emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
15 Квітня 2021 Оксана Опанасюк 1706

Краще запобігти проблемі безпліддя ніж її лікувати!


Безпліддя нездатність осіб дітородного віку до відтворення потомства внаслідок порушення запліднення або імплантації заплідненої яйцеклітини. Проблема фертильності є однією з найважливіших у сучасній науці, і особливе значення в ній належить неплідності у шлюбі.

Існує два види неплідності: первинна (I типу) та вторинна (II типу).
Первинна неплідність коли впродовж одного року при регулярному статевому житті без застосування контрацептивних заходів не настає вагітність.
Вторинна неплідність наявність зачаття в минулому, в анамнезі була вагітність, яка закінчувалась пологами або невиношуванням і втратою плода (викидні, аборти) на ранніх термінах, і надалі впродовж тривалого часу вагітність не наставала.

За статистикою, кожна шоста жінка, яка зважилась на переривання саме першої вагітності, надалі страждає на вторинну неплідність. Більше того, низка авторів вважають, що втрата плода на ранніх термінах вагітності (вторинне непліддя) спричинена переважно імунними порушеннями. Первинне імунологічне непліддя трапляється у 82,9%, вторинне у 17,1% випадків непліддя в жінок репродуктивного віку

Частота непліддя становить 50% жіночого та 50 % чоловічого непліддя.

Основні причини чоловічого непліддя :
патологічний склад сперми або відсутність сперматозоїдів, відсутність еякуляції (або її патологія), облітерація вивідних канальців спермогенеруючих органів чоловіка, хронічна інфекція, аутоімунні захворювання.

Причини жіночого непліддя можуть бути спричинені : ендокринними гормональними порушеннями(полікістоз яєчників, недостатність гормонів щитоподібної залози), запальними захворювання статевих органів(яєчників, маткових труб, очеревини в гострому періоді), значну роль відіграють хронічні інфекції, які передаються статевим шляхом(хламідіоз, гонорея, трихомоніаз), також причиною неплідності може бути ендометріоз статевих органів будь-якої локалізації та ряд екстрагенітальних захворювань.

Існують також імунні фактори непліддя, частка яких серед інших причин становить 20%, а саме : імунна несумісність між сперматозоїдом і яйцеклітиною, дані наукових досліджень свідчать про те, що більше ніж у 20% чоловіків причиною безпліддя є автоімунні реакції проти сперматозоїдів; та антитіло-нейтралізуюча дія на сперматозоїди, зумовлена утворенням антиспермальних антитіл (АСАТ) як у чоловіків, так і в жінок, ця форма неплідності трапляється досить рідко, її частота становить 2% серед усіх форм безпліддя всіх пар з незясованою причиною неплідності.

Досить значну групу складає непліддя невиясненого генезу, коли при всебічному обстеженні не виявлено будь-яких відхилень у здоровї партнерів, але вагітність відсутня протягом значного часу.
Ідеальним вважається можливість одномоментного обстеження партнерів неплідного шлюбу гінекологом, ендокринологом, андрологом, а за необхідності і сексопатологом.

Профілактика безплідності полягає в запобіганні захворюванням, що до неї призводять: інфекційним захворюванням у дитинстві, у період статевого дозрівання запобігання раннього початку статевого життя, уникнення безладного статевого життя, використання контрацепції для профілактики запальних інфекційних процесів у жінок.

Важлива роль у профілактиці безплідності належить лікарям жіночих консультацій, які повинні пропагувати сучасні методи контрацепції, що дасть можливість запобігти абортам.
Проводячи санітарно-просвітницьку роботу, особливу увагу слід звертати на питання гігієни статевого життя, шкідливості аборту, надто при першій вагітності.


ВНЗ Буковинський державний
медичний університет
Студентка 6 курсу Опанасюк Оксана
та асистент кафедри Акушерства та
гінекології Приймак Світлана

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 28.07.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
41.02
41.07
44.58
44.62

Архів новин

<<Липень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо