emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
22 Квітня 2021 Андрій Золотий 1821

Негативні чинники впливу на організм матері та дитини

Екстремальна спека - пийте багато води в теплих умовах, щоб ви та ваша дитина були зволоженими. Це не час відвідувати сауни або гідромасажні ванни, які можуть підвищити температуру тіла і завдати шкідливі для дитини.
Стрес є частиною повсякденного життя, але чим більше тривоги ви зможете уникнути, тим краще буде вам та вашій дитині. Стреси під час вагітності призводять до репродуктивних втрат, ускладнень вагітності та порушення розвитку плода, передчасних пологів, народження дитини з малою вагою, до виникнення психосоматичних та психопатологічних розладів.
Не пропускайте пренатальних відвідувань - зробіть відвідування лікарів пріоритетним у цей час. Уникнення їх може означати, що ви пропускаєте щось дуже важливе щодо здоровя дитини. Оптимальний термін, щоб стати на облік у жіночу консультацію перший триместр вагітності, до 12 тижнів. У цей період жінка має пройти важливе УЗД для оцінки нормального перебігу вагітності. Саме в першому триместрі закладаються органи дитини і є можливість діагностувати порушення розвитку. У разі виявлення патологій або загрози власному здоровю, жінка зможе обрати народжувати чи перервати вагітність. Якщо жінка звернеться до жіночої консультації пізніше, їй не мають права відмовити у взятті на облік. Крім того, постановка на облік необхідна для оформлення оплачуваної відпустки по вагітності і пологах з 30 тижнів вагітності. Якщо жінка не стоїть на обліку в жіночій консультації, то відпустка розраховується з дати пологів.
Не забувайте приймати свої полівітаміни (які призначив лікар) - ці вітаміни допомагають зменшити ризик розвитку хвороб та вад розвитку у вашої дитини. Вони також містять речовини, які допомагають заповнити будь-які недоліки дієти. Починати вживання вітамінів фахівці радять ще на стадії підготовки до вагітності за 3-4 місяці до передбачуваного зачаття і далі протягом всієї вагітності. У другому і третьому триместрах необхідність в мікронутрієнтах зростає приблизно на третину. Майбутні мами називають найскладнішими 1 і 3 триместри. Перший через адаптацію організму до нового стану і токсикози; третій через збільшення навантаження, в результаті якого можливі набряки, болі в спині, підвищення навантаження на суглоби та судинну систему.
Харчування. Памятайте, що кожен шматочок їжі і крапля води, яку ви вводите у своє тіло, також надходить до вашої дитини. Як зазначає WebMD, повноцінне харчування під час вагітності, і його наповненість корисними речовинами, дуже важливе для того, щоб ваша дитина росла і розвивалася. Ви повинні споживати приблизно на 300 калорій на день більше, ніж до того часу як ви завагітніли. Однак це не означає 300 калорій зайвої нездорової їжі.
У вашому раціоні обовязково мають бути пять основних груп: зернові, фрукти, овочі, білкові й молочні продукти. Половину умовної тарілки мають становити овочі й фрукти, іншу половину цільнозернові продукти.
Сире мясо та непастеризовані сири можуть нашкодити вашій імунній системі, а також містити шкідливі хімікати. Обережно з фаршированим мясом. Якщо ви вирішили придбати цілу птицю з начинкою, переконайтеся, що мясо заморожене. У свіжому мясі з начинкою можуть розмножуватися бактерії. Вагітним краще перестрахуватися й не вживати мясних напівфабрикатів. Також діє табу на охолоджені паштети й мясні спреди. Коли ж ідеться про цілі шматки мяса, то перед уживанням краще переконатися, що вони пройшли ретельну термічну обробку.
Риба з високим вмістом ртуті. Уникайте вживання акули, королівської скумбрії, тунця, всієї сирої риби. Ви можете зїдати 2-3 порції риби (допустимі норми концентрації), на тиждень, наприклад лосося, форелі, оселедця, сардин та атлантичної скумбрії.
Вживання продуктів, що містять жири, покликане забезпечувати наш організм поживними компонентами, вітамінами, давати нам енергію, зберігати еластичність судин кровоносної системи і багато іншого. Оливкова олія, авокадо, горіхи, риба - все це рекомендовані до застосування продукти. Головне - це поїдання їх в помірних кількостях.
Надлишок кофеїну. Вагітним важливо не лише відмовитися від певних продуктів. Варто також звернути увагу на те, що ви пєте. Напої з підвищеним вмістом кофеїну підпадають під заборону. Всесвітня організація охорони здоровя рекомендує вагітним, які люблять напої з високим вмістом кофеїну (понад 300 мг на день), скоротити його щоденне вживання, щоб зменшити ризик невиношування вагітності й втрати ваги немовлям.
Надмірне фізичне навантаження. Підтримка регулярної програми тренувань під час вагітності - це чудово для вас та дитини. Регулярні фізичні вправи можуть допомогти як вам так і дитині. Однак певні види сильної фізичної активності не рекомендуються. Спершу поговоріть зі своїм лікарем, щоб переконатися, що вибраний вами план вправ є доречним.
Наркотики, алкоголь та сигарети - усі ці шкідливі звички, як доведено, спричиняють вроджені вади, порушення розвитку та проблеми зі здоровям дитини та мами. Навіть прийом алкоголю лише один раз може мати жахливі наслідки. Пасивне куріння токсичне для вас та вашої дитини. Уникайте перубування з курящими людьми, якщо це можливо. Інші токсини, яких слід уникати, - це випари фарби, пестициди, гербіциди, фунгіциди та шкідливі побутові засоби для чищення та миття.
Рентгенівські промені. Існує невеликий ризик того, що рентгенівські промені може завдати шкоди здоровю вашої дитини, тому, якщо це потрібно зробити, проконсультуйтеся з лікарем або стоматологом щодо використання низького опромінення. Чекати, щоб зробити рентген після народження дитини, найкраще (якщо це не екстрений випадок).
Електричні ковдри, мобільні телефони та інші електроприбори видають електромагнітне поле низького рівня, яке може завдати шкоди дитині, що розвивається. Найкраще використовувати звичайні ковдри, обмежити використання електроприборів протягом цих девяти місяців.

Золотий А.Т., студент 5 курсу, Ніцович І.Р., доцент кафедри акушерства та гінекології, Буковинський державний медичний університет

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 28.07.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
41.02
41.07
44.58
44.62

Архів новин

<<Липень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо