emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
27 Квітня 2021 Цикаляк Юлія 5360

Вплив схуднення на менструальний цикл у дівчат-підлітків

Стандарти краси постійно змінюються, сьогодні серед дівчат у моді стрункість і худорлявість. Часом надмірне захоплення схудненням призводить до анорексії, а на її тлі часто виникає аменорея (відсутність менструації до 6 місяців), іншими словами менструальний розлад, що характеризується порушеннями або повною відсутністю менструацій.
Не у всіх випадках втрата маси тіла призводить до аменореї, це все дуже індивідуально. Разом із тим, у окремих випадках, зниження маси тіла навіть до 10% може спричинити порушення менструального циклу.
Аменорея на фоні втрати маси тіла або гіпоталамічна аменорея виникає у дівчаток, які з метою схуднення споживають бідну на білки їжу. У структурі вторинної аменореї частота цієї патології сягає 25 %. На сьогодні це одна з частих причин звернення молодих дівчат до лікаря.
Коли жінка їсть в недостатніх кількостях, знижується вироблення гонадотропних гормонів, що тягне за собою ланцюгову реакції, порушується гонадотропна секреція гормонів, гіпофіз в цьому відношенні втрачає свою ефективність. Певну роль в розвитку аменореї відіграє зменшення обєму жирової тканини місця позагонадного синтезу жіночих статевих гормонів (естрогенів).
Жирові відкладення відіграють важливу роль у регуляції менструального циклу. Наявність малої кількості жирових відкладень в організмі, наприклад при анорексії, може провокувати тривалу відсутність менструації. Так, жінки з індексом маси тіла менше 20 (величина, що дозволяє оцінити ступінь відповідності маси людини та її зросту) схильні до порушень менструального циклу. Аменорея часто зустрічається у спортсменок внаслідок різкого зменшення маси тіла, що пов'язано зі зниженням рівня гормону лептину, який регулює рівень жирових відкладень в організмі. Може також спостерігатися зниження рівня інших гормонів. Це, в свою чергу, може позначатися не тільки на фізичному, але і на когнітивному здоровї.
Паталогічні зміни при голодній аменореї відбуваються поступово, тому помітити симптоми цього захворювання непросто. В дівчат, які дотримуються суворої дієти, на першій стадії може тривало зберігатися хороше самопочуття. Аменорея супроводжується наступними симптомами: відсутність менструації, підвищена рухливість, непосидючість, уповільнений пульс, суха шкіра, анемія, нервова булімія (психічний розлад харчової поведінки, що характеризується повторними епізодами надмірного голоду і обїдання, після яких людина намагається очистити організм за допомогою блювоти, проносних, сечогінних засобів, фізичних вправ), низький артеріальний тиск та зниження цукру в крові. Крім того,стрімке схуднення провокує гормональне порушення.
Багато сучасних дієт є незбалансованими або містять поради повністю виключити з раціону життєво важливі компоненти: білки, жири та вуглеводи. При дотриманні таких дієт зниження ваги відбувається за рахунок виснаження енергетичних резервів. Якщо організм отримує недостатню кількість жирів, він починає отримувати їх з білків та вуглеводів. Дівчата часто доповнюють дієти фізичними вправами, посилюючи виснаження.
Діагностика ґрунтується на типовому анамнезі (хронологічний збіг втрати маси тіла і настання аменореї) та клінічній картині (різке зменшення підшкірної жирової клітковини, зменшення маси тіла, вторинні статеві ознаки розвинуті правильно). При гінекологічному бімануальному дослідженні та УЗД: розміри матки та яєчників не змінені, але за умови довготривалої аменореї розміри матки можуть бути дещо зменшені. Відзначають зниження рівня гонадотропних гормонів до нижньої межі базального рівня. При послідовному проведенні гормональних проб визначають резервні можливості різних рівнів репродуктивної системи.
Щоб відновити менструальний цикл після схуднення, необхідно, щоб жирового прошарку в організмі було не менше 20%. Тому варто не тільки видужати, відновити харчовий та водний баланс, але і вживати продукти з великою кількістю вітамінів і мікроелементів. Харчування повинно бути збалансованим, вживати їжу потрібно частими та малими порціями до 5-6 разів на день. Перевагу варто надавати легкозасвоюваній, висококалорійній їжі. Щоб відновити менструальний цикл, можна включити в раціон харчування зелень: петрушку, базилік, кріп, заправляти салати не майонезами, а рослинними оліями. Важливо памятати: свіжі фрукти і овочі, багаті поживними речовинами, будуть стимулювати апетит.
В одному з досліджень було показано, що потрібно збільшення ваги на 2 кг вище тієї, при якій припинилися менструації. Є дані, що може знадобитися не менше 6-12 місяців для відновлення циклу після стабілізації ваги. В деяких випадках регулярні менструації повністю не відновлюються.
Важливу роль відіграє психологічна підтримка (психолог, психотерапевт), адже у жінок з проблемою аменореї часто порушена психіка, вони зациклені на схудненні. Набагато легше лікувати тих, хто адекватно реагує на свій стан і визнає, що мало місце значне схуднення.
Тому, дорогі дівчата, бережіть своє здоровя та не піддавайтесь впливу стандартів краси. При відсутності менструацій звертайтеся до лікаря по допомогу, а при виборі дієти проконсультуйтеся з дієтологом, який розробить раціон з урахуванням особливостей вашого тіла, потреб, смаків та образу життя.

Цикаляк Ю.С. студентка 6 курсу, Ніцович І.Р. доцент кафедри акушерства та гінекології Буковинського державного медичного університету

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 26.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.6
39.63
42.56
42.58

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо