується ймовірність передчасних пологів, самовільного викидня, вагітності у вагітних з COVID-19? На якому терміні вагітності можуть бути найбільш несприятливі наслідки?
Немає переконливих доказів того, що вірус SARS-CoV-2 підвищує частоту переривання вагітності (мимовільні аборти, вагітність), однак частота передчасних пологів (у термінах 22-37 тижнів вагітності) зростає до 12,9-28,6%
Найбільш виражено несприятливий вплив COVID-19 на перебіг вагітності переважно в третьому триместрі, коли відзначається максимальне навантаження на дихальну і серцево-судинну системи жінки. До речі, чим ближче термін пологів, тим більше виражене зрушення гемостазу в бік гіперкоагуляції у вагітної - сама по собі вагітність є фактором ризику тромботичних ускладнень.
Як відіб'ється захворювання матері на майбутню дитину? Які ризики для плода? Чи можна стверджувати, що інфікування на ранніх термінах, коли йде закладка органів плоду, небезпечніше?
На даний момент тератогенність вірусу, тобто здатність викликати вроджені вади розвитку, не доведена. Саме тому немає підстав говорити про необхідність аборту, якщо жінка захворіла COVID-19 в першому триместрі вагітності.
Чи передається вірус плоду від матері під час вагітності (вертикальна передача)?
Вертикальна передача - це передача вірусу не тільки від матері до плоду під час вагітності, але і інтранатальна передача (під час пологів), а також постнатальна - під час грудного вигодовування.
Центр по контролю і профілактиці захворювань США (CDC, 2020) також зазначає, що передача коронавіруса від матері дитині під час вагітності малоймовірна, але після народження новонароджений може бути підданий інфікування внаслідок контакту з COVID-позитивною людиною. Однак систематичний огляд, що включив 100 тис. вагітних, показав можливість вертикальної передачі в 5,3% випадків, частоту народження новонароджених з позитивним тестом на COVID-19 - 8%.
Чи можна жінкам під час вагітності та грудного вигодовування вакцинуватися від коронавіруса?
Питання вакцинації зараз стоїть дуже гостро, але слід пам'ятати, що клінічні випробування вакцин на вагітних проведені не були, тому абсолютної гарантії їх безпеки на даному етапі немає.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 27.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.6
39.63
42.56
42.58

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо