emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
22 Квітня 2021 Царук Ольга 1446

Краснуха і вагітність: у чому небезпека?
Незважаючи на те що краснуха відноситься до так званих дитячих інфекцій і схильні до неї діти до 8-9 років, страждають на хворобу також і дорослі. У них, на відміну від дітей, хвороба протікає набагато важче, її симптоми виражені сильніше, і головне, вона може дати серйозні ускладнення на головний мозок, внутрішні органи, суглоби, систему крові.
Дуже небезпечна краснуха для вагітних жінок.
Небезпека краснухи для вагітної
Вірус краснухи, розмножуючись в організмі, потрапляє в кров'яне русло і з током крові розноситься по всіх органах. У вагітних вірус легко проходить через плацентарні судини і селиться в клітинах плода.
Результат такої вірусної атаки згубний: вірус або руйнує клітини, або перешкоджає їх нормальному поділу, і орган перестає розвиватися.
Чим раніше відбулося інфікування, тим важче його наслідки.
На перших тижнях вагітності, коли закладаються зачатки всіх органів, краснуха часто стає причиною викидня, викликає завмерлу вагітність. Під час другого триместру вона дає різні вроджені вади і аномалії, дитина може народитися з вродженою краснухою.
Наскільки великий ризик, що плід буде уражений? Це визначається часом, коли відбулося зараження: максимальні ризики (до 90%) існують на перші тижні, до кінця першого триместру вони знижуються і становлять близько 50%. До третього триместру ризик того, що малюк народиться з важкими аномаліями, знижується ще більше, але, тим не менше, все ж існує.
Що таке вроджена краснуха?
В результаті внутрішньоутробного інфікування у дитини формуються різні аномалії і вади. До трьох класичних ознак вродженої краснухи медики відносять:
аномалії зорового аналізатора плода- катаракта, а також глаукома і мікроофтальмія (маленький розмір очного яблука);
глухота;
вроджені вади серця.
Вірус може вразити також нервову систему, що проявляється гідроцефалією (скупчення рідини в шлуночках мозку), мікроцефалією (зменшення розміру черепа), хронічним менінгоенцефалітом, паралічами, розумовою відсталістю.
Можуть виявлятися й інші дефекти розвитку - скелетної, травної, сечостатевої систем.
Частина аномалій проявляється з ростом дитини (наприклад, розумова відсталість), частина - просто не виявляється відразу (глухота).
Хто перебуває в зоні ризику
Зазвичай ті, хто перехворіли на краснуху, набувають до неї довічний імунітет. Якщо жінка хворіла цією дитячою інфекцією, то їй можна не хвилюватися - вона захищена.
Імунітет після щеплення менш стійкий: він може тривати в середньому 10-15 років. Саме для профілактики краснухи у вагітних передбачена вакцинація дівчат-підлітків і молодих жінок, які раніше краснухою не хворіли.
В зоні найбільшого ризику ті жінки, які на краснуху не хворіли і яких не щепили або прищеплювали, але тільки в дитячому віці (або вони просто не знають, чи перенесли краснуху).
Справа в тому, що ця інфекція легко передається від хворої людини і підхопити вірус можна просто перебуваючи в одній кімнаті з інфікованим.
Підступність краснухи в тому, що хворий стає переносником вірусу, коли у нього ще не проявилася характерна ознака хвороби - висипка. А у декого захворювання протікає без жодних симптомів.
Профілактика краснухи на стадії планування вагітності
Щоб вберегти себе від інфекції, жінкам, які перебувають в зоні ризику, потрібно ще до вагітності, на стадії підготовки до неї, обстежитися, щоб з'ясувати, чи є у них імунітет до краснухи. Це можна зробити, здавши кров на антитіла до краснухи.
Якщо дослідження підтвердить, що антитіл до цієї інфекції в крові немає, наступним кроком буде вакцинація.
Пам'ятайте: вагітніти після вакцинації можна через три місяці, а до цього слід берегтися.
Вагітним щеплення від краснухи робити заборонено.
Профілактика краснухи протягом вагітності
Жінкам, що чекають дитину, які не робили щеплення і не впевнені, що перенесли краснуху в дитячому віці, потрібно дотримуватися деяких правил.
Якщо робота пов'язана з дітьми або з інфекційними хворими (лікарня, ясла, дитячий садок, школа), бажано на період вагітності змінити її або принаймні звести до мінімуму контактування (перевестися на іншу роботу).
У сім'ях, де є дошкільнята або школярі молодших класів, в дитячі установи, особливо в поліклініку, бажано, щоб їх водили батько, бабуся або інші родичі.
Підозра на інфікування
У подібному випадку треба здати кров, щоб визначити, чи присутні в ній вірус і антитіла.
Якщо за результатами аналізів лікар визначить, що відбулося зараження:
на ранньому терміні (до початку 2-го триместру) вагітність потрібно перервати - існує дуже велика ймовірність, що у малюка будуть важкі вади;
пізніше ризик появи вродженої краснухи у дитини теж досить високий, тому жінці роз'яснюють, якими наслідками це загрожує. Рішення: залишати дитину, у якої можливі патології, чи ні - за батьками. В останньому випадку за розвитком і ростом плода постійно спостерігають, проводять УЗД та інші дослідження, щоб виявити дефекти, наявність вірусу.

Царук О.С. - студентка 5 курсу, Ніцович І.Р. - доцент кафедри акушерства та гінекології Буковинського державного медичного університету

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 28.07.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
41.02
41.07
44.58
44.62

Архів новин

<<Липень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо