emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
21 Квітня 2021 Стецівка М.М. - студентка 5 курсу, Ніцович І.Р. – доцент кафедри акушерства та гінекології Буковинського державного медичного університету 1877

Невиношування вагітності

Невиношування вагітності це не лише медична, а й соціальна проблема. Адже вона призводить до зниження народжуваності, впливає на фізичне та психічне здоровя жінок, стан їхнього сімейного благополуччя.
Близько 10-20% всіх вагітностей закінчується невиношуванням. В залежності від терміну виникнення, невиношування можна класифікувати як мимовільний аборт (ранній - до 12 тижнів, пізній - до 22 тижнів) або передчасні пологи (ранні - з 22 по 28 тиждень, пізні - з 28 по 37 тиждень).
Коли у жінки відбувається три та більше спонтанних абортів, цей стан називається звичним невиношуванням вагітності. Діагностується воно приблизно в 1-5 % жінок.
Причини невиношування вагітності.
Найбільш частою причиною викиднів є генетичні порушення. Генетичні дефекти, несумісні з життям, викликають мимовільний аборт на ранніх термінах вагітності. Більш ніж половина випадків невиношування вагітності в першому триместрі повязано саме з ними. Ризик генетичних аномалій збільшується пропорційно віку матері.
Патологія з боку материнського організму. Найчастіше захворювання матері призводять до невиношування вагітності в період між 12-м та 20-м тижнем вагітності.
Виділяють також:
- гострі захворювання жінки: важкі травми, опіки, інфекції, особливо цитомегаловірусна інфекція, мікоплазма, сильний емоційний стрес;
- хронічні захворювання жінки: цукровий діабет, захворювання щитоподібної залози, важка патологія сечовидільної та серцево-судинної системи, аутоімунні хвороби, порушення згортання крові, а також певні хромосомні порушення в материнському організмі;
- запальні захворювання жіночих статевих органів: такі бактеріальні інфекції, як сифіліс, гонорея, хламідіоз, уреаплазмоз, трихомоніаз, хронічний ендометрит, цервіцит. Ця патологія у 27% випадків призводить до розвитку ендометриту, тому підлягає обовязковій етіотропній терапії. Серед його збудників найчастіше виявляють Ureaplasma, Mycoplasma, Chlamydia, рідше збудники токсоплазмозу, кору, краснухи, вірус простого герпесу, цитомегаловірус, віруси Коксакі;
- захворювання та порушення будови статевих органів жінки: патологія будови матки, істміко-цервікальна недостатність, пухлини матки, рубці, міоматозні вузли, аномалії будови і положення плаценти, багатоплідна вагітність, яка також збільшує ризик невиношування;
- імунні порушення: наявність антифосфоліпідних антитіл, так званий антифосфоліпідний синдром;
- вживання вагітною алкоголю, наркотичних та психоактивних речовин, а також надмірна або недостатня вага тіла.
Групи ризику:
жінки старше 35 років чи молодше 16 років;
жінки, які перенесли аборт в минулому;
жінки з хронічними захворюваннями;
жінки з гострою інфекційною патологією, травмами, виснаженням, які зазнали іонізуючого випромінювання;
жінки з багатоплідною вагітністю;
жінки, що палять, вживає алкоголь і/або наркотики;
жінки, в яких II-III ступінь ожиріння.
Симптоми, що свідчать про невиношування вагітності:
кровотеча з статевих органів;
переймоподібний біль в животі.
Діагностика. При підозрі на мимовільний викидень лікар, перш за все, проводить ретельний збір анамнезу, гінекологічний огляд та ультразвукове дослідження органів малого тазу. Це дозволяє оцінити стан матки, шийки матки, наявність елементів плода та плаценти в порожнині матки, аномалії її будови Іноді для спостереження за перебігом вагітності, та для виявлення причин невиношування може знадобитися ряд додаткових лабораторних та інструментальних досліджень.
Також необхідно виключити генетичні патології плода, для цього призначається дослідження хромосомного набору (каріотипу) батьків.
Профілактика невиношування вагітності включає як турботу батьків про своє здоровя ще до зачаття, так і дотримання певних рекомендацій вже після настання вагітності. Вагітній жінці, щоб знизити ризик переривання вагітності, необхідно:
- відмовитися від алкоголю, куріння, обмежити або припинити вживання кави і кофеїновмістних напоїв;
- регулярно проходити профілактичні огляди;
- відмовитися від екстремальних видів спорту, результатом яких може стати серйозна травма;
- уникати іонізуючого випромінювання, контакту з джерелами інфекції, переохолодження.
Також варто перед зачаттям проконсультуватись з лікарем щодо прийому полівітамінів, фолатів, відмовитись від шкідливих звичок.
Наприклад, вітамін Е при плануванні вагітності й виношуванні малюка один з найважливіших. Його починають приймати від моменту зачаття до 2-4 місяців вагітності. Цей вітамін стабілізує менструальний цикл, приводить в норму овуляційні процеси, робить більш активною яйцеклітину.
Другим за важливістю вітаміном є фолієва кислота. Фолієва кислота (фолати) потрібна для правильного формування нервової трубки плода і зменшення можливості дефектів нервової системи дитини. Її варто приймати за 3 місяці до моменту бажання стати батьками і до 12 тижня вагітності.
Також варто переглянути свій спосіб життя. Відмова від шкідливих звичок, (паління та алкоголь), корекція раціону харчування, прогулянки на свіжому повітрі позитивно вплинуть на майбутню дитину та стан матері під час вагітності.
Таким чином, лише раціональний підхід до ведення пацієнток із невиношуванням вагітності та профілактики цього стану на етапі підготовки та в період вагітності може надати вам можливість народити здорових дітей. Здоровя Вам та Вашим малюкам !

Стецівка М.М. - студентка 5 курсу, Ніцович І.Р. доцент кафедри акушерства та гінекології Буковинського державного медичного університету

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 28.07.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
41.02
41.07
44.58
44.62

Архів новин

<<Липень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо