emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
11 Квітня 2021 Викладач БДМУ:Цисар Юлія Василівна Студент:Понеполяк Діана Дмитрівна 1304

Домашні пологи- російська рулетка!
Все частіше лідери громадської думки, блогери та інфлуенсери пропагандують пологи за межами медичних установ, підкріплюючи це власним прикладом, але потрібно розуміти, що це абсолютно не обєктивно, оскільки люди, яким пощастило народити без шкоди для свого здоровя та здоровя малюка, розповідають про свій вдалий досвід, а ті, кому пощастило значно менше, переживають свою трагедію самотужки, не виносячи це на громадський огляд(і це ще в кращому випадку).
У США та країнах Європи практика домашніх пологів є доволі розповсюдженою. А в період пандемії COVID-19 кількість таких пологів зросла. За даними The New York Times, у 2019-му у США почався сплеск пологів удома і лікарі наголошують на чіткому дотриманні правил.

Насамперед лікарі аналізують стан вагітної: чи зможе вона народжувати в домашніх умовах. Дозвіл надається лише за підтвердження вагітності без ускладнень і ймовірний перебіг пологів без ризиків. Особливу увагу приділяють підготовці персоналу. НА ПОЛОГАХ ПОВИННІ БУТИ ЛІКАР АКУШЕР-ГІНЕКОЛОГ, ЯКИЙ МАЄ СЕРТИФІКАЦІЮ Й ОБОВЯЗКОВУ МЕДИЧНУ ОСВІТУ, АПАРАТИ ДЛЯ РЕАНІМАЦІЇ, АБО Ж ПОРУЧ ІЗ БУДИНКОМ МАЄ ЧЕРГУВАТИ РЕАНІМОБІЛЬ.

Однак видання Американського коледжу акушерства та гінекології в серпні 2020 року опублікувало дослідження, в якому повідомлялося про високий ризик смертності в домашніх пологах: якщо у клініці ризик смерті дитини чи матері становить 3,27% на 10 тисяч пологів, то в домашніх умовах за присутності сертифікованої медсестри-акушерки цей ризик майже втричі вищий 9,28% на 10 тисяч. Водночас дослідники стверджують, що важливим чинником успішних пологів удома виявилося не те, хто приймає пологи, а близькість розташування дому, де відбуваються пологи, до лікарні, оскільки в більшості випадків породілля після домашніх пологів усе одно відправляється у клініку.

В Україні домашні пологи не є легальними. Хоча жінки можуть народжувати поза пологовим будинком, вони не мають права викликати на домашні пологи акушерку із клініки, оскільки їй заборонено приймати пологи поза лікарнею.
Супровід домашніх пологів, як правило, здійснюється так званими духовними акушерками- доулами. Таку назву акушерки отримали тому, що, на їх думку, головним у пологах є правильний духовний настрій породіллі, а не її фізичний стан.
Професія доула дійсно існує. Це людина, яка в першу чергу має психологічно підтримувати породіллю.В ідеалі налагодити близькі стосунки ще до пологів.
Така підтримка може бути важливою для жінки, особливо якщо її партнер не хоче або не може бути присутнім на пологах.
Як показують дослідження, з доулою жінки дійсно отримують більше задоволення від своїх пологів та потребують менше медичних втручань.
Проте доула НЕ є акушеркою, а пологи приймає саме акушерка.
Чого доула в жодному разі не може робити:
виконувати вагінальні дослідження та моніторити серцебиття плода;
встановлювати діагноз та давати медичні рекомендації;
приймати рішення за свого клієнта;
приймати дитину.
Проблема полягає в тому, що дуже багато вагітних, приймаючи рішення про домашні пологи, не усвідомлюють небезпеку ситуації і обєктивно не враховують стану свого здоровя і характер перебігу вагітності.
Чим можуть бути небезпечні домашні пологи? У першу чергу тим, що хід пологів заздалегідь передбачити неможливо і якщо виникне те чи інше ускладнення в пологах, то поряд не буде кваліфікованого медичного персоналу та необхідного обладнання. При цьому породіллі або новонародженим не буде вчасно надана необхідна екстрена кваліфікована допомога. Затяжні пологи, невідповідність розмірів тазу з розмірами плоду, випадання пуповини, кровотеча все це ускладнення, які розвиваються або стають очевидними тільки під час пологів.
Приблизно у кожної 12-ї жінки під час пологів щось йде не так. Наприклад, води відійшли, перейми є, а шийка матки не розкривається. Або перейми стають занадто слабкими, і родова діяльність припиняється. Буває навпаки пологи стають занадто швидкими.
З кровотечею під час або після пологів стикається приблизно кожна 91 жінка. Іноді зупинити його можна тільки хірургічним шляхом розкривши черевну порожнину і перетиснувши судини. Провести таку операцію в домашніх умовах неможливо, а шансів встигнути довезти жінку до найближчої лікарні небагато. 830 жінок помирають у світі кожного дня від причин, яких можна було уникнути, пов'язаних з вагітністю та пологами.
Частими є такі ризики:
Передчасне відшарування плаценти(ПВНРП).
Неповне відокремлення плаценти (коли її часточка залишається прикріпленою до матки)
Акушерська кровотеча в домашніх умовах, без реанімобіля під вікном, потрібної кількості одногрупної та крові такого ж резусу, готової до вливання.
Розриви м'яких тканин в домашніх умовах;
Зайва крововтрата, ризик зараження рани й розвитку гнійно-септичних ускладнень;
Дистрес плоду;
Розвиток слабкості пологової діяльності без допомоги акушер-гінекологів та введення відповідних ліків ситуація може погіршитись.
Принципи і тактика надання невідкладної допомоги при ПВНРП у ІІ періоді пологів:
Негайна амніотомія, якщо навколоплодовий міхур цілий.
При головному передлежанні плода - накладання вакуум-екстрактора або акушерських щипців.
При тазовому передлежанні - терміновий кесарів розтин.
При поперечному положенні другого із двійні плода виконується акушерський поворот з екстракцією плода за ніжку.
Ручне відділення плаценти та видалення посліду.
Ручна ревізія порожнини матки, вилучення згортків крові.
Утеротонічні засоби
Ретельне динамічне спостереження у післяпологовому періоді.
Відновлення величини крововтрати, лікування геморагічного шоку та ДВЗ-синдрому
На прикладі лише одного з можливих ускладнень, стає зрозуміло, що у такий момент відсутність кваліфікованого анестезіолога та іншого забезпечення це майже завжди вірна смерть.
Жінки, які наважуються на такий крок, беруть на себе відповідальність за життя своє та майбутньої дитини, тому потрібно ознайомитися з усім спектром інформації, зважити всі за та проти, а не лише слідувати за модними віяннями!

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 20.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.66
39.68
42.23
42.24

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо