emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
11 Квітня 2021 Ткаченко Ганна 1909

Ранні гестози вагітних

Захворювання, які виникають лише під час вагітності та повязані з порушенням адаптації організму жінки до неї, називаються гестозами (токсикозами). Їх причиною є розвиток плідного яйця, тому вони зникають після його видалення. Найчастішими й найбільш вираженими проявами гестозів є порушення функції центральної нервової системи, порушення метаболізму та судинні розлади.
За термінами виникнення гестози поділяються на ранні, які проявляються частіше до 12 тижнів вагітності, та пізні, симптоми яких більш виражені після 20 тижнів вагітності. Серед ранніх гестозів найчастіше зустрічаються блювання вагітних і птіалізм (слинотеча).
Факторами ризику ранніх гестозів є вроджена або набута недостатність нейроендокринної регуляції та адаптації (внаслідок гіпоксії, інфекцій, стресу, інтоксикацій), захворювання статевих органів (генітальна гіпоплазія, міхурцевий занесок), екстрагенітальні захворювання (хронічні захворювання травного тракту, нирок, порушення функції щитоподібної залози, нервово-психічні хвороби, цукровий діабет, бронхіальна астма), високий індекс маси тіла, молодий вік вагітної (до 18 років).
Механізм виникнення ранніх гестозів достеменно не вивчений. На даний час існують різноманітні теорії: від психологічної схильності до еволюційної адаптації захисту матері та плоду від потенційно небезпечних продуктів. Виявлено прямий звязок між частотою блювання вагітних і ступенем вираженості гіпертиреозу та рівнем хоріонічного гонадотропіну, а також високим рівнем антитіл до Helicobacter pylori. Проте провідними чинниками виникнення блювання вагітних вважаються порушення нейроендокринної регуляції всіх видів обміну внаслідок перевтоми, голодування, зневоднення та порушення функціонального стану центральної нервової системи. Не останню роль відіграють порушення рефлекторних реакцій та імунологічна несумісність матері та плоду.
Нудота і блювання поширена проблема, з якою до 12 тижнів вагітності тою чи іншою мірою стикаються 50-90% жінок. Симптоми з'являються на 4-7-му тижні вагітності, а на 16-18-й, як правило, слабшають або зникають. Найчастіше вагітні страждають від нудоти вранці, щойно встають з ліжка. Нудоту і блювання провокують запахи, різкі рухи, деякі продукти. Блювання вагітних супроводжується також слинотечею, втратою апетиту, підвищеною стомлюваністю, слабкістю, головокружінням, розладами сну, загостренням нюху та спотворенням смаку. Можуть відмічатися втрата маси тіла, тахікардія, гіпотонія, підвищення температури тіла, зміни в аналізах крові та сечі.
За ступенем тяжкості розрізняють легке, помірне та важке (надмірне, безупинне) блювання вагітних. При легкому ступені блювання виникає до 4-5 разів на добу, загальний стан вагітної не порушений, можливе невелике зменшення маси тіла (до 5% від вихідної). При помірно вираженому блюванні частота блювання до 10 разів на добу, зменшення маси тіла сягає 6-10% від вихідної маси, виникають порушення обміну речовин. Для надмірного блювання характерною є частота блювання до 20 разів на добу, втрата маси тіла сягає вже понад 10 % від вихідної маси, виникають порушення функції життєво важливих органів, вираженими є інтоксикація та зневоднення. Надмірне блювання вагітних зустрічається у 0,05-1% вагітних. На його фоні зростає ризик невиношування вагітності, прееклампсії, слабкості пологової діяльності, дистресу плода, акушерських кровотеч.
Легке блювання минає самостійно або легко піддається немедикаментозному лікуванню. Для цього вагітним слід нормалізувати режим дня і дієту.
Рекомендується приймати їжу у положенні лежачи невеликими порціями кожні 2-3 години в охолодженому вигляді. Після прийому їжі слід відпочивати. Їжа повинна бути різноманітною, висококалорійною, легкозасвоюваною та містити багато вітамінів. Необхідно збільшити прийом вуглеводів та зменшити прийом продуктів з великим вмістом жирів. Треба уникати спецій, продуктів з неприємним для вагітної запахом і смаком, препаратів заліза. Ранком, коли нудота і блювання особливо виражені, можна до підйому з ліжка зїсти крекери, галети, легкий бульйон. Слід пити багато рідини, зокрема негазовану воду або чай з мятою, мелісою, імбиром, гінкго білоба. Показане вживання мінеральної лужної води у невеликих обємах 5-6 разів на день.
Вагітній слід уникати негативних емоцій і стресів, різких запахів. Необхідно встановити сприятливий психологічний мікроклімат. Рекомендовані прогулянки на свіжому повітрі, тривалий сон. Обовязково призначають лікувальну фізкультуру.
Використовуються також фізіотерапевтичні методи лікування, такі як електроаналгезія, голкорефлексотерапія, акупунктура. Ефект показали психотерапія та гіпносугестивна терапія.
Блювання помірного та важкого ступенів тяжкості вимагає госпіталізації вагітної. Лікування в таких випадках направлене на пригнічення блювотного рефлексу, нормалізацію процесів збудження і гальмування в центральній нервовій системі, усунення гіповолемії і корекцію порушень водно-електролітного обміну, обміну речовин, реологічних порушень, боротьбу з ацидозом, інтоксикацією і зневодненням організму, корекцію дефіциту вітамінів, мікроелементів, поліпшення матково-плацентарного кровообігу та лікування супутніх захворювань.

Ткаченко Г.В., студентка 5 курсу, Ніцович І.Р., доцент кафедри акушерства та гінекології Буковинського державного медичного університету.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 23.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.59
39.64
42.29
42.34

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо