emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
14 Квітня 2021 Василенко В., студент 5 курсу, Ніцович І.Р., доцент кафедри акушерства та гінекології Буковинського державного медичного університету 1381

Інфекційні захворювання і вагітність

Інфекційно-септичні захворювання посідають далеко не останнє місце серед причин материнської та навіть смертності. Важливо вчасно діагностувати і лікувати породіль та вагітних. Післяпологові інфекційні захворювання зустрічаються від 2 до 10 %, і ускладнюють перебіг післяпологового періоду. Близько 80 % смертельних випадків внаслідок післяпологової інфекції спричинені не своєчасною діагностикою, пізнім зверненням за допомогою, відмовою від лікування, недостатньою за інтенсивністю терапією.
Інфекційні хвороби під час вагітності та у післяпологовому періоді є важливим чинником ризику винекнення різних ускладнень, таких як вроджені вади розвитку, внутрішньоутробна загибель плода, малюкова смертність.
Зашкодити організму матері чи дитини може не лише інфекційне захворювання, а й препарати які використовують для їх лікування. Тому інфекційним захворювання краще запобігти, ніж лікувати.
До найбільш поширених інфекційних захворювань відносяться: грип, кір, вітряна віспа, гепатит А і Б, цитомегаловірус, токсоплазмоз, дифтерія, правець, кашлюк, інфекції що передаються статевим шляхом.
Грип і гострі респіраторні вірусні інфекції напевно, найбільш поширена із всіх представлених інфекційних хвороб. Для вагітних найбільшу небезпеку представляє грип, який викликає серйозні ускладнення під час вагітності, котрі можуть стати причиною абортів, передчасних пологів.
Вірус грипу передається повітряно-крапельним шляхом. Захворювання проявляється гострим початком: головний біль, різка слабкість, інколи нудота. На 2-3 добу виникає біль у горлі, кашель, нежить, підвищення температури.
Крім того, організму вагітної чи породіллі, ослабленому грипом, загрожує також бактеріальна інфекція стафілококова, стрептококова, пневмококова. Також, не рідко загострюються наявні хронічні захворювання (хронічний бронхіт, захворювання нирок, шлунково-кишкового тракту, тощо).
Важливо зазначити, що грип найбільш небезпечний на ранніх термінах вагітності (до 12 тижнів). Це період закладки органів і систем майбутнього малюка. У останні тижні вагітності та перед пологами, організм жінки менш стійкий до інфекцій. Тому необхідно проявляти максимум обережності, і виключити усі контакти з людьми у яких наявні ознаки інфекційного захворювання.
Вірогідність захворіти (через ослаблений імунітет) у вагітних вище, у порівнянні з іншими жінками. Тому рекомендують проводити вакцинацію від грипу та інших інфекцій за півтора місяця до запланованого зачаття. Рішення про вакцинацію вагітних має приймати лікар, з урахуванням індивідуальних особливостей. Ніяка вакцина не дає 100% впевненості, що людина не захворіє, але хвороба у вакцинованих перебігає у легкій формі, без виникнення ускладнень.
Не менш важливими є і загальні рекомендації: повноцінне вітамінізоване харчування, прогулянки на свіжому повітрі, дозоване фізичне навантаження, уникнення скупчення громадських місць, дотримуватися правил особистої гігієни, проводити вологі прибирання у помешканні, уникати переохолоджень, стресів тощо.
Кір інфекційна хвороба, яку спричиняє вірус з роду Morbillivirus. Клінічно проявляється гарячкою, інтоксикацією, запальними явищами з боку дихальних шляхів, конюнктивітом, появою специфічних плям на слизовій рота і папульозно-плямистою висипкою на шкірі. Кір особливо небезпечний для вагітних, оскільки може викликати передчасні пологи, спричиняти вади розвитку плода, і може бути причиною розвитку післяпологових інфекційно-септичних захворювань. При плануванні вагітності потрібно за 28 днів провести імунізацію спеціфічною вакциною. Так само як і з грипом, рішення про вакцинацію необхідно узгоджувати з сімейним лікарем.
Вітряна віспа це інфекційне захворювання, що викликається вірусом вітряної віспи й оперізуючого герпесу. Вірус передається повітряно-крапельним шляхом і з потоком повітря на відстань кількох десятків метрів тому й називається вітряною віспою. На ранніх термінах вагітності, хвороба може призвести до аборту, вад розвитку плода чи народження мертвої дитини. Основна її профілактика імунізація, і уникнення контактів з людьми, хворими на вітряну віспу. Якщо все ж вагітна жінка контактувала з хворим на вітряну віспу, необхідно звернутися за консультацією до лікаря акушера-гінеколога.
Токсоплазмоз паразитарне захворювання, викликається токсоплазмою. Значна роль у поширенні захворювання належить домашнім улюбленцям (коти, собаки). Захворювання може завдати шкоди плоду, тому дуже важливим є профілактика захворювання. Для запобігання захворювання, необхідно відмовитися від вживання недостатньо термічно оброблених мясних продуктів, забруднених овочів та фруктів, води, мити руки після контакту з домашніми тваринами.
Цитомегаловірус ДНК-вірус, родини герпесвірусів. У здоровому організмі ніяк не проявляється, небезпечний при різних формах імунодефіциту. Профілактика полягає у дотриманні правил особистої гігієни під час вагітності, покращенні імунітету.
Вірус COVID-19 на сьогодні недостатня інформація про вплив коронавірусу на плід, і даних про внутрішньоутробне інфікування плода, тому на разі вважається що невелика ймовірність того, що вірус COVID-19 може зашкодити плоду. Є данні про випадки ранніх пологів у жінок з COVID-19, але не зясовано чи це було спонтанно, чи під впливом інфекції. Жінкам у яких є підозра на захворювання COVID-19, або він підтверджений, але перебіг захворювання легкий, необхідно дотримуватися загальних рекомендацій. Вагітним у яких важкий перебіг COVID-19, необхідно негайно звернутися за медичною допомогою.
Усім вагітним необхідно уникати контактів із людьми хворими на гострі респіраторні захворювання, уникати стресів, переохолоджень, повноцінно і різнобічно харчуватися, приймати полівітаміни, відпочивати, вчасно звертатися до лікаря акушера-гінеколога, і узгоджувати з ним заходи профілактики, питання вакцинації. Важливим є те що вакцинуватися часто необхідно не лише жінці а й іншим членам сімї. Не зловживайте профілактикою, попередити завжди краще ніж лікувати, тому необхідно вчасно звернутися до спеціаліста.

Василенко В., студент 5 курсу, Ніцович І.Р., доцент кафедри акушерства та гінекології Буковинського державного медичного університету.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 28.07.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
41.02
41.07
44.58
44.62

Архів новин

<<Липень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо